Φιλιππούσης: "Ο Στέφανος έχει δουλέψει πολύ σκληρά - η εμπειρία θα τον βοηθήσει"

 
Φιλιππούσης: "Ο Στέφανος έχει δουλέψει πολύ σκληρά - η εμπειρία θα τον βοηθήσει"
tn team Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 - 13:41

Ο Μαρκ Φιλιππούσης μίλησε για τη συνεργασία του με τον Στέφανο Τσιτσιπά τους τελευταίους 6 περίπου μήνες, τον αγώνα του με τον Νικ Κύργιο στο Wimbledon, αλλά και τη συνέχεια στο Australian Open, όπου θα έχει το πλεονέκτημα των προηγούμενων εμπειριών του.

"Είναι διαφορετικό να βλέπεις τα παιχνίδια του από το box, όμως φαίνεται πολύ χαλαρός όταν παίζει. Δούλεψε πολύ σκληρά στην off-season. Έβαλε δουλειά στα χτυπήματά του, αλλά έτσι κι αλλιώς όλοι όσοι βρίσκονται στα προημιτελικά παίζουν σπουδαίο τένις. Δεν έχει σημασία σε ποια θέση βρίσκεσαι ή αν είσαι seeded, δεν θα έχεις εύκολο ματς στα προημιτελικά και πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος σε όποιον έχεις απέναντί σου", είπε ο Φιλιππούσης στην αυστραλιανή The Age, αναφερόμενος φυσικά στη συνεργασία του με τον Τσιτσιπά και στην αυριανή αναμέτρησή του με τον Jiri Lehecka για τα προημιτελικά του Australian Open.

Σίγουρα πάντως η εμπειρία παίζει ρόλο σε τέτοια ματς και ο Τσιτσιπάς έχει παίξει ήδη σε 3 ημιτελικούς στη Μελβούρνη, επομένως θα είναι ο πιο έμπειρος παίκτης σ' αυτό το ματς, αλλά και στο επόμενο, εφόσον προκριθεί: "Το να έχεις την εμπειρία του να παίζεις στα ημιτελικά εδώ τα τελευταία χρόνια, είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα που μπορεί να σε βοηθήσει στις μεγάλες στιγμές."

Ο Φιλιππούσης ρωτήθηκε και για το περσινό Wimbledon, το τουρνουά στο οποίο ξεκίνησε να δουλεύει με τον Τσιτσιπά και κατέληξε με εκείνη την ήττα στον επεισοδιακό αγώνα του με τον Κύργιο: "Έκανε κάτι που δεν τον χαρακτηρίζει και έμαθε από αυτό το παιχνίδι, με τον δύσκολο τρόπο. Αυτό ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει. Βάζεις τον εαυτό σου σ' αυτή τη θέση και προσπαθείς να ξεφύγεις με τη νίκη, αλλά αν δεν το κάνεις, πρέπει να διδαχθείς απ' αυτή την εμπειρία. Μια τέτοια ήττα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο ωφέλιμη και από νίκη. Πιστεύω ότι στην προκειμένη περίπτωση αυτό συνέβη."

Για το τι κάνει τον Στέφανο να ξεχωρίζει και την παγίδα που θα πρέπει να αποφύγει: "Φέρνει μια ηρεμία, επειδή είναι ένας απίστευτος αθλητής σωματικά, ενώ εκ του φυσικού του είναι και μεγάλος μαχητής. Διαθέτει μεγάλο και ολοκληρωμένο παιχνίδι. Σήμερα υπάρχουν πολλά στατιστικά και δεδομένα λόγω της τεχνολογίας και είναι εύκολο να χαθείς με όλα αυτά τα νούμερα. Είναι σημαντικό να μπορέσεις να τα αξιοποιήσεις με τον πιο επωφελή τρόπο. Αλλά πιστεύω πως πολλοί παίκτες μπορούν να μπερδευτούν με όλα αυτά τα νούμερα και να ξεχάσουν να κάνουν το ίδιο τους το παιχνίδι."

Τέλος, ο Φιλιππούσης ρωτήθηκε και για τον Απόστολο Τσιτσιπά και για όσους τον επικρίνουν για την ένταση που βγάζει σε πολλούς αγώνες του Στέφανου: "Κοιτάξτε, μπορεί να είναι προπονητής, αλλά πρώτα απ' όλα είναι πατέρας. Βλέπω τον γιο μου, που είναι μόνο 8 ετών, να παίζει μπάσκετ στην ομάδα U12 και είμαι τόσο νευρικός... δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν να τον έβλεπα να παίζει σε ένα Grand Slam."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots