WTA
Caroline Garcia: Από το Νο.75 στο Νο.4 μέσα σε 4 μήνες!

 
Caroline Garcia: Από το Νο.75 στο Νο.4 μέσα σε 4 μήνες!
© Jimmie48 / WTA
tn team Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 - 10:24

Κάνοντας ένα τρομερό δεύτερο μισό στη σεζόν, η Caroline Garcia κατόρθωσε να κερδίσει περισσότερες από 70 θέσεις σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών και να τερματίσει τη χρονιά στο Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης.

Το 2017, όταν είχε κατακτήσει τα 1000άρια σε Wuhan και Πεκίνο, είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του WTA Finals και είχε ανεβεί μέχρι το Νο.8 της παγκόσμιας κατάταξης (την επόμενη χρονιά), η Caroline Garcia είχε ήδη δείξει την ικανότητά της να παίξει τένις πολύ υψηλού επιπέδου. Τα επόμενα χρόνια όμως δεν ακολούθησαν οι αντίστοιχες επιτυχίες και η Γαλλίδα παίκτρια δυσκολεύτηκε να επανέλθει στο ίδιο επίπεδο.

Αυτή τη χρονιά τα κατάφερε και το έκανε μάλιστα σε ένα ανυποψίαστο χρονικά σημείο, αφού στο πρώτο μισό του 2022 τίποτα δεν προμήνυε τις επιτυχίες των τελευταίων μηνών, με την ιστορία να αποδεικνύει περίτρανα και τη σημαντικότητα της αυτοπεποίθησης σε ένα τόσο απαιτητικό πνευματικά άθλημα, όπως είναι το τένις.

Πρωταθλήτρια στο διπλό του Roland Garros 

Το μόνο που αξίζει να θυμάται από τους πρώτους 6 μήνες του 2022 η Garcia, είναι ο τίτλος στο διπλό του Roland Garros, όπου έπαιξε ξανά με την παλιά της παρτενέρ, Kristina Mladenovic και κατάφεραν να κάνουν ένα τρομερό τουρνουά. Οι δυο Γαλλίδες παίκτριες, οι οποίες είχαν αναδειχθεί πρωταθλήτριες στο παρισινό Slam και το 2016, κέρδισαν στον τελικό τις Αμερικανίδες Gauff και Pegula με 2-6, 6-3, 6-2, για να κατακτήσουν τον 2ο Grand Slam τίτλο τους στο διπλό.

Στα μονά ήταν ακόμα μια σεζόν που φαινόταν να πηγαίνει στράφι για την Garcia. Στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς, στο Australian Open, είχε χάσει από το Νο.165 του κόσμου, τη Hailey Baptiste, στον 1ο γύρο. Το μόνο τουρνουά στο οποίο πήγε σχετικά καλά ήταν το 250άρι της Λυών, όπου έφτασε ως τα ημιτελικά, αλλά και εκεί ηττήθηκε από τη Shuai Zhang, No.64 στον κόσμο, χωρίς να καταφέρει να κάνει το κάτι παραπάνω. Στο Indian Wells έχασε από την Emma Raducanu στον 2ο γύρο και στο Μαϊάμι αποσύρθηκε στον 1ο γύρο απέναντι στην Anna Bondar, λόγω τραυματισμού στο πόδι. Ο τραυματισμός αυτός την κράτησε εκτός για 2 περίπου μήνες και όπως είπε αργότερα, την έκανε να συνειδητοποιήσει πόσο αγαπούσε αυτό που έκανε και πόσο ήθελε να επιστρέψει στα γήπεδα.

1ος τίτλος μετά από 3 χρόνια

Η Garcia επέστρεψε τον Μάιο για το Roland Garros και ήδη φαινόταν διαφορετική. Στο μονό βέβαια δεν έκανε καλή πορεία και ηττήθηκε στον 2ο γύρο από τη Madison Keys, σε ένα κλειστό παιχνίδι ωστόσο. Επίσης, αυτό ήταν το μοναδικό τουρνουά που έπαιξε στο χώμα εξαιτίας του τραυματισμού της και κατάφερε να το κερδίσει στο διπλό με τη Mladenovic.

Στη συνέχεια η Garcia έκανε μια γεμάτη σεζόν στο γρασίδι, όπου το παιχνίδι της ταιριάζει πολύ καλά. Αφού βίωσε άλλους δυο πρόωρους αποκλεισμούς σε Νότιγχαμ και Μπέρμιγχαμ, ήρθε η μεγάλη πορεία στο 250άρι του Bad Homburg στη Γερμανία, όπου κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο μετά από 3 χρόνια, όταν είχε κερδίσει και πάλι στο γρασίδι το τουρνουά του Νότιγχαμ το 2019.

Στον τελικό του Bad Homburg, η Garcia επιβλήθηκε της Bianca Andreescu με 6-7 (5), 6-4, 6-4. Από το Νο.75, όπου βρισκόταν έως τις 26 Ιουνίου, η Garcia κέρδισε 20 θέσεις και ανέβηκε στο Νο.55 του κόσμου την επόμενη μέρα. Η Γαλλίδα έκανε και καλό Wimbledon, πετυχαίνοντας 3 νίκες, μέχρι να ηττηθεί στον 4ο γύρο από τη Marie Bouzkova.

2 τίτλοι σε 4 εβδομάδες και επιστροφή στο Top 20

Η Garcia έκανε ακόμα ένα μεγάλο τουρνουά, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Αποκορύφωμα βεβαίως ήταν η νίκη της επί της Swiatek στα προημιτελικά με 6-1, 1-6, 6-4. Δυο μέρες μετά κέρδισε και την Ana Bogdan με 6-4, 6-1, για να κατακτήσει τον 2ο τίτλο της στη χρονιά και 9ο συνολικά στην καριέρα της. Από το 2017 είχε να κερδίσει 2 τίτλους στην ίδια σεζόν η Γαλλίδα.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, η Garcia έκανε ένα τρομερό τουρνουά και στο Σινσινάτι, όπου μάλιστα είχε ξεκινήσει από τα προκριματικά. Μετά από 8 κερδισμένες αναμετρήσεις στη σειρά, η Garcia κέρδισε το Western & Southern Open, που ήταν ο μεγαλύτερος τίτλος της από τον Οκτώβριο του 2017, όταν είχε κερδίσει στο Πεκίνο. Στη διαδρομή της ως τον τίτλο κέρδισε 3 παίκτριες από το Top 10, τις Μαρία Σάκκαρη, Jessica Pegula και Aryna Sabalenka, ενώ στον τελικό επιβλήθηκε της Petra Kvitova με 6-2, 6-4. Το τουρνουά αυτό την έφερε στο Νο.17 του κόσμου (από το Νο.35) και στην πρώτη της είσοδο στο Top 20 από τον Απρίλιο του 2019.

1ος ημιτελικός Grand Slam και επιστροφή στο Top 10

Αμέσως μετά το Σινσινάτι, ήρθε το καλύτερο Grand Slam στη πορεία της Garcia, που έπαιξε εκπληκτικό τένις και στο Flushing Meadows. Για 1η φορά στην καριέρα της προκρίθηκε σε ημιτελικό Grand Slam διοργάνωσης, μετά από νίκη στα προημιτελικά εναντίον της Coco Gauff με 6-3, 6-4. Δεν είχε χάσει κανένα σετ μέχρι τα ημιτελικά η Garcia, που έκανε όμως ένα κακό παιχνίδι εκεί και ηττήθηκε από την Ons Jabeur με 1-6, 3-6.

Η πορεία της Garcia στο US Open την έφερε πίσω στο Top 10, για 1η φορά μετά από 4 χρόνια. Από το Νο.17 ανέβηκε σε μια μέρα στο Νο.10 η Γαλλίδα, η οποία λίγες εβδομάδες μετά εξασφάλισε και μαθηματικά την επιστροφή της στο WTA Finals.

Μεγαλύτερος τίτλος καριέρας και Year-end No.4

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ταίριαξαν πολύ καλά στην Garcia φέτος και μετά τις πορείες σε Σινσινάτι και Νέα Υόρκη, επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Τέξας και το Fort Worth, για να παίξει για 2η φορά στην καριέρα της στο WTA Finals, μετά την καλή της πορεία μέχρι τα ημιτελικά το 2017.

Παρότι έχασε με 2-0 σετ από τη Swiatek στη φάση των ομίλων, η Garcia προκρίθηκε στα ημιτελικά, κερδίζοντας σε έναν συγκλονιστικό αγώνα την Daria Kasatkina. Ήταν ένα πολύ αμφίρροπο παιχνίδι στο οποίο η νικήτρια θα έπαιρνε την πρόκριση και η Ρωσίδα αντιστάθηκε σθεναρά ως και τον τελευταίο πόντο, με την Garcia να φτάνει τελικά στη γραμμή του τερματισμού, επικρατώντας με 4-6, 6-1, 7-6 (5) σε 2 ώρες και 27 λεπτά.

Μετά απ' αυτό, η Garcia έμοιαζε άτρωτη στο court, σα να της δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία που τη μεταμόρφωσε σε ατρόμητη. Στα ημιτελικά επικράτησε της Σάκκαρη με 6-3, 6-2, ενώ στον τελικό κέρδισε την Sabalenka - που είχε κάνει μια μέρα πριν την πολύ δύσκολη δουλειά να βγάλει εκτός τη Swiatek - με 7-6 (4), 6-4.

Ο μεγαλύτερος τίτλος στην καριέρα της Garcia, την έφερε ξανά στο Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης και στην ισοφάριση του career high της. Επίσης, τερμάτισε στο Νο.4 της κατάταξης η Γαλλίδα, πετυχαίνοντας το ψηλότερο Year-end rank της καριέρας της.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots