Η Δήμητρα Παύλου στο tennisnews.gr

 
Δήμητρα Παύλου
Δήμητρα Παύλου Instagram @dimitra.pavlou
tn team Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 - 15:02

Σε μια πλούσια και αποκλειστική συνέντευξη για το tennisnews.gr, η Δήμητρα Παύλου εξήγησε πως η καραντίνα τη βοήθησε να γίνει καλύτερη και να φέρει αυτά τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 έως και σήμερα, μίλησε για τη Μαρία Σάκκαρη και το όνειρο της να παίξει μαζί της για την Ελλάδα, αλλά και τον μεγάλο στόχο της να ακολουθήσει τα βήματά της, ως τα μεγαλύτερα στάδια του πλανήτη.

Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τη Δήμητρα Παύλου, ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της νέας γενιάς του ελληνικού τένις, μιας γενιάς που έρχεται μετά από τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη να μας δείξει πως η χώρα μας δεν σκοπεύει να κάνει μια απλή επίσκεψη στην πρώτη γραμμή του αθλήματος.

Ξαδέρφη της δεύτερης και με πολύ έντονο το στοιχείο του τένις στην οικογένειά της, η Δήμητρα ξεκίνησε να παίζει στα 6 της χρόνια, στον ιστορικό και αγαπημένο της Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών, με τον παππού της και πολύ σπουδαίο Δημήτρη Κανελλόπουλο - ο οποίος φυσικά υπήρξε πρώτος προπονητής και για την Αγγελική Κανελλοπούλου, αλλά και για τη Μαρία Σάκκαρη.

"Είμαι πολύ τυχερή που άρχισα με τον παππού μου. Μετά με ρώτησαν ο παππούς και η μητέρα μου αν ήθελα να συνεχίσω και συμφώνησα, κόλλησα και με είδαν ότι είχα ένα ταλέντο στο τένις, οπότε έπαιξα λίγα χρόνια με τον παππού, μετά πήγα στην ομάδα του ομίλου και άρχισα να παίζω σε τουρνουά στα 8-9 μου."

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dimitra Pavlou? (@dimitra.pavlou)

Το 2015, στην ηλικία των 11 ετών, η Δήμητρα κέρδισε τους πρώτους της μεγάλους τίτλους σε πανελλήνιο επίπεδο, κατακτώντας στα 12άρια το 1ο πρωτάθλημα E1 στο μονό και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο διπλό. Ακολούθησαν πολλοί ακόμα τίτλοι σε όλες τις κατηγορίες, για να φτάσουμε στο 2019, όταν κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα 16άρια σε μονά και διπλά.

"Πρότυπο μου ήταν η Serena Williams, πριν μάθω τι είναι η Μαρία και τι κάνει η Μαρία! Μικρή έβλεπα τη Μαρία που έπαιζε στους αγώνες, αλλά δεν καταλάβαινα ακόμα τι κάνει, απλώς ήξερα ότι κάνει ένα άθλημα. Μου αρέσει η Serena Williams γιατί είναι από τις καλύτερες, είναι μια δυνατή γυναίκα που έχει κάνει τα πάντα. Κατάφερε να κερδίσει 23 Grand Slams που είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον πλανήτη!"

Παράλληλα, ξεκίνησαν να έρχονται και οι πρώτες επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο. Το καλοκαίρι του 2017 κέρδισε τον πρώτο της τίτλο σε διεθνές τουρνουά στην Αριδαία, για να ακολουθήσουν άλλα 3 τρόπαια στο tour της Tennis Europe σε 14άρια και 16άρια, στο Ηράκλειο και στα Τίρανα. Στο πιο δυνατό, παγκόσμιο tour της ITF και στα 18άρια πια, κατάφερε να προκριθεί στους πρώτους της τελικούς σε δυο τουρνουά που έγιναν στη χώρα μας το φθινόπωρο του 2019, στη Μυτιλήνη και στη Ρόδο - στη Ρόδο πήρε και την πρώτη της πρωτιά σε ITF τουρνουά, στο ταμπλό των διπλών.  

Το 2020 ήταν μια εκπληκτική χρονιά αγωνιστικά για την Δήμητρα, παρά τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που προέκυψαν. Έδωσε λίγους επίσημους αγώνες πριν την αυστηρό lockdown του Μαρτίου-Απριλίου, συμπεριλαμβανομένου του ντεμπούτου της στο Billie Jean King Cup (πρώην Fed Cup), όπου εκπροσώπησε την Εθνική μας ομάδα στις γυναίκες και είχε την εμπείρια να αντιμετωπίσει την Ιταλίδα τενίστρια Elisabetta Cocciaretto, Νο.153 τότε στην παγκόσμια κατάταξη της WTA (Νο.113 σήμερα).

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dimitra Pavlou? (@dimitra.pavlou)

Μετά τη μεγαλύτερη παύση που έκανε στη ζωή της από το τένις, επέστρεψε στις προπονήσεις τον Μάιο και η σεζόν της ουσιαστικά επανεκκίνησε τον Σεπτέμβριο, όταν και ξεκίνησε να συμμετέχει στα διεθνή junior τουρνουά της ITF στην Κύπρο. Κατάφερε να κερδίσει τα 3 από τα 5 τουρνουά που συμμετείχε συνολικά στη χρονιά, φτάνοντας και σε έναν τελικό, με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 17 νικών σε 19 αναμετρήσεις!  

"Ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά, γιατί πριν πάω στα τουρνουά είχα δουλέψει και ήξερα τι ήθελα να κάνω. Έμπαινα σε όλα τα ματς και έλεγα ότι πρέπει να τα καταφέρω γιατί έχω δουλέψει. Νομίζω ότι αυτό που με ανέβασε και θα το θυμάμαι, ήταν που κέρδισα στην Κύπρο τα δυο συνεχόμενα τουρνουά και μου έδωσε αυτοπεποίθηση για να συνεχίσω την καλή πορεία που είχα το 2020."

Τον Σεπτέμβριο κέρδισε δυο συνεχόμενους τίτλους στη Λάρνακα, στην κατηγορία Grade 4 της ITF, όπου ωστόσο χρειάστηκε να αντιμετωπίσει στους τελικούς τη Ρωσίδα Daria Frayman, που τον Απρίλιο του 2019 είχε φτάσει στο Νο.32 του κόσμου στα 18άρια, καθώς και την Ουγγαρέζα Luca Udvardy, που βρισκόταν στο Νο.192 της κατάταξης.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dimitra Pavlou? (@dimitra.pavlou)

"Προσωπικά εμένα μου έκανε καλό η πρώτη καραντίνα, με βοήθησε! Ξεκουράστηκα, σκέφτηκα και ηρέμησα, μετά την καραντίνα έπαιζα πολύ καλύτερα. Το μόνο που με ενοχλούσε ήταν ότι δεν έπαιζα τένις, γιατί γυμναστική έκανα, μου είχε δώσει ο γυμναστής μου ασκήσεις και έκανα κάθε μέρα γυμναστική, αλλά το τένις μου έλειπε. Ευτυχώς, όσο καιρό και να 'χω να παίξω μπορώ και προσαρμόζομαι γρήγορα στο γήπεδο. Ήταν σαν να ήμουν τραυματισμένη και να είχα να παίξω δυο εβδομάδες, δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα όπως άλλα παιδιά.

Μετά τα τουρνουά έγιναν, αλλά ακυρώθηκαν και πάρα πολλά. Παίζαμε σε 4άρι (Grade 4) που υποτίθεται δεν είναι τόσο δυνατό το επίπεδο και παίζανε παίκτριες που το 2019 ήταν σε άσους (Grade 1) και σε δυάρια (Grade 2). Πήγαιναν όλοι στα ίδια τουρνουά επειδή δεν υπήρχαν άλλα."

Η σεζόν της έκλεισε στην Κρήτη, καθώς συμμετείχε τον Νοέμβριο σε τρια τουρνουά $15.000 του Lyttos Beach στην Χερσόνησο. Στο τρίτο και τελευταίο τουρνουά της για το 2020, κατάφερε να πετύχει την πρώτη της νίκη σε κυρίως ταμπλό επαγγελματικής διοργάνωσης, αλλά και να φτάσει στον τελικό του διπλού!

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dimitra Pavlou? (@dimitra.pavlou)

Μετά από ολιγοήμερες διακοπές, τον Δεκέμβριο επέστρεψε και πάλι στη δουλειά, πραγματοποιώντας την προετοιμασία της για το 2021 στην Αθήνα. Μαζί της είχε τον προπονητή της, Ηλία Γιαννακάκη και τον γυμναστή της, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, που συνεργάζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία και με τη Μαρία Σάκκαρη.

Την πρώτη εβδομάδα του 2021, η Δήμητρα κέρδισε 74 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη U18 της ITF και από το Νο.229, "αναρριχήθηκε" στο Νο.155, που είναι και το career high της. Ωστόσο και η φετινή χρονιά είναι αρκετά δύσκολη εξαιτίας των περιορισμών της Covid-19, με αποτέλεσμα να μην αγωνιστεί σε όσα τουρνουά ήθελε και να χάσει μερικές θέσεις. Σήμερα βρίσκεται στο Νο.181.

"Ήθελα να παίξω σε περισσότερα τουρνουά και αυτά που γίνανε ήταν αρκετά δυσπρόσιτα και πολυέξοδα, όπως τα τουρνουά στη Βραζιλία και τα υπόλοιπα στη Λατινική Αμερική. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κάνω ένα πισωγύρισμα στη βαθμολογία. Αν και ακόμα υπάρχουν πολλές δυσκολίες θα προσπαθήσω να συμμετέχω σε όσα περισσότερα τουρνουά μπορέσω."

Μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν η Δήμητρα έχει αγωνιστεί σε 4 τουρνουά juniors, σε Πλόβντιβ, Χάσκοβο, Λεμεσό και Σκόπια. Στα Σκόπια, σε τουρνουά της Grade 4 κατηγορίας, κατέκτησε ακόμα έναν τίτλο επιπέδου ITF, τον 4ο στην καριέρα της - ενώ κέρδισε τίτλο στα διπλά και στη Λεμεσό. Για να φτάσει στον θρίαμβό της στα Σκόπια, έπρεπε να κερδίσει την Denislava Glushkova από τη Βουλγαρία και την Melissa Boyden από την Ολλανδία, δυο παίκτριες που έχουν φτάσει αμφότερες πολύ κοντά στο Top 100 της παγκόσμιας κατάταξης στα 18άρια, στο Νο.107 και στο Νο.103 αντίστοιχα.  

"Στα Σκόπια είχα μια πολύ καλή εβδομάδα και μου δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστώ με δυνατές παίκτριες. Ιδιαίτερα στον ημιτελικό και στον τελικό, όπου κέρδισα δυο παίκτριες με υψηλότερη βαθμολογία από εμένα και αρκετά έμπειρες."

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dimitra Pavlou? (@dimitra.pavlou)

Βασικοί στόχοι της γι' αυτή τη χρονιά, είναι να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στην κατάταξη των juniors ώστε να αγωνιστεί στα Grand Slams, αλλά και να κερδίσει τους πρώτους της βαθμούς WTA, που θα τη βάλουν στη γνωστότερη και σημαντικότερη κατάταξη του αθλήματος.  

"Θέλω να ανεβώ στην παγκόσμια κατάταξη για να καταφέρω να μπω σε Grand Slam Junior και να πάρω κάποιους πόντους WTA για να μπω στην παγκόσμια κατάταξη."

Σ' αυτό το ταξίδι, η Δήμητρα έχει συνοδοιπόρο την ξαδέρφη της και κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια Μαρία Σάκκαρη, από την οποία παίρνει σημαντική βοήθεια, ενώ είχαν και την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά τον τελευταίο χρόνο, που "πάγωσε" το tour και η Μαρία έμεινε αρκετό καιρό στην Ελλάδα.

"Ευγνωμονώ τον Θεό που είμαι σ' αυτή την οικογένεια, γιατί με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ και με συμβουλεύουν. Η Μαρία μου προσφέρει πάρα πολλά και την ευχαριστώ γι' αυτό. Είμαστε πάρα πολύ κοντά και τώρα που έρχεται στην Ελλάδα τη βλέπω πιο συχνά, μερικές φορές κάνουμε και μαζί γυμναστική, είμαστε πολύ κοντά τώρα τελευταία.

Αυτό που κάνει είναι εκπληκτικό, για να φτάσεις εκεί που έχει φτάσει πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά και η Μαρία το έχει αποδείξει αυτό. Έχει πάρα πολλά να δώσει ακόμα και πιστεύω πως μπορεί να φτάσει ακόμα και στη κορυφή."

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dimitra Pavlou? (@dimitra.pavlou)

Η περίοδος της προετοιμασίας, μια περίοδος με την οποία μιλήσαμε με τη Δήμητρα, είναι πολύ έντονη με αρκετά βαρύ πρόγραμμα. Στην καθημερινότητά της διαθέτει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο και μόνο τις Κυριακές ξεκουράζεται και δεν ακολουθεί το αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης.

"Ξυπνάω το πρωί και οργανώνω το πρόγραμμά μου ανάλογα με την ώρα που έχω προπόνηση. Κάνω δυο ώρες τένις και μετά γυρνάω σπίτι, ξεκουράζομαι, τρώω, κάνω τα απαραίτητα. Μετά έχω γυμναστική και μετά άλλες δυο ώρες τένις. Γενικώς είναι 5,5 - 6 ώρες προπόνησης και γυρνάω στο σπίτι μου το βράδυ, περνάω πολλές ώρες μέσα στο γήπεδο.

Το Σαββατοκύριακο είμαι πιο χαλαρή, το Σάββατο κάνω προπόνηση, αλλά από το απόγευμα και όλη την Κυριακή έχω ελεύθερο χρόνο. Μου αρέσει να περνάω χρόνο με τις φίλες μου, να πηγαίνουμε σινεμά, για φαγητό ή στην καφετέρια, να καθόμαστε σπίτι και να βλέπουμε ταινίες, τα συνηθισμένα."

Παράλληλα με όλα αυτά, υπάρχει βεβαίως και το σχολείο, όπου δηλώνει επίσης τυχερή.

"Ήμουν πάρα πολύ τυχερή και στο σχολείο που πήγαινα και που πηγαίνω τώρα οι διευθυντές μου ήταν πάρα πολύ καλοί και με βοηθούσαν γιατί ήξεραν τι κάνω και ότι προσπαθώ, οπότε ήταν πιο ελαστικοί με τις απουσίες. Πολλά παιδιά στην Ελλάδα που κάνουν πρωταθλητισμό έχουν αυτό το πρόβλημα, που δεν έχουν ένα σχολείο που να κάνει e-learning, που βοηθάει όταν είσαι σε τουρνουά στο εξωτερικό. Εγώ είμαι σε αθλητικό σχολείο όπου υπάρχει τμήμα αθλητών και κάποια μαθήματα είναι e-learning και το πιο σημαντικό για να περάσεις την τάξη είναι οι εξετάσεις, που είναι στο τέλος της χρονιάς."

Με τις συμπαίκτριές της στις Εθνικές ομάδες στα junior, τη Μιχαέλα Λάκη και την Αθηνά Πήττα, που επίσης κάνουν εξαιρετικές πορείες και βρίσκονται πολύ ψηλά στις κατατάξεις, τα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Με τη Μιχαέλα, που πρόσφατα κατέκτησε το Grade 1 τουρνουά του Πλόβντιβ και μπήκε στο Top 25 της παγκόσμιας κατάταξης στα 18άρια, έπαιξαν μαζί διπλά τις προηγούμενες εβδομάδες στo Lyttos Beach.  

"Με τη Μιχαέλα είμαστε πολύ φίλες, γνωριζόμαστε από 8 ετών. Είναι πολύ καλή παίκτρια και δουλεύει και αυτή πολύ σκληρά. Στο Πλόβντιβ είχε μια σπουδαία εβδομάδα, όπου αγωνίστηκε δυναμικά και σταθερά και κατάφερε να κατακτήσει το τουρνουά. Και η Αθηνά που είναι στην ακαδημία του Nadal τώρα πηγαίνει πολύ καλά. Πιστεύω ότι όσο περνάνε τα χρόνια θα έχουμε κι άλλα ταλέντα που θα βγαίνουν προς τα έξω. Και αγόρια έχουμε, έχουμε αρκετούς τώρα."

Μια επιπλέον δυσκολία που υπάρχει στα junior, είναι πως πολλές φορές -αν όχι τις περισσότερες- δεν γνωρίζεις πολλά για την παίκτρια που είναι στην απέναντι μεριά του court και βλέπεις το παιχνίδι της μέσα στον αγώνα. Η αντίληψη και κατά συνέπεια και η προσαρμογή σε κάποια νέα συνθήκη είναι ένα από τα δυνατότερα στοιχεία στο παιχνίδι της Δήμητρας, όπως μας είπε.

"Νομίζω πως έχω πολύ καλή αντίληψη μέσα στο γήπεδο, ξέρω τι συμβαίνει και έχω τη δυνατότητα να έχω πολύ καλή ευχέρεια σε όλα τα χτυπήματα."

Την προηγούμενη χρονιά, με την πανδημία να φέρνει μια εξάμηνη αναστολή της αγωνιστικής δράσης, μπήκε ξανά στο τραπέζι και η συζήτηση για το ενδεχόμενο της ενοποίησης της ATP με την WTA, με πρώτους τους Roger Federer και Rafael Nadal να το στηρίζουν. Παρότι οι συνθήκες δεν φαίνεται να έχουν ωριμάσει ακόμα, μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η αλλαγή των κατηγοριών των τουρνουά της WTA σε 1000άρια, 500άρια και 250άρια, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα αντίστοιχα τουρνουά της ATP.  

"Πιστεύω πως είναι σωστό να γίνει, γιατί όλα τα γυναικεία αθλήματα είναι υποτιμημένα σε σχέση με τα ανδρικά και τώρα έχει αρχίσει στο τένις να έχουν οι γυναίκες τα ίδια χρήματα και τους ίδιους πόντους, γιατί και οι γυναίκες τα ίδια πράγματα και την ίδια δουλειά κάνουνε, δεν έχει καμιά διαφορά."

Ένα μεγάλο όνειρο της Δήμητρας είναι να βρεθεί στη "μεγάλη σκηνή", να παίξει στα Grand Slams και στα μεγαλύτερα στάδια του κόσμου, να γίνει... "τενίστρια", όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ θα ήθελε πολύ να επιστρέψει στην Εθνική ομάδα των γυναικών και να έχει την ευκαιρία να μοιραστεί το γήπεδο με τη Μαρία.

"Το όνειρό μου είναι να γίνω τενίστρια, να καταφέρω να φτάσω εκεί που έχει φτάσει η Μαρία και να παίξουμε μαζί διπλά, να είμαστε μαζί στην Εθνική ομάδα. Πέρσι είχα πάει αλλά η Μαρία δεν ήταν γιατί είχε άλλες υποχρεώσεις σε κάποια τουρνουά, ας ελπίσω να παίζω καλό τένις για να μπορώ να είμαι και γω στο Fed Cup και να παίζω μαζί με τη Μαρία.

Μ' αρέσει να έχω μεγάλα όνειρα και να πω ας πούμε ότι θα φτάσω στο No.10 του κόσμου, αλλά τώρα έχω αρχίσει και συνειδητοποιώ ότι σιγά-σιγά μπορώ να πηγαίνω παρακάτω. Τώρα το όνειρό μου είναι να μπω στις πρώτες 300 του κόσμου στα επόμενα χρόνια και σιγά-σιγά να κατεβαίνω. Δεν θέλω να παίρνουν τα μυαλά μου αέρα, θέλω σιγά-σιγά να προχωράω, να βλέπω τι προπόνηση κάνω. Το μεγαλύτερό μου όνειρο πάντως είναι να παίξω σε Grand Slam."

Όσο για το τι της έχει δώσει το τένις μέχρι σήμερα: "Το τένις μου έχει δώσει τη μαχητικότητα για ό,τι κάνω στη ζωή μου. Όπως στο τένις, που παλεύεις για τον κάθε πόντο, έτσι παλεύεις για να πάρεις ό,τι μπορείς από τη ζωή. Με έχει βοηθήσει επίσης να είμαι πιο συγκεντρωμένη και πιο αποφασιστική σ' αυτό που θα κάνω."

Ευχαριστούμε την πάντα χαμογελαστή Δήμητρα για την όμορφη συνέντευξη και της ευχόμαστε να εκπληρώσει όλους τους στόχους και τα όνειρά της!

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots