Αλέξανδρος Σκορίλας: Τεράστια τιμή να παίζεις με το εθνόσημο!

 
Αλέξανδρος Σκορίλας
Αλέξανδρος Σκορίλας @tennisnews.gr
tn team Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 - 13:04

Λίγο μετά τη συμμετοχή του και τη νίκη του στο tie για το World Group II του Davis Cup της Ελλάδας με τη Λιθουανία, ο Αλέξανδρος Σκορίλας μίλησε αποκλειστικά στο tennisnews.gr, για τις εντυπώσεις του από τη διοργάνωση, το απόλυτο νικών που έχει στο Davis Cup, τα δυο δύσκολα τελευταία χρόνια με το transition tour της ITF και την πανδημία, καθώς και τις προσδοκίες του για το μέλλον. Ακόμα μίλησε και για τη συνεργασία του με τον Στέφανο Τσιτσιπά, αλλά και για το τι θα έλεγε στα μικρά παιδιά που κυνηγούν το όνειρό τους.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Αλέξανδρου Σκορίλα στο tennisnews.gr:

Καλησπέρα Αλέξανδρε! Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου από την συμμετοχή σου στο Davis Cup την περασμένη εβδομάδα;

"Καλησπέρα! Το να παίζεις για την Εθνική ομάδα στο Davis Cup είναι μια εμπειρία μοναδική. Όσες φορές και να παίξω νομίζω είναι σα να είναι η πρώτη. Είναι τεράστια τιμή για έναν παίκτη να εκπροσωπεί τη χώρα του με το εθνόσημο."

Ήσασταν αρκετές μέρες εκεί και κάνατε μια μίνι προετοιμασία. Πες μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα και τους προπονητές σου.

"Το πρόγραμμα ήταν εντατικό κάθε μέρα. Είχε αρκετές ώρες τένις, κάναμε όλοι ίδιες ώρες για να μπορέσουμε να δεθούμε και σαν ομάδα επειδή είχαμε καιρό να βρεθούμε όλοι μαζί. Το πρώτο ματς ξεκινούσε το Σάββατο και είχαμε μαζευτεί εκεί από τη Δευτέρα όλοι μαζί. Κάναμε γυμναστική 1-2 φορές τη μέρα με τον Χρήστο Φιωτάκη, ο οποίος είναι φοβερός και κάναμε και 2 προπονήσεις τένις τη μέρα." 

Σαν διοργάνωση τι εντύπωση σου άφησε; Απ' ότι είδαμε και μεις το Lyttos Beach στην Κρήτη έχει ωραίες εγκαταστάσεις.

"Είναι αναβαθμισμένο πάρα πολύ. Το ξενοδοχείο μας φέρθηκε άψογα, είχαμε πολύ καλή υποστήριξη. Να ευχαριστήσω και τον κύριο Χρήστο που έτρεχε εκεί και για τις δυο ομάδες, για να έχουμε ό,τι μας χρειαστεί. Είχαμε παγοθεραπείες, μπορούσαμε να τα κανονίσουμε όλα μέσα σε πολύ λίγη ώρα. Ήταν πραγματικά σαν ένα επαγγελματικό τουρνουά ΑΤΡ. Θυμάμαι και το ATP Cup που είχα πάει το 2020 και ήταν πολύ κοντινό σε αυτό και σίγουρα πολύ καλύτερη διοργάνωση απ' αυτή που είχα πάει το 2018 στο Μαυροβούνιο με το Davis Cup."

Πολύς κόσμος δεν σε είχε δει ξανά να αγωνίζεσαι και στην ουσία ήταν σαν να παρουσίασες τον εαυτό σου και το τένις σου μπροστά σε πολύ κόσμο που σας παρακολούθησε από την τηλεόραση, αλλά και από την εξέδρα.

"Είχα καιρό να εμφανιστώ είναι η αλήθεια. Τελευταία φορά που με είχαν δει ήταν το 2019 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών. Από τότε είχα καιρό να εμφανιστώ σε τουρνουά στην Ελλάδα με αρκετό κόσμο, με τηλεοπτική κάλυψη. Ήθελα να μείνει αυτή η στιγμή, ειδικά όταν εκπροσωπείς τη χώρα σου, είναι κάτι μοναδικό. Το να μπω μέσα, όχι τόσο σαν Αλέξανδρος Σκορίλας, αλλά σαν Έλληνας αθλητής και ελληνικό μέλος της ομάδας, ήταν κάτι που μου έδωσε απίστευτη ώθηση και τεράστιο κίνητρο. Ειδικά όταν βλέπω τόσο μεγάλο κοινό να βρίσκεται εκεί και να σε υποστηρίζει, παρόλο που στην ουσία είχε κριθεί το αποτέλεσμα και δεν θα περνούσαμε στα πλέι οφ. Μπαίνοντας στο γήπεδο να δώσω το 100% μου και βλέποντας ότι αυτό ήταν αμοιβαίο, δηλαδή και το κοινό έκατσε να με δει παρόλο που το αποτέλεσμα είχε κριθεί. Αυτό ήταν κάτι που με έκανε να δώσω κάτι παραπάνω από το 100%."

Αυτό που είδαμε και μεις και οφείλουμε να σου το μεταφέρουμε, ήταν ένας πολύ σοβαρός αθλητής και αν κάποιος δεν ήξερε το αποτέλεσμα του tie, θα έλεγε ότι στο δικό σου παιχνίδι κρίνεται και η άνοδος.

"Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι φίλοι μου που ήταν λίγο πιο έξω από το τένις και δεν γνώριζαν ακριβώς, νόμιζαν ότι είναι για την πρόκριση, ότι ήταν το 2-2. Αλλά εντάξει δεν έχει να κάνει. Είτε όταν μπαίνω σε ένα ματς ως Αλέξανδρος Σκορίλας, είτε σαν μέλος της Εθνικής, κυνηγάω κάθε μπάλα ξεχωριστά και το να φέρουμε μια νίκη στην ομάδα ήταν πολύ σημαντικό. Δώσαμε όλοι μας το 100%, αυτό πρέπει να κάνεις όταν κουβαλάς το εθνόσημο."

Σίγουρα υπάρχει και ένα ρεκόρ πίσω από τον Αλέξανδρο Σκορίλα, το 4-0 σε Davis Cup rubbers.

"Έχω αυτό το ρεκόρ, το 4-0, ελπίζω να το κρατήσω στο μέλλον."

Θες να μας μιλήσεις για τα προηγούμενα (rubbers);

"Ήταν το 2018, το θυμάμαι σαν χθες. Μπήκα να παίξω πρώτο ματς σαν Νο.2 με την Αρμενία και κέρδισα. Μετά έπαιξα με τη Μολδαβία ένα μονό και ένα διπλό με τον Πέτρο Τσιτσιπά. Το 4ο ματς ήταν της Κυριακής με τη Λιθουανία."

Με τον Στέφανο είχατε την ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί; 

Ναι με τον Στέφανο είχαμε την ευκαιρία να είμαστε αρκετά μαζί, πολύ περισσότερο από το ATP Cup. Μου έκανε πολύ καλή εντύπωση, βλέπαμε μαζί τα παιχνίδια της Εθνικής και μας έλεγε διάφορες συμβουλές, πως διάβαζε εκείνος τις διάφορες στιγμές στις αναμετρήσεις. Επίσης ήταν στην κερκίδα στο παιχνίδι μου από τον πρώτο πόντο μέχρι και τον τελευταίο κάτι που με βοήθησε πολύ! Έβγαλε μάλιστα μαζί με τον Φιωτάκη και σύνθημα - μαντινάδα για μένα! 

Είσαι 21 ετών, σίγουρα τα 2 τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για όλους τους αθλητές, για όλους τους ανθρώπους γενικά. Πώς το βίωσες εσύ αυτό το τελευταίο διάστημα, πώς σε επηρέασε και τι άλλαξε στο μυαλό σου, ως ένας αθλητής που έχει υψηλούς στόχους;

"Μιλώντας για τον εαυτό μου, και πριν το 2020 είχαμε μια κρίση στο τένις με το transition tour της ITF, που αποδείχτηκε ότι δεν ήταν επιτυχημένο, αφού μετά άλλαξε ξανά το σύστημα. Στην ουσία υπήρξε ένα διάστημα δύο ετών που πήγε πολλούς αθλητές πίσω, γιατί τότε το transition tour έβαλε κόφτη σε πολλούς αθλητές και δεν μπορούσαμε να παίξουμε. Παλιά έμπαινα απευθείας στο ταμπλό με πολύ λιγότερους πόντους και μετά βρέθηκα με περισσότερους να είμαι seeded στα προκριματικά. Οπότε καταλαβαίνετε πως μας πήγε πίσω αυτό, μετά δεν μπορούσαμε να παίξουμε λόγω του κορωνοϊού, χάθηκε 1,5 χρόνος. Προσπαθώ να βλέπω πάντα τη θετική πλευρά, οπότε προσπάθησα να κρατήσω τον εαυτό μου στην καραντίνα σε καλή κατάσταση, με πολύ γυμναστική στο σπίτι μου και επικοινωνία με γυμναστές, να βελτιωθώ είτε διανοτικά είτε σωματικά μ' αυτόν τον τρόπο και να γίνω όσο το δυνατόν καλύτερος, για να μπορέσω να επιστρέψω δυναμικά όταν θα άρχιζαν και πάλι τα τουρνουά."

Μιλώντας για τα τουρνουά, αυτή τη στιγμή αγωνίζεσαι στην "αρένα" των Futures. Πες μας για τους στόχους σου για τους επόμενους μήνες, ξέρουμε πως έχεις και συνεργασίες στο εξωτερικό με κάποιες ακαδημίες και κάποιους προπονητές εκεί.

"Από τον περσινό Ιανουάριο άρχισα μια συνεργασία με την Good to Great Academy στη Στοκχόλμη. Έκανα μια προετοιμασία τριών εβδομάδων, αλλά λόγω του κορωνοϊού δεν μπόρεσα να πάω την υπόλοιπη χρονιά και ξανάρχισα τη συνεργασία μου το 2021. Από τον φετινό Ιανουάριο βρίσκομαι σχεδόν μόνιμα εκεί, με ένα πολύ καλό προπονητικό τιμ και με πολύ καλούς παίκτες για προπόνηση. Πέρασα το πρώτο διάστημα του 2021 για να φτιαχτώ σαν παίκτης, να είμαι έτοιμος να αντέξω τις συνθήκες στο tour σωματικά και διανοητικά. Απ' αυτή την περίοδο και μετά θα ήθελα να παίξω σε όσα περισσότερα τουρνουά γίνεται, ξεκινώντας από την Αίγυπτο που έρχονται 3 τουρνουά και άλλα 5 μετά στην Κρήτη, στο Lyttos Beach, όπου νομίζω αυτή τη φορά θα πάω με λίγη καλύτερη ψυχολογία (γέλια)! Τώρα θέλω να παίξω σε όσο το δυνατόν περισσότερα τουρνουά και να δώσω το 100% του εαυτού μου, χωρίς να βάλω κάποιον συγκεκριμένο στόχο σε πόντους ή σε ranking, γιατί πιστεύω πως βάζοντας κάποιους στόχους βάζεις ταβάνι στον εαυτό σου και τον κάνεις να είναι ευχαριστημένος με ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις. Οπότε δεν βάζω κάποιο στόχο, θέλω να παίξω όσο το δυνατόν περισσότερα ματς, να βλέπω την κάθε βδομάδα ξεχωριστά και να δίνω κάθε μέρα τον καλύτερό μου εαυτό."

Είσαι ένα παιδί που στα 16 σου αποφάσισες να γίνεις επαγγελματίας και είναι αυτό που παλεύεις στα 21 σου, δεν σταματάς, συνεχίζεις με προσπάθεια για να πετύχεις τους στόχους σου. Με την εμπειρία που έχεις τώρα, θέλω να σου ζητήσω να δώσεις κάποιες συμβουλές σε αθλητές, που είτε ξεκινούν τώρα το τένις, είτε παίζουν στα πρωταθλήματα Juniors, είναι μικρότερης ηλικίας, γιατί και συ αποτελείς ένα από τα ινδάλματα πολλών μικρών παιδιών. Τι θα ήθελες να τους πεις;

"Το τένις απαιτεί να πάρεις κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις σε μικρή ηλικία. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να το κάνει ένα παιδί 16-17-18 χρονών, υπάρχουν παιδιά που είναι 25-26 χρονών και δεν ξέρουν τι θέλουν να ακολουθήσουν στη ζωή τους. Φανταστείτε πως είναι και για τους γονείς που αγχώνονται για το μέλλον των παιδιών τους και βλέπουν πόσο μικρές είναι οι πιθανότητες να επιβιώσεις στο tour. Αυτό που έκανα εγώ με τους γονείς μου, είναι να εξασφαλίσουμε πρώτα μια υποτροφία στην Αμερική, σε ένα πανεπιστήμιο, και πάνω στον κλάδο της μηχανικής, που έλεγα τότε - και πιστεύω και τώρα - ότι θα ακολουθούσα άμα πήγαινα. Αλλά αυτό που είδα είναι ότι αν πήγαινα, λόγω των προπονήσεων, θα ήταν πολύ δύσκολο να ακολουθήσω και τις σπουδές μου και το τένις μου στο 100%. Οπότε είπα τώρα που είμαι νέος θέλω να το εκμεταλλευτώ αυτό και να ακολουθήσω αυτό που έλεγα από μικρός ότι ήθελα να γίνω. Είναι σίγουρα ρίσκο, είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά αυτό πιστεύω είναι το πιο σημαντικό για έναν παίκτη. Με το που πάρει την απόφαση, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, είτε να ακολουθήσει την Αμερική, είτε να παίξει επαγγελματικά, πρέπει να πάει γι' αυτό και να μην κοιτάξει πίσω. Πρέπει να κοιτάς μπροστά, σαν το άλογο με τις παρωπίδες. Το να κοιτάς δεξιά και αριστερά, το μόνο που κάνει είναι να σου αποσπά την προσοχή από τον στόχο σου. Αυτή πιστεύω είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω, είτε σε ένα παιδί που θέλει να το ακολουθήσει επαγγελματικά, είτε όχι. Ό,τι και αν θες να κάνεις στη ζωή σου, πήγαινε γι' αυτό και μην αφήσεις κανέναν να σου πει τι θα κάνεις, γιατί είναι δική σου η ζωή."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots