Ο πρώτος τίτλος του Nadal στο γρασίδι (vid)

 
Ο πρώτος τίτλος του Nadal στο γρασίδι (vid)
Ο πρώτος τίτλος του Nadal στο γρασίδι (vid)
tennisnews team Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 - 21:57

Σαν σήμερα, πριν από 10 χρόνια, ο Rafael Nadal κέρδισε τον Novak Djokovic σε έναν πολύ ωραίο τελικό στο Queen’s και αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Stella Artois Championships. O Rafa, μόλις μια εβδομάδα μετά την κατάκτηση του 4ου συνεχόμενου Roland Garros, είχε γίνει ο πρώτος Ισπανός που κέρδισε τίτλο στο γρασίδι μετά από 36 χρόνια!

Στις 15 Ιουνίου, 2008, έπειτα από έναν συναρπαστικό τελικό ανάμεσα σε δυο εξαιρετικά ταλαντούχους τενίστες, ο Rafael Nadal είχε κερδίσει τον Novak Djokovic με 7-6 (6), 7-5 και κατέκτησε το Stella Artois Championships στο Queen’s.

Ήταν ο πρώτος τίτλος για τον Nadal στην καριέρα του στο γρασίδι και ήρθε μόλις μια εβδομάδα από ένα εντυπωσιακό κλείσιμο της χωμάτινης σεζόν. Την προηγούμενη Κυριακή (8 Ιουνίου 2008), ο Nadal είχε κατακτήσει το Roland Garros για 4η συνεχόμενη χρονιά, επικρατώντας του Roger Federer στον τελικό με 6-1, 6-3, 6-0!

Ο 22χρονος τότε Rafa, έγινε ο πρώτος αθλητής από την Ισπανία που κατέκτησε τίτλο στις πράσινες επιφάνειες από το 1972, όταν ο Andres Gimeno είχε κατακτήσει το τουρνουά του Eastbourne. Επίσης έγινε ο πρώτος παίκτης γενικά που έκανε το “double” σε Roland Garros και Queen’s από το 1973, όταν το είχε κάνει ο Ilie Nastase.

Ο Nadal πήγε κόντρα στην παράδοση της Ισπανίας, καθώς απέδειξε ότι είναι ένας μεγάλος παίκτης και στο χορτάρι. Εκείνη την χρονιά παρέμεινε αήττητος στην grass court season (12-0), αφού τρεις εβδομάδες μετά το Queen’s αναδείχθηκε πρωταθλητής και στο Wimbledon, ένα τουρνουά Grand Slam στο οποίο ήταν φιναλίστ τα δυο προηγούμενα χρόνια (2006, 2007). Είχε επιστρέψει στον “θρόνο” του Wimbledon το 2010, εκείνη τη χρονιά όμως είχε μια ήττα στο Queen’s.

Ο Nadal κέρδισε έναν παίκτη που φημιζόταν για τις επιδόσεις του στο γρασίδι και από τους καλύτερους servers όλων των εποχών, τον Andy Roddick, για να προκριθεί στον τελικό. Απέναντι στον Djokovic, ήταν έναν πόντο μακριά από το να βρεθεί πίσω με 0-4 στο 1ο σετ, αλλά το απέφυγε και στα επόμενα λεπτά ισοφάρισε σε 3-3. Βρέθηκε σε δύσκολη θέση τη δεύτερη φορά που σέρβιρε για την παραμονή του στο σετ, στο 5-6, ενώ χρειάστηκε να σβήσει κι ένα set point στο σερβίς του Nole στο tie-break (5-6), για να το κατακτήσει με 8-6 και να πάρει το 1ο σετ, σε 74 λεπτά!

Στο 2ο σετ ο Ισπανός έκανε ένα γρήγορο break και προηγήθηκε με 2-0, παραμένοντας μπροστά μέχρι και το 4-2. Ο Djokovic ωστόσο δεν τα παράτησε και ισοφάρισε σε 4-4, μετά από ένα game που έχανε με 15-40. Στη συνέχεια ο Σέρβος έκανε νέο break και βρέθηκε ένα service game μακριά από την κατάκτηση του 2ου σετ, για άλλη μια φορά όμως ο Rafa βγήκε από τη δύσκολη θέση, ισοφαρίζοντας με άμεσο break back σε 5-5. Η συγκλονιστική μάχη συνεχίστηκε και αφού κράτησε δύσκολα το σερβίς του, ο Nadal έκανε άλλο ένα break στο 12ο game και “σφράγισε” τη νίκη του με ένα εντυπωσιακό smash κοντά στο φιλέ.

"Αυτή η εβδομάδα ήταν εκπληκτική για μένα", δήλωσε ο Nadal, o οποίος έχασε 2 σετ εκείνη την εβδομάδα στο Queen’s. Στον 3ο γύρο είχε κερδίσει τον Kei Nishikori με 6-4, 3-6, 6-3 και στα προημιτελικά τον Ivo Karlovic με 6-7 (5), 7-6 (5), 7-6 (4).

"Προσπάθησα, ήταν ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Ήταν μια τρομερή εβδομάδα για μένα. Παίζω στο γρασίδι μόνο για 3 χρόνια, οπότε δείχνει μια μεγάλη βελτίωση η παρουσία μου στον τελικό", δήλωσε ο Djokovic, ο οποίος κατέκτησε 3 φορές το Wimbledon μέχρι σήμερα (2011, 2014, 2015).

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots