ATP
Το 2021 θα κυνηγήσει τα ρεκόρ του Federer o Nole

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic Getty Images / Ideal Image
tennisnews team Σάββατο, 04 Απριλίου 2020 - 14:16

Με την παγκόσμια κατάταξη να μένει "παγωμένη" έως τον Ιούλιο (τουλάχιστον) και το ένα από τα επόμενα τρια Grand Slam της χρονιάς να έχει ακυρωθεί και επίσημα, είναι πια εξασφαλισμένο και μαθηματικά πως ο Novak Djokovic δεν θα μπορέσει να φτάσει τα δυο μεγάλα ρεκόρ του Roger Federer που κυνηγάει πριν το 2021.

Πριν από μερικές ημέρες, με την τελευταία ανανέωση να πραγματοποιείται στις 16 Μαρτίου, η ATP και η WTA συναποφάσισαν να παγώσουν τις παγκόσμιες κατάταξεις, για όσο διαρκέσει η αναστολή του παγκοσμίου tour.

Όσο περνούν οι μέρες, η απόφαση αυτή φαίνεται να είναι όλο και πιο σωστή, καθώς το tour αρχικά ανεστάλη για 6 εβδομάδες, δηλαδή έως τις 26 Απριλίου. Αργότερα η αναστολή επεκτάθηκε έως τις 7 Ιουνίου, συμπεριλαμβάνοντας ολόκληρη τη χωμάτινη σεζόν, ενώ αυτή την εβδομάδα - μαζί με την ακύρωση του Wimbledon - ανεστάλη και η σεζόν του γρασιδιού. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το tour θα επιστρέψει στις 13 Ιουλίου και είναι αρκετά πιθανό το σενάριο μιας νέας "παράτασης".

Από τις δυο επιλογές της ΑΤΡ και της WTA, να "παγώσουν" τις κατατάξεις ή να αφαιρέσουν τους βαθμούς των παικτών και παικτριών από τα τουρνουά που έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί έως και τις 12 Ιουλίου, η πρώτη φαινόταν να είναι η καταλληλότερη.

Δεν μπορούμε ωστόσο να παραβλέψουμε το πόσο άτυχη ήταν αυτή η συγκυρία για τον Djokovic. Ο Σέρβος έπαιζε το καλύτερό του τένις πριν ο COVID-19 κάνει την επέλασή του στην Ευρώπη και στην Αμερική, έδειχνε να είναι ανίκητος σε κάθε τουρνουά και είχε φτάσει τις 21 διαδοχικές νίκες στο tour.

Δύσκολα θα έχανε το Νο.1 τους επόμενους μήνες και ιδανικά θα μπορούσε ακόμα και να ξεπεράσει το μεγάλο ρεκόρ του Roger Federer με 310 εβδομάδες παραμονής στο Νο.1 του κόσμου, μέσα στον Οκτώβριο. Ανταυτού, "πάγωσε" στις 282 εβδομάδες και, ακόμα κι αν επικρατήσει το πιο αισιόδοξο σενάριο και έχουμε αγώνες τον Ιούλιο, θα πρέπει να περιμένει το 2021 για να διεκδικήσει αυτό το ρεκόρ.

Το ίδιο ισχύει και για το άλλο ρεκόρ που κυνηγάει ο Nole - το μεγαλύτερο ρεκόρ όλων - αυτό των Grand Slam τίτλων. Με την κατάκτηση του Australian Open, ο Σέρβος έφτασε τα 17 Slams και αν συνέχιζε, σίγουρα θα είχε πιθανότητες να ισοφαρίσει το ρεκόρ των 20 Slams του Roger ακόμα και μέσα στη χρονιά.

Αυτό δεν θα συμβεί σίγουρα, καθώς το Wimbledon ακυρώθηκε για πρώτη φορά από το 1945. Το Roland Garros μεταφέρθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου και το US Open παραμένει ως έχει (31 Αυγούστου), ωστόσο δεν αποκλείεται να δούμε και αυτά τα Grand Slam να κινδυνεύουν με ακύρωση. Σε κάθε περίπτωση το Wimbledon, που αποτελεί το δεύτερο πιο πετυχημένο major για τον Djokovic (μετά από το Australian Open), δεν θα διεξαχθεί φέτος και ο Σέρβος χάνει μια καλή ευκαιρία για να μειώσει ακόμα περισσότερο τη διαφορά του από τον Ελβετό.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots