ATP
Η αλλαγή στην κατάταξη της ATP για το 2021

 
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 - 5:48

Μια σημαντική αλλαγή πραγματοποιήθηκε από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς στην κατάταξη της ATP και θα διατηρηθεί για ολόκληρο το 2021, με αρκετούς παίκτες, μεταξύ των οποίων και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, να αυξάνουν τους βαθμούς τους.

Η νέα χρονιά έφερε και μια σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς της παγκόσμιας κατάταξης της ATP, που έγινε αντιληπτή από την πρώτη εβδομάδα του 2021, με την πρώτη ανανέωση της βαθμολογίας.

Μέχρι και το τέλος του 2020, ο κάθε παίκτης μπορούσε να κρατήσει βαθμούς από τα 18 καλύτερα τουρνουά του στην τελευταία σεζόν. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι παίκτες θα κρατούν βαθμούς από τα 19 καλύτερά τους τουρνουά, που θα είναι: τα 4 Grand Slams, τα 8 Masters 1000 (όλα εκτός από το Monte-Carlo Masters) και 7 επιπλέον τουρνουά, 500άρια, 250άρια και το ATP Cup. Φυσικά, για όσους συμμετέχουν στο ATP Finals, τα τουρνουά αυτά είναι 20.

Θυμίζουμε πως λόγω της μεγάλης διακοπής που έγινε στο tour κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, οι κανονισμοί της ATP διαφοροποιήθηκαν και οι παίκτες κράτησαν τους βαθμούς τους από τα καλύτερά τους τουρνουά του 2019 και του 2020, αντί για ένα χρόνο που ήταν κανονικά.

Το ίδιο σύστημα θα εφαρμοστεί και αυτή τη σεζόν, που θα είναι πιθανότατα η τελευταία, αν όλα τα τουρνουά πραγματοποιηθούν κανονικά.

Εξαιτίας της νέας αλλαγής, τέσσερις παίκτες από το Top 10 αύξησαν τους βαθμούς τους, έστω και ελάχιστα: ο Στέφανος Τσιτσιπάς (Νο.6, +15 βαθμοί), ο Alexander Zverev (Νο.7, +90 βαθμοί), ο Andrey Rublev (Νο.8, +45 βαθμοί) και ο Matteo Berrettini (Νο.10, +10 βαθμοί).

Στο Top 10 βεβαίως οι αλλαγές αυτές είναι τόσο μικρές, που δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στις θέσεις των παικτών. Χαμηλότερα ωστόσο, υπήρξαν αξιοπρόσεκτες αλλαγές. Ο Jannik Sinner από το Νο.37 ανέβηκε στο Νο.36, ο Tommy Paul από το Νο.54 στο Νο.52 και ο Marcos Giron από το Νο.73 στο Νο.70.

Αναλυτικά η παγκόσμια κατάταξη της ATP

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots