ATP
Τσιτσιπάς: "Ο ρατσισμός που βίωσα μου έδωσε δύναμη να σπάσω τα στερεότυπα"

 
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς © Corinne Dubreuil/ATP Tour
tn team Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 - 18:45

Σε συνέντευξή του στην ιταλική La Stampa, o Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε εκτενώς για τα χρόνια της κρίσης, τον ρατσισμό που δέχτηκε όταν ταξίδευε στον κόσμο εκπροσωπώντας την Ελλάδα, αλλά και τη δύναμη που πήρε απ' αυτές τις φωνές ώστε να σπάσει τα αρνητικά στερεότυπα για τους Έλληνες.

"Εκείνα τα άσχημα χρόνια ήταν κι ένας από τους λόγους που ήθελα τόσο να παίξω τένις. Μεγάλωσα σε μια περίπλοκη κατάσταση από την οποία ήθελα να ξεφύγω, ήθελα ένα καλύτερο μέλλον για μένα και την οικογένειά μου. Το τένις μου έδωσε αμέσως ευκαιρίες, μου έδειξε πως αξίζω. Τώρα η χώρα μου είναι σε καλύτερη κατάσταση, έχει ορθοποδήσει, δεν έχει ανακάμψει ακόμα πλήρως, αλλά ανακάμπτει. Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας και ελπίζω να μπορώ να παρέχω ευχαρίστηση στους συμπατριώτες μου με τα αποτελέσματά μου", είπε ο Στέφανος, που μίλησε περισσότερο για την κρίση του 2009 και τις συνέπειές της, εκτός Ελλάδας, όταν βίωσε ρατσισμό επειδή εκπροσωπούσε τη χώρα μας στα τουρνουά.

"Έζησα στην περίοδο που η κρίση ήταν πολύ άσχημη, η Ελλάδα ζούσε στο χάος και αυτό παρέσυρε και μένα, έτσι λειτουργεί ο ρατσισμός. Βίωσα τον ρατσισμό στο πετσί μου, αλλά αυτό μου έδωσε και τη δύναμη να σπάσω αυτά τα στερεότυπα, αυτές οι προσβολές που δεχόμουν για την καταγωγή μου με έκαναν να θέλω να δείξω ποιος πραγματικά είμαι και τι είμαστε ικανοί να καταφέρουμε οι Έλληνες. Η οικονομική κρίση ήταν μια αποτυχία των πολιτικών, όχι του λαού.

Υπάρχει κόσμος που σε ταυτίζει με τα προβλήματα της χώρας σου - και είναι πολλοί. Αφού η Ελλάδα ήταν σε ένα χάλι, τότε έτσι ήμουν και εγώ στα μάτια τους. Και για όσους με κατηγορούν ότι δεν με ένοιαζε (η κρίση) επειδή έπαιζα τένις, ήταν πολύ δύσκολη εκείνη η εποχή για μένα και με δίδαξε να μην κρίνω αυθέραιτα τους ανθρώπους. Συνήθως, όταν κάτι πάει στραβά ξεσπάμε στους λάθος ανθρώπους, δεν εστιάζουμε σ' αυτούς που πραγματικά προκαλούν το πρόβλημα. Είναι μια κακή συνήθεια που όλοι θα έπρεπε να ξεφορτωθούμε."

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τσιτσιπάς μίλησε και για τις συγκρίσεις που γίνονται συνεχώς, ανάμεσα στους νέους παίκτες και στους Big 3. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να σταματήσουν να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις για το καλό του αθλήματος.  

"Ελπίζω να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε αυτό, γιατί αν συνεχίσουμε να μπαίνουμε στη συζήτηση των συγκρίσεων, τότε δεν θα προχωρήσουμε. Είχαν φανταστικές καριέρες, ο Roger, ο Rafa και ο Novak που είναι εδώ μαζί μας στο Τορίνο, όλοι τους έζησαν σε μια ξεχωριστή εποχή, προσφέροντάς μας επικούς αγώνες. Εγώ διανύω τη δική μου διαδρομή, θέλω να γράψω τη δική μου ιστορία, όπως και οι άλλοι παίκτες της γενιάς μου. Θα ήταν πολύ άδικο αν συνεχώς συγκρίνουμε τα επιτεύγματά μας με ταδικά τους και χρησιμοποιείται αυτό το μέτρο σύγκρισης."

Ο Στέφανος θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του για το ATP Finals το βράδυ της Δευτέρας, στις 22:00 ώρα Ελλάδας (COSMOTE SPORT 6HD), απέναντι στον Andrey Rublev.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots