ATP
Στέφανος Τσιτσιπάς: Το θετικό πρόσημο του 2022 και η καθιέρωση στην ελίτ

 
Στέφανος Τσιτσιπάς: Το θετικό πρόσημο του 2022 και η καθιέρωση στην ελίτ
© Corinne Dubreuil/ATP Tour
tn team Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022 - 21:52

Το 2022 για τον Στέφανο Τσιτσιπά ήταν μια χρονιά που είχε κακές στιγμές και σκληρές ήττες, είχε όμως και ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα μετά από τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε πέρσι, μια πολύ καλή συνέπεια που τον καθιερώνει πια στην ελίτ της ΑΤΡ, αλλά και ένα θετικό πρόσημο συνολικά. 

Το 2022 ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφτασε για 1η φορά στην καριέρα του τις 60 νίκες σε μια σεζόν, κατέκτησε για 2η διαδοχική χρονιά το Masters του Monte-Carlo, κέρδισε τον πρώτο του τίτλο στο γρασίδι και έπαιξε συνολικά σε 7 τελικούς.

Κατάφερε επίσης να διατηρηθεί για μια ακόμα χρονιά στο Top 10 με χαρακτηριστική ευκολία, με τη χαμηλότερη θέση του όλη τη χρονιά να είναι το Νο.7. Τερμάτισε στο Νο.4 για 2η διαδοχική χρονιά, ενώ για 2 εβδομάδες βρέθηκε και στο Νο.3, που είναι το career high του.

Από την αβεβαιότητα στον 3ο ημιτελικό στην Αυστραλία

Το 2021 έκλεισε με έναν τραυματισμό στον αγκώνα για τον Τσιτσιπά, που πήρε τη μεγάλη απόφαση να τον αφήσει πίσω του μια για πάντα με μια εγχείρηση. Το χρονοδιάγραμμα για τη νέα σεζόν ήταν στενό και ο γιατρός του δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει κανονικά τη χρονιά, όπως εξομολογήθηκε αργότερα.

Τον διέψευσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο και ξεκίνησε τη χρονιά του κανονικά, κάνοντας μάλιστα μια σπουδαία πορεία στο Australian Open, που για 3η φορά στην καριέρα του προκρίθηκε στην ημιτελική φάση. Για να τα καταφέρει είχε κερδίσει στα 5 σετ τον Taylor Fritz και με 3-0 σετ τον Jannik Sinner. Στα ημιτελικά είχε ηττηθεί με 3-1 σετ από τον Daniil Medvedev.

"Ήμουν πολύ δύσπιστος και αβέβαιος για το αν θα μπορέσω να παίξω το 2022. Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για μένα και ψυχολογικά δεν ήμουν πολύ καλά. Δεν περίμενα πολλά απ' αυτή τη σεζόν, ήθελα κυρίως να επουλωθεί πλήρως ο αγκώνας μου και χωρίς βιασύνη να προσπαθήσω σιγά-σιγά να επανέλθω. Η πορεία στην Αυστραλία ήταν μια έκπληξη για μένα και μου έδωσε μεγάλη ώθηση και αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια της σεζόν."

Η υπεράσπιση του Monte-Carlo

Ο Τσιτσιπάς έγινε ο πρώτος παίκτης που γεννήθηκε το 1998 ή αργότερα και έφτασε τις 200 νίκες στο tour τον Φεβρουάριο, όταν κέρδισε τον Laslo Djere στην πρεμιέρα του στο Ακαπούλκο.

Ενάμιση μήνα αργότερα, στα μέσα του Απριλίου, είχε μια φανταστική εβδομάδα στο Monte-Carlo, όπου κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο που κέρδισε το 2021, παραμένοντας στον "θρόνο" του. Ήταν επίσης ο 2ος τίτλος του σε Masters διοργάνωση.

Στον τελικό είχε κερδίσει τον Alejandro Davidovich Fokina με 6-3, 7-6 (3), περισσότερο όμως έμεινε στις μνήμες ο επικός προημιτελικός που είχε παίξει με τον Diego Schwartzman, τον οποίο κέρδισε με 6-2, 6-7 (3), 6-4. Ήταν ένας αγώνας στον οποίο ο Στέφανος απώλεσε προβάδισμα με 6-2, 5-2, για να βρεθεί αργότερα πίσω με 0-4 στο 3ο σετ! Αφού τον κέρδισε, ένιωσε ατρόμητος όπως είπε στο υπόλοιπο του τουρνουά, για να το κερδίσει χωρίς να χάσει άλλο σετ. Στα ημιτελικά είχε επιβληθεί του Alexander Zverev με 6-4, 6-2.

Γενικά έκανε μια πολύ καλή σεζόν στο χώμα ο Στέφανος, ο οποίος έφτασε ακόμα μέχρι τα ημιτελικά στο Masters της Μαδρίτης (ηττήθηκε από τον Zverev), μέχρι τον τελικό στο Masters της Ρώμης (ηττήθηκε από τον Djokovic), ενώ στο Roland Garros ολοκλήρωσε την παρουσία του στον 4ο γύρο, όπου τον σταμάτησε ο Holger Rune.

1ος τίτλος στο γρασίδι

Ο Τσιτσιπάς είχε επίσης μια γεμάτη σεζόν στο γρασίδι φέτος, όπου κατάφερε να κερδίσει και τον πρώτο του τίτλο. Το έκανε στο 250άρι της Μαγιόρκας, όπου μπήκε με μια wild card της τελευταίας στιγμής. Σε έναν ωραίο τελικό, επικράτησε του Roberto Bautista Agut με 6-4, 3-6, 7-6 (2).

Ο τίτλος αυτός, τον οποίο κέρδισε στις 25 Ιουνίου, ήταν ο 9ος στην καριέρα του Στέφανου, 2ος και τελευταίος στη σεζόν, αφού αργότερα θα έχανε σε 3 διαδοχικούς τελικούς, σε Σινσινάτι, Αστάνα και Στοκχόλμη.

Η σεζόν του στο γρασίδι ολοκληρώθηκε με έναν επεισοδιακό αγώνα στον 3ο γύρο του Wimbledon, όπου έχασε από τον Νικ Κύργιο με 3-1 σετ. Αμφότεροι οι δυο παίκτες έβγαλαν εκνευρισμό στο παιχνίδι και αντάλλαξαν λόγια, ενώ ο Τσιτσιπάς είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 10.000 δολαρίων για δυο παραβάσεις. 

Οι ήττες από τον Djokovic και η 60ή νίκη στη χρονιά

Επιστρέφοντας στα hardcourts, o Τσιτσιπάς είχε μια πολύ καλή εβδομάδα στο Σινσινάτι, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό κερδίζοντας τον Medvedev, όμως στον τελικό ηττήθηκε από τον Borna Coric. Στο τελευταίο Grand Slam της χρονιάς, υπέστη μια οδυνηρή ήττα από τον Daniel Elahi Galan, ωστόσο συμμετείχε σε δυο ομαδικά τουρνουά, που τον βοήθησαν να ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή του. Αρχικά βοήθησε την Ελλάδα να κερδίσει την Τυνησία και να προκριθεί στα πλέι οφ του World Group I, ενώ έπαιξε και στο Laver Cup, βιώνοντας από κοντά το ιστορικό "αντίο" του Roger Federer από το επαγγελματικό tour.

Αργότερα ο Τσιτσιπάς ξεκίνησε την indoor season από την Αστάνα, όπου έκανε μια καλή πορεία φτάνοντας μέχρι τον τελικό. Ηττήθηκε όμως εκεί από τον Djokovic με 6-3, 6-4. Ο Djokovic κέρδισε άλλες 2 φορές τον Τσιτσιπά στις τελευταίες εβδομάδες της χρονιάς, σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό στο Masters του Bercy στο Παρίσι, αλλά και στο round robin του ATP Finals στο Τορίνο.

Ο Τσιτσιπάς πάντως σε γενικές γραμμές είχε μια καλή σεζόν στα κλειστά γήπεδα της Ευρώπης, αφού εκτός από τον τελικό στην Αστάνα και τα ημιτελικά στο Παρίσι, έφτασε και στον τελικό της Στοκχόλμης, όπου ηττήθηκε από τον Rune.

Στα προημιτελικά του Masters του Παρισιού, όπου κέρδισε τον Tommy Paul με 6-2, 6-4, έφτασε για 1η φορά στην καριέρα του τις 60 νίκες σε μια σεζόν. Η χρονιά του ολοκληρώθηκε με την ήττα από τον Rublev στο Τορίνο και τον αποκλεισμό του στο round robin του ATP Finals, με το ρεκόρ του να διαμορφώνεται σε 61 νίκες, έναντι 24 ηττών.

Ο Στέφανος ήταν ο μόνος παίκτης που ξεπέρασε τις 60 νίκες το 2022, ενώ τερμάτισε στο Νο.4 του κόσμου για 2η διαδοχική χρονιά.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots