ATP
"Μου έχουν δώσει έως 5.000 για να κάτσω να χάσω σε αγώνα"

 
"Μου έχουν δώσει έως 5.000 για να κάτσω να χάσω σε αγώνα"
tn team Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2023 - 10:19

Σε μια πολύ αποκαλυπτική συνέντευξη, ο άλλοτε Νο.1 στα junior Filip Peliwo, μίλησε για τον σκληρό κόσμο του τένις όταν βρίσκεσαι εκτός του Top 200 της παγκόσμιας κατάταξης και τις πολύ δελεαστικές προτάσεις των κυκλωμάτων στησίματος αγώνων.

Ο Filip Peliwo, o οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά αλλά τα τελευταία χρόνια εκπροσωπεί τη χώρα καταγωγής του, Πολωνία, ήταν στα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του. Το 2012 είχε μια τρομερή χρονιά στα juniors, κατακτώντας το Wimbledon και το US Open και φτάνοντας έως τον τελικό σε Australian Open και Roland Garros, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώσει και στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Η επαγγελματική του καριέρα δεν πήγε εξίσου καλά και έφτασε στο career high του, Νο.161 του κόσμου, το 2018. Φέτος δεν είχε μια καλή σεζόν, είχε και τραυματισμούς, ενώ υποχώρησε στο Νο.463 της παγκόσμιας κατάταξης.

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο πολωνικό μέσο sport.tvp.pl, ο 29χρονος τενίστας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως ένας παίκτης που δεν ανήκει πια στη κορυφαία 200άδα της ΑΤΡ.

"Το υπόλοιπο του τραπεζικού μου λογαριασμού ήταν στο κόκκινο φέτος. Ευτυχώς, είχα αποταμιεύσει κάποια χρήματα από άλλες χρονιές, γιατί το 2023 τα έξοδα ήταν πολύ περισσότερα από τα έσοδα. Πρέπει να ανεβάσω το επίπεδό μου, γιατί θα είναι αδύνατο να συνεχίσω έτσι την επαγγελματική μου καριέρα. Αν έχω κάποιον σοβαρό τραυματισμό και ξεμείνω από χρήματα, θα σκεφτώ την επιλογή να προπονήσω άλλους τενίστες και παράλληλα να είμαι ενεργός τενίστας. Θα κάνω οτιδήποτε, αρκεί να σχετίζεται με το τένις.

Κάποτε σκέφτηκα να ανοίξω κάποια επιχείρηση, αλλά το τένις είναι η ζωή μου. Νιώθω πως δεν θα μπορέσω να σταματήσω να είμαι εντελώς αφιερωμένος σ' αυτό. Μου αρέσει να το κάνω, να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και να παίζω σε τουρνουά, αλλά προφανώς το απολαμβάνω πολύ λιγότερο από τους παίκτες που αγωνίζονται στα μεγαλύτερα τουρνουά και δεν βιώνουν αυτά που βιώνω. Ακόμα ονειρεύομαι να φτάνω στο Νο.1 του κόσμου και να κερδίζω Grand Slam, όμως βραχυπρόθεσμα αυτό που θέλω είναι να μπω στο Top 200 και να μπορέσω να αγωνιστώ στα προκριματικά των Grand Slams."

Μια πολύ σκοτεινή πλευρά του τένις σε αυτά τα επίπεδα, είναι και το στήσιμο αγώνων. Είναι πολύ ευκολότερο γι' αυτά τα κυκλώματα να προσεγγίζουν παίκτες με το προφίλ του Peliwo, που πολλές χρονιές δεν έχουν καν τη δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδά τους από το τένις. Ο Πολωνός εξήγησε πως πλέον μπορεί να διακρίνει αμέσως αυτούς τους ανθρώπους, ενώ αποκάλυψε και μια προσωπική του εμπειρία απόπειρας να τον βάλουν σε κύκλωμα.

"Όταν βρίσκομαι σε ένα γήπεδο, μπορώ εύκολα να εντοπίσω τους ανθρώπους που είναι εκεί για τα στοιχήματα. Φέτος δέχτηκα μια προσφορά χορηγίας που ήταν κάπως περίεργη. Ζήτησα να μάθω περισσότερα και τελικά δεν άργησαν να ανοιχτούν και να μου πουν ότι ήθελαν να χάσω έναν αγώνα και σε αντάλλαγμα θα μου έδιναν από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Ενημέρωσα αμέσως τον διευθυντή του τουρνουά και το ITIA (Διεθνής Μονάδα Ακεραιότητας Τένις).

Είναι σίγουρο ότι πολλοί παίκτες βγάζουν τα προς το ζην στήνοντας αγώνες. Ακόμα και εκείνοι όταν προσπάθησαν να με προσεγγίσουν, μου είπαν ότι έχουν αρκετούς παίκτες εκτός του Top 600 που δουλεύουν μαζί τους. Και στα τουρνουά Challenger πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που το κάνουν. Έχουμε βελτιωθεί στον εντοπισμό αυτών των πρακτικών, αλλά θα έλεγα ότι μόνο ένα 20% όσων το κάνουν πιάνονται."

Ακόμα ένα σκοτεινό κεφάλαιο που αφορά το στοίχημα στο τένις και αγγίζει τους πάντες, ακόμα και παίκτες κορυφαίου επιπέδου, είναι τα πολλά απειλητικά και υβριστικά μηνύματα που δέχονται μετά από αγώνες τους. Ένα φαινόμενο που οξύνθηκε στην εποχή των social media, αφού πολλοί ανώνυμοι χρήστες ξεσπούν με αυτόν τον τρόπο μετά από ένα χαμένο στοίχημα.

"Μετά από κάθε αγώνα μου λαμβάνω απειλητικά μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν έχω απαντήσει ποτέ σε κανένα, απλά κάνω μπλοκ εκείνους που τα στέλνουν. Δεν μου προκαλεί τόση νευρικότητα, αλλά δεν είναι και κάτι ευχάριστο. Μου αφαιρεί σίγουρα ενέργεια το να διαβάζω τέτοια μηνύματα μετά από κάθε παιχνίδι και να πρέπει να κάνω μαζικά μπλοκ. Το έχω συνηθίσει, αλλά καταλαβαίνω και πως υπάρχουν άλλοι παίκτες που τους κάνει μεγαλύτερη ζημιά και τους δυσκολεύει όλο αυτό."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots