Σήμερα ήταν... Rafa! (vids)

 
Σήμερα ήταν... Rafa! (vids)
Σήμερα ήταν... Rafa! (vids) © ausopen.com
tennisnews team Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015 - 8:12

Στην καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εμφάνισή του μέχρι στιγμής στη Μελβούρνη, ο Rafael Nadal κέρδισε άνετα τον Kevin Anderson με 3-0 σετ και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Australian Open. Διαβάστε για τη μεγάλη νίκη του Rafa, το σερί του στο Grand Slam της Αυστραλίας, αλλά και τον επόμενο αντίπαλό του.

Ο Nadal ήταν πολύ καλός στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα και για πρώτη φορά μετά από καιρό, πέρασε αρκετή ώρα στο court χωρίς να συναντήσει δυσκολίες με το σώμα του και πτώση στην απόδοσή του. Αντιθέτως, όσο περνούσε η ώρα γινόταν καλύτερος και αφού ξεπέρασε αρκετές δυσκολίες στο 1ο σετ, κέρδισε τον Anderson 7-5, 6-1, 6-4.

Με τη νίκη αυτή, ο Nadal εξασφάλισε την παρουσία του στα προημιτελικά του Australian Open για 8η διαδοχική φορά. Έχει να μείνει εκτός 8άδας στο τουρνουά της Μελβούρνης από το 2005, πριν 10 χρόνια δηλαδή, όταν ήταν 18 ετών. Δεν αγωνίστηκε δύο φορές, το 2006 και το 2013, ενώ το 2009 κέρδισε τον μοναδικό του τίτλο, με αντίπαλο τον Roger Federer στον τελικό (7-5, 3-6, 7-6, 3-6, 6-2).

Στα προημιτελικά του πρώτου Grand Slam της χρονιάς, ο 28χρονος αριστερόχειρας από τη Μαγιόρκα θα αντιμετωπίσει τον Tomas Berdych, που την ίδια ώρα κέρδισε στη Margaret Court Arena τον Bernard Tomic, με 6-2, 7-6 (3), 6-2. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ο μοναδικός εκπρόσωπος της Αυστραλίας που συνεχίζει στη διοργάνωση σε άνδρες και γυναίκες, είναι ο Νικ Κύργιος.

Όπως αναφέρθηκε, αλλά και όπως δείχνει το τελικό αποτέλεσμα, το μοναδικό σετ που αντιμετώπισε δυσκολίες ο Nadal σήμερα ήταν το πρώτο, με τον Anderson να έχει πολύ καλή απόδοση και να απειλεί άμεσα τον Ισπανό. Μάλιστα, οι πρώτες ευκαιρίες για break έγιναν από τον Nοτιαφρικανό, που άσκησε ασφυκτική πίεση προς το τέλος του σετ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Nadal χρειάστηκε να σβήσει 6 break points στο σετ και 5 μόνο στο 11ο game, για να κάνει το υπέρ του 6-5. Οι τρεις από αυτές μάλιστα ήταν συνεχόμενες, επιστρέφοντας από το 0-40! Σα να μην έφτανε αυτό για τον Anderson, στο επόμενο αμέσως game ο Nadal δημιούργησε τα πρώτα του break points στο ματς (5-6, 15-40) και ο Ισπανός ήταν πιο αποτελεσματικός, κάνοντας στη δεύτερη ευκαιρία του το break και κερδίζοντας αυτόματα το σετ με 7-5.

Τα πράγματα απλοποιήθηκαν αρκετά για τον Rafa από το 2ο σετ και έπειτα, καθώς όσο περνούσε η ώρα ανέβαζε την απόδοσή του. Την ίδια στιγμή, ο Anderson έδειχνε επηρεασμένος από τον τρόπο που έχασε το 1ο σετ και έκανε αρκετά λάθη, ακόμα και από τη γραμμή του σερβίς. Ο Nadal έκανε δύο ακόμα break στο 2ο σετ και διεύρυνε το σερί του στα 7 κερδισμένα games για να προηγηθεί με 5-0, πριν τελικά κλείσει το σετ στο 6-1.

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο αγώνα του (στον οποίο νίκησε τον Dudi Sela με 6-1, 6-1, 7-5), ο Nadal δεν είχε την παραμικρή διάθεση για να δείξει χαλάρωση στο 3ο σετ. Συνέχισε να κάνει το παιχνίδι του και να ψάχνει το γρήγορο break, το οποίο και βρήκε στο 3ο game, κάνοντας το 2-1. Στη συνέχεια υπερασπίστηκε το προβάδισμά του μέχρι και το τέλος, για να φτάσει στην επικράτηση έπειτα από 2 ώρες και 5 λεπτά.

To match point:

Αυτή ήταν η 45η νίκη για τον Nadal στο Melbourne Park, με τον Ισπανό να δείχνει πως έχει ξεπεράσει τα έντονα προβλήματα φυσικής κατάστασης που έδειξε στα περισσότερα παιχνίδια του στη σεζόν. Την Τρίτη θα αντιμετωπίσει τον Berdych, με στόχο να κάνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στον 2ο τίτλο του στο Αυστραλιανό Όπεν και τον 15ο συνολικά σε Grand Slam διοργανώσεις. 

Απέναντι στον Berdych έχει εντυπωσιακή προϊστορία, αφού σε 21 αναμετρήσεις έχει νικήσει 18 φορές τον Τσέχο! Οι 17 εξ αυτών μάλιστα είναι συνεχόμενες, με τον Berdych να αγνοεί τη νίκη σε μεταξύ τους αναμετρήσεις, από τον Οκτώβριο του 2006 και το Masters της Μαδρίτης. 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots