Αντιδράσεις για την άδεια στον Djokovic: "Τι θα μπορούσε να έχει το Νο.1 του κόσμου;"

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic Φωτογραφία: Tennis Photo Network
tn team Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 - 15:37

Υπήρξαν αντιδράσεις μετά από την ανακοίνωση του Novak Djokovic πως πήρε ιατρική εξαίρεση από την Tennis Australia και θα μπορέσει να αγωνιστεί στο Australian Open. Αναλυτικά όλα τα τεκμήρια από τα οποία μπορεί να απαλλαχθεί κάποιος από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ο Djokovic ανακοίνωσε σήμερα πως αναχωρεί για Αυστραλία, καθώς πήρε την ιατρική εξαίρεση από τις αυστραλιανές αρχές. Λίγο μετά την ανακοίνωση του Σέρβου, έγινε αντίστοιχη ανακοίνωση και από το Australian Open, που επιβεβαιώνει την έγκριση χορήγησης ιατρικής εξαίρεσης στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

"Ο Novak έκανε αίτηση για ιατρική εξαίρεση που του δόθηκε μετά από διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου από δύο ξεχωριστές ανεξάρτητες ομάδες ιατρικών ειδικών. Η μία από αυτές ήταν η Ανεξάρτητη Ομάδα Ελέγχου Ιατρικής Εξαίρεσης που ορίστηκε από τo Τμήμα Υγείας της Βικτώρια. Αξιολόγησαν όλες τις αιτήσεις για να δουν αν πληρούν τις οδηγίες της Australian Technical Advisory Group on Immunisation (ATAGI)."

Δεν ήταν λίγες οι αντιδράσεις που υπήρξαν στα social media λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Djokovic, πως θα ταξιδέψει στην Αυστραλία, παρόλο που δεν έχει κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19.

"Σε άλλα νέα, το νερό είναι υγρό και ο ουρανός γαλανός", έγραψε ο Αμερικανός τενίστας Mitchell Krueger, με ειρωνική διάθεση προς την είδηση ότι ο Djokovic θα είναι στην Αυστραλία, θεωρώντας δεδομένο πως ο Σέρβος λαμβάνει ειδική μεταχείριση από τους διοργανωτές.

Ο δημοσιογράφος του BBC, David Law, θύμισε τη συνέντευξη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βικτώρια, James Merlino, που έλεγε τον προηγούμενο μήνα ότι το σύστημα με τις ιατρικές εξαιρέσεις δεν θα λειτουργήσει σαν "παραθυράκι" για τους πιο προνομιούχους παίκτες που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Για ειδική μεταχείριση έκανε λόγο και ο Jamie Murray, που ρωτήθηκε μετά τον σημερινό του αγώνα για το ATP Cup η γνώμη του και είπε: "Αν ήμουν ανεμβολίαστος εγώ, δε νομίζω να έπαιρνα αυτή την εξαίρεση."

Ο δημοσιογράφος της New York Times, Ben Rothenberg, αμφέβαλλε με τη σειρά του για την εγκυρότητα της ιατρικής εξαίρεσης, δημοσιεύοντας αναλυτικά και τα τεκμήρια για τη χορήγησή της, όπως είναι αναρτημένα στην κυβερνητική σελίδα της Βικτώρια.

"Αν και γνωρίζουμε πως ο Djokovic θα παίξει στο Australian Open, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν σημαντικές υποψίες για τη νομιμότητα της εξαίρεσής του. Ποια 'οξεία σοβαρή ιατρική πάθηση', όπως αναφέρεται εδώ από τις αυστραλιανές αρχές, θα μπορούσε να έχει ένας υγιής αθλητής που βρίσκεται στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης;" αναρωτήθηκε ο Rothenberg.

Όπως διαβάζουμε και στο σχετικό έγγραφο, με εξαίρεση μόνο το να έχει νοσήσει κάποιος με κορωνοϊό τους τελευταίους 6 μήνες (κάτι που δεν έχει γνωστοποιηθεί για τον Djokovic), φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο οποιοδήποτε άλλο τεκμήριο να ταιριάζει σε κάποιον επαγγελματία αθλητή αυτού του επιπέδου, μιας και πρόκειται για σπάνιες και σοβαρές παθήσεις.

Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει, ότι ειδικές ιατρικές εξαιρέσεις θα χορηγηθούν μόνο για περιπτώσεις:

Για εμβόλιο mRNA:

  • Που υπάρχει φλεγμονώδης καρδιακή νόσος τους τελευταίους 3 μήνες (μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα), οξύς ρευματικός πυρετός ή οξεία ρευματική καρδιοπάθεια (δηλαδή με ενεργή φλεγμονή του μυοκαρδίου) ή οξεία μη αντιρροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια.

Για όλα τα εμβόλια:

  • Οξεία σοβαρή ιατρική πάθηση (συνήθως πρόκειται για καταστάσεις μιας δύσκολης εγχείρησης ή μιας σοβαρής ασθένειας).
  • Λοίμωξη SARS-CoV-2 επιβεβαιωμένη με PCR, όπου ο εμβολιασμός μπορεί να αναβληθεί για 6 μήνες μετά τη μόλυνση. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να αναβληθεί για 90 μέρες, σε άτομα που έχουν λάβει μονοκλωνικά αντισώματα κατά της SARS-CoV-2 ή θεραπεία με πλάσμα.
  • Οποιαδήποτε σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια που αποδίδεται σε προηγούμενη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, χωρίς να έχει εντοπιστεί κάποια άλλη αιτία γι' αυτή και χωρίς να υπάρχει αποδεκτό εναλλακτικό εμβόλιο.
  • Αν το εμβόλιο αποτελεί κίνδυνο για τον ίδιο ή για άλλους κατά τη διαδικασία του εμβολιασμού, μπορεί να δοθεί μια προσωρινή εξαίρεση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ανθρώπους με υποκείμενες αναπτυξιακές διαταραχές ή διαταραχές ψυχικής υγείας. Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις, μπορούν να διευκολύνουν τον ασφαλή εμβολιασμό σε πολλά άτομα με τέτοια συμπεριφορά και ενδέχεται να γίνουν διαθέσιμες εξειδικευμένες υπηρεσίες για τη διευκόλυνση μιας ασφαλούς χορήγησης εμβολίων σε αυτόν τον πληθυσμό.

Αναφέρεται ακόμα στο έγγραφο της ειδικής επιτροπής της Αυστραλίας για τον εμβολιασμό (ATAGI), πως η εξαιρέσεις σε πρώτη φάση διαρκούν έως και 6 μήνες, καθώς μετά απ' αυτό το διάστημα θα πρέπει να γίνει επαναξέταση. Μια χρήσιμη πληροφορία σε περίπτωση που και τα υπόλοιπα Grand Slams ακολουθήσουν την τακτική της Αυστραλίας και καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

Θυμίζουμε την περίπτωση του Pierre-Hugues Herbert, του πρώτου τενίστα που τοποθετήθηκε ανοιχτά ενάντια στον εμβολιασμό και γι' αυτό το λόγο δεν πήγε στην Αυστραλία, ενώ σήμερα γνωστοποιήθηκε και πως για τον ίδιο λόγο δεν θα παίξει στο Australian Open o Tennys Sandgren, ο οποίος δεν έκανε αίτηση για ιατρική εξαίρεση, καθώς δεν πληροί κάποια από τις προϋποθέσεις.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots