Dokic: Το body shaming και η αποστομοτική απάντησή της

 
Dokic: Το body shaming και η αποστομοτική απάντησή της
tennisnews team Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 - 17:57

Έντονο body shaming και πολύ επιθετικά σχόλια λαμβάνει τις τελευταίες μέρες η Jelena Dokic, με αφορμή την παρουσία της στο Australian Open. Η απάντησή της σε αυτά, ήταν αποστομοτική.

Η Αυστραλή, άλλοτε Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης, σχολιάζει τους αγώνες του  Australian Open για την αυστραλιανή τηλεόραση και είναι μια από τους επίσημους συνεντευξιαστές της διοργάνωσης, για τις σύντομες on-court συνεντεύξεις που γίνονται στα μεγάλα στάδια.

Η μεγάλη έκθεσή της αυτές τις μέρες, έφερε και ένα μεγάλο κύμα αρνητικών σχολίων, πολύ επιθετικών και ρατσιστικών προς τα κιλά της, με την 39χρονη να απαντάει σε αυτά με αποστομοτικό τρόπο, πρώτα μέσα των social media και ύστερα μέσα και από ένα άρθρο της στη Sydney Morning Herald.

"Το πιο συνηθισμένο σχόλιο που διάβαζα ήταν, 'τι της συνέβη, είναι τόσο μεγάλη;' Θα σας πω τι έγινε. Βρίσκω τρόπο να επιβιώνω και να παλεύω, και πραγματικά δεν έχει σημασία τι κάνω και τι συνέβη στο σώμα μου, γιατί το μέγεθος δεν θα έπρεπε να έχει σημασία" έγραψε στην σελίδα της στο Instagram η Dokic, η οποία σημείωσε πως πολλά από τα σχόλια που δέχτηκε ήταν από γυναίκες.

"Η ευγένεια και το να είσαι καλός άνρθωπος έχει σημασία. Όσοι από εσάς κακομεταχειρίζονται εμένα και άλλους ανθρώπους, προφανώς δεν την έχουν. Εγώ μπορώ και θα είμαι σε φόρμα για τον εαυτό μου και για την υγεία μου, αλλά εσείς δεν θα γίνετε καλύτεροι άνθρωποι. Το βάρος θα αλλάξει, αλλά οι κακοί άνθρωποι θα παραμείνουν κακοί", πρόσθεσε η 39χρονη.

 
 
 
Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida por JELENA DOKIC ?????? (@dokic_jelena)

Χθες, δημοσιεύτηκε και ένα συμπληρωματικό άρθρο της Dokic από τη Sydney Morning Herald, στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: "Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθώ να δουλέψω για τα σχόλιά μου, τις συνεντεύξεις μου και τα ρεπορτάζ μου για το τένις, πολλά τρολ θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να έχω άποψη εξαιτίας του βάρους μου. Ότι θα έπρεπε να σταματήσω να τρώω και να γίνω ακίνητος στόχος στην κακοποίησή τους. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεν είμαι αυτός ο άνθρωπος. Είμαι δυνατότερη απ' όλο αυτό. Είμαι επιζήσασα."

Η Dokic σταμάτησε τη καριέρα της το 2014, έχοντας κερδίσει 14 τίτλους συνολικά, με συμμετοχές σε αρκετά Grand Slam και με career high το Νο.4 του κόσμου, ενώ πλέον εργάζεται ως σχολιάστρια.

Στην αυτοβιογραφία της η Dokic περιγράφει λεπτομερώς τη σωματική, την λεκτική και την ψυχική κακοποίηση που δέχθηκε από τον πατέρα της και πρώην προπονητή της, Damar Dokic.

Μάλιστα όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο της, ο πατέρας της αρνήθηκε να κάνει σχόλιο στο CNN, ενώ αργότερα παραδέχθηκε στην σερβική εφημερίδα Blic το 2009 πως ξυλοκόπησε τη κόρη του Jelena και ότι δεν υπήρχε γονιός που να μην το έκανε εκείνη τη περίοδο.

Σε πρόσφατες αναρτήσεις της Dokic στα social media, η τενίστρια μίλησε γενικότερα για το bullying και για τα θύματα μη θεσμοποιημένης βίας: "Είμαι εδώ, παλεύω για όλους εκείνους που κακοποιούνται εκεί έξω. Δε μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, αλλά θα συνεχίσω να μιλάω ανοιχτά και να χρησιμοποιώ τα μέσα μου για να υποστηρίζω άλλους ανθρώπους και να τους κάνω να νιώθουν λιγότερο μόνοι."

Πριν από κάποιους μήνες μάλιστα είχε μιλήσει για την ψυχική υγεία και τον πρωταθλητισμό, αποκαλύποντας πως παλιότερα έφτασε κοντά στην αυτοκτονία, βγαίνοντας απ' αυτή τη δύσκολη συνθήκη με βοήθεια ειδικού.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots