Dolgopolov: "Οι Ρώσοι θα πρέπει να νιώσουν ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι πουθενά"

 
Dolgopolov: "Οι Ρώσοι θα πρέπει να νιώσουν ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι πουθενά"
tn team Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 - 16:14

O Alexandr Dolgopolov μίλησε για την κατάταξή του στον ουκρανικό στρατό, τις σκληρές εικόνες του πολέμου και την στάση κατά του πολέμου που έχουν εκφράσει πολλοί Ρώσοι αθλητές, η οποία όμως δεν είναι αρκετή κατά τον ίδιο.

"Μια φορά, ο κουνιάδος μου με πήγε για σκοποβολή και ήμουν πολύ κακός. Δεν μπορούσα να πετύχω ούτε ένα από τα μπουκάλια που στοχεύαμε. Του είπα πως δεν ήταν το στοιχείο μου και πως ήμουν γαλήνιος άνθρωπος", διηγήθηκε αρχικά ο Dolgopolov, στη συνέντευξη που παραχώρησε για το tennis.com.

Ένα χρόνο μετά το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας στο τένις, ο Dolgopolov αποφάσισε να καταταχθεί στον ουκρανικό στρατό, κάτι που ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα έπρεπε να κάνει.

"Απλά ένιωσα πως έπρεπε να το κάνω. Δεν μπορούσα να το βλέπω άλλο στην τηλεόραση. Τις πρώτες μέρες, έβλεπα 23 ώρες τη μέρα ειδήσεις και κοιμόμουν μια ώρα. Δεν έτρωγα σχεδόν τίποτα. Προφανώς έφυγαν αρκετοί άνθρωποι, αλλά αρκετοί έμιεναν και σκέφτηκα ότι είμαι νέος, αθλητικός και έχω βαρύτητα στην ουκρανική κοινωνία ως ένα δημόσιο πρόσωπο. Μπορώ να στείλω μηνύματα, να μιλήσω στον Τύπο, να συγκεντρώσω χρήματα. Αν χρειαστεί να πολεμήσω θα πολεμήσω, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορώ να κάνω εδώ."

Ο 33χρονος Ουκρανός, πρώην Νο.13 στην παγκόσμια κατάταξη, είχε φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Australian Open το 2011 και έχει κατακτήσει 3 τίτλους στην καριέρα του. Όπως σημειώνει, το να παίζεις επαγγελματικά τένις απαιτεί πολύ μεγάλη πνευματική δύναμη, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει σ' αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

"Για να βρεθείς στο κορυφαίο επίπεδο ενός αθλήματος σαν το τένις, χρειάζεται να θυσιάσεις πολλά πράγματα από μια καθημερινή ζωή. Οπότε πιστεύω ότι όλοι οι παίκτες του κορυφαίου επιπέδου είναι δυνατοί. Απλά αλλάζεις αυτό που κάνεις και συγκεντρώνεσαι σε διαφορετικά πράγματα, όπως το να είσαι ασφαλής, να είσαι δυνατός. Είναι σαν να έχει σταματήσει ο κόσμος εδώ και απλά παλεύουμε για επιβίωση."

Τέλος, ο Dolgopolov σημείωσε πως δεν αρκεί που πολλοί Ρώσοι - συμπεριλαμβανομένων και των παικτών και παικτριών του tour - έχουν εκφράσει την εναντίωσή τους στην εισβολή. Είπε πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και τάσσεται υπέρ ενός πιο σκληρού αποκλεσιμού των Ρώσων από τον δημοκρατικό κόσμο.

"Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι στρατιωτικός πόλεμος. Υπάρχουν εκατοντάδες βίντεο που (οι Ρώσοι) φαίνεται να δολοφονούν ανθρώπους που έχουν παραδοθεί ή που βρίσκονται στα αυτοκίνητά τους. Μετατρέπεται σε γενοκτονία ενός λαού! Γι' αυτό δεν μπορείς απλά να λες ότι είσαι κατά του πολέμου. Όλοι μας είμαστε κατά. Αυτό λέγεται παντού στον κόσμο από όλους, αλλά όταν φτάσουν σ' αυτή την κατάσταση τα πράγματα πρέπει να πάρεις μια πιο ισχυρή θέση από το να καταδικάσεις αυτό που κάνει η κυβέρνηση και ο στρατός (της Ρωσίας).

Αυτή τη στιγμή, κάθε Ρώσος που βρίσκεται στο σπίτι του σκέφτεται πως αυτό δεν θα τον αγγίξει. Στην τηλεόραση της Ρωσίας κάνουν λόγο για εισβολή σε άλλες χώρες, για πυρηνικό πόλεμο. Οι πληροφορίες που δίνουν στον κόσμο είναι τρελές. Αν η κυβέρνηση εγκρίνει το 70% αυτων των πληροφοριών που περνάνε, θα πρέπει να αποκλειστούν από τον δημοκρατικό κόσμο και δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανέναν διάλογο. Θα πρέπει να νιώσουν ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι πουθενά."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots