Kostyuk: "Δεν σέβομαι την Sabalenka - Ξέρω αθλητές που στηρίζουν τον πόλεμο" (vid)

 
Marta Kostyuk
Marta Kostyuk © Corinne Dubreuil/FFT
tennisnews team Κυριακή, 28 Μαϊος 2023 - 21:04

Η απάντηση της Marta Kostyuk στα όσα είπε η Aryna Sabalenka, με την Ουκρανή να εξηγεί το λόγο για τον οποίο δεν της έδωσε το χέρι μετά την αναμέτρησή τους σήμερα στο Παρίσι.

Ο αγώνας της Sabalenka με την Kostyuk ξεπέρασε κατά πολύ τις 4 γραμμές του γηπέδου, εξαιτίας του πολιτικού υπόβαθρου και όλων όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Η Kostyuk αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στη Sabalenka μετά το τέλος του ματς, μια κίνηση αναμενόμενη, ενώ αποδοκιμάστηκε από το κοινό κατά την αποχώρησή της από το γήπεδο.

Η Sabalenka ρωτήθηκε για το αν στηρίζει ή όχι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αργότερα και απάντησε πως είναι αυτονόητο ότι δεν τον στηρίζει και πως αν ήταν στο χέρι της θα τον σταματούσε αμέσως.

Μια απάντηση που δεν κάλυψε την Kostyuk, που μοιράστηκε μια διαφορετική οπτική, λέγοντας πως η Sabalenka και η πλειοψηφία των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών, θα μπορούσαν να έχουν μια εντελώς διαφορετική στάση στον πόλεμο, επιλέγουν όμως να μην το κάνουν κι αυτό κατά μια έννοια τους καθιστά συνένοχους, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της Kostyuk.

"Πιστεύω πως πρέπει να τεθούν διαφορετικά ερωτήματα. Ο πόλεμος ήδη συμβαίνει. Πρέπει να τη ρωτήσετε ποιος θέλει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Δεν είμαι και τόσο σίγουρη ότι θα ανήκει στους ανθρώπους που επιλέγουν την Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος αλλάζει τις ζωές μας, δεν ξέρω πως θα τελειώσει, αλλά θέλω να κερδίσει η Ουκρανία. Εκείνοι; Δεν είμαι σίγουρη. Ξέρω αθλητές που στηρίζουν τον πόλεμο, οπότε μπορεί να μιλήσει μόνο για τον εαυτό της, όχι για όλους. Δεν μπορεί να λέει ότι κανείς δεν στηρίζει τον πόλεμο", είπε στη δική της συνέντευξη η Kostyuk.

"Είναι πιθανό μετά απ' αυτό το τουρνουά να είναι στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης σε ένα από τα μεγαλύτερα αθλήματα του κόσμου. Αν δείτε τα στατιστικά, το 80%-85% των Ρώσων είναι υπέρ του πολέμου, οπότε αν χρησιμοποιούσε το βήμα που της δίνεται για να κάνει κάτι, μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε πολλούς ανθρώπους, έχει μεγάλη επιρροή", πρόσθεσε.

Όσο για το αν μισεί ή όχι τη Sabalenka, όπως ακούστηκε και στη συνέντευξη Τύπου της Λευκορωσίδας, η Kostyuk απάντησε: "Εγώ ποτέ δεν είπα ιδιωτικά ή δημόσια ότι μισώ την Aryna Sabalenka ή ότι μισώ οποιονδήποτε αθλητή. Απλά δεν την σέβομαι, εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης."

Η 20χρονη Ουκρανή, έφερε στη συζήτηση και το παράδειγμα της Daria Kasatkina, που έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο: "Η Kasatkina έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση και δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Ρωσία. Άφησε κάτι πίσω της, γιατί ήθελε να είναι στη μεριά της αλήθειας, της αγάπης και της συμπόνιας. Δεν ξέρω τι φοβούνται οι άλλοι παίκτες. Εγώ αν επιστρέψω πίσω στην Ουκρανία, μπορεί να με σκοτώσει ένα drone, μια ρουκέτα, οτιδήποτε. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα ακόμα και να βγάλουν τις οικογένειές τους από τη Ρωσία και δεν το κάνουν. Εγώ αναγκάστηκα να το κάνω. Στο Top 100 είμαστε 5 παίκτριες και κανείς δεν ήρθε να μας μιλήσει όταν ξέσπασε αυτός ο πόλεμος. Απλά κοιτούσαν κάτω και προχωρούσαν χωρίς να μας πουν τίποτα. Βλέπω αυτούς τους παίκτες εδώ και 15 μήνες και κανείς τους δεν ήρθε να μου μιλήσει."

Τέλος, για τον κόσμο που την αποδοκίμασε, η νεαρή τενίστρια είπε: "Θα ήθελα να δω πως θα αντιδράσουν αυτοί οι άνθρωποι σε 10 χρόνια, όταν θα έχει τελειώσει ο πόλεμος. Πιστεύω πως δεν θα νιώθουν και τόσο καλά γι' αυτό που έκαναν σήμερα."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots