ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ! Ο Roger Federer ανακοίνωσε το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας...

 
ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ! Ο Roger Federer ανακοίνωσε το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας...
tn team Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022 - 16:52

Η στιγμή που όλος ο φίλαθλος τενιστικός κόσμος απεύχονταν να έρθει, αλλά ήταν αδύνατον να μη γίνει, έφτασε... Ο Roger Federer ανακοίνωσε μέσα από τη σελίδα του στα social media το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας. Το Laver Cup θα είναι το τελευταίο event που θα συμμετέχει.

Μέσα από μια συναισθηματικά φορτισμένη επιστολή, την οποία διάβασε και δημοσίευσε σε ηχητική μορφή, ο Roger Federer ανακοίνωσε το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας.

Ο 41χρονος Ελβετός, κάτοχος 20 Grand Slams τίτλων, αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στο γόνατο τα τελευταία χρόνια, μπήκε 3 φορές στο χειρουργείο και δούλεψε σκληρά για να τα ξεπεράσει, αλλά δεν κατάφερε να βρεθεί ξανά στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, με το σώμα του πλέον να τον περιορίζει αρκετά.

Στην επιστολή του, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στο απίστευτο ταξίδι 24 χρόνων στο tour, λέγοντας πως το Laver Cup θα είναι το τελευταίο τουρνουά που θα λάβει μέρος. 

 
 
 
Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida por Roger Federer (@rogerfederer)

Αναλυτικά όλα όσα έγραψε ο Federer:

"Σε όλη την τενιστική μου οικογένεια και πέρα από αυτή. Από όλα τα δώρα που μου έχει χαρίσει το τένις όλα αυτά τα χρόνια, το μεγαλύτερο χωρίς αμφιβολία, ήταν οι άνθρωποι που γνώρισα στη διαδρομή αυτή: οι φίλοι μου, οι συνάδελφοί μου και πιο πολύ απ' όλους, οι φαν που δίνουν ζωή σ' αυτό το άθλημα.

Σήμερα θέλω να μοιραστώ κάποια νέα με όλους εσάς. Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, τα 3 τελευταία χρόνια μου έφεραν προκλήσεις στη μορφή τραυματισμών και εγχειρήσεων. Δούλεψα σκληρά για να επιστρέψω στην καλύτερή μου κατάσταση, αλλά ξέρω επίσης πως το σώμα μου έχει κάποια όρια και τελευταία μου το έδειξε ξεκάθαρα.

Είμαι 41 ετών, έχω παίξει περισσότερους από 1.500 αγώνες σε πάνω από 24 χρόνια, το τένις μου έχει συμπεριφερθεί πιο γενναιόδωρα απ' όσο θα ονειρευόμουν ποτέ και τώρα πρέπει να αναγνωρίσω πότε είναι η ώρα να ολοκληρώσω την ανταγωνιστική μου καριέρα.

Το Laver Cup την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο θα είναι το τελευταίο μου ΑΤΡ τουρνουά. Θα παίξω ξανά τένις στο μέλλον φυσικά, αλλά όχι σε Grand Slams ή σε άλλο τουρνουά στο tour.

Είναι μια απόφαση με γλυκόπικρη γεύση, γιατί θα μου λείψουν όλα όσα μου έδωσε το tour. Αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χαίρομαι. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν από τους πιο τυχερούς ανθρώπους στον πλανήτη. Μου δόθηκε ένα ξεχωριστό ταλέντο να παίξω τένις και το έκανα σε ένα επίπεδο που δε φανταζόμουν ποτέ και για τον περισσότερο καιρό που ήταν δυνατό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εκπληκτική σύζυγό μου Mirka, που έζησε κάθε λεπτό μαζί μου, με προετοίμαζε πριν από τους τελικούς, είδε αμέτρητους αγώνες μου ακόμα και όταν ήταν έγκυος 8 μηνών και υπέμεινε την ανόητη πλευρά μου στο tour μαζί με την ομάδα μου, για περισσότερα από 20 χρόνια.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τα υπέροχα παιδιά μου που με υποστήριζαν. Πάντα με ενθάρρυναν να ανακαλύψω νέα μέρη και να δημιουργήσω όμορφες αναμνήσεις στη διαδρομή. Το να βλέπω την οικογένειά μου να με υποστηρίζει από την κερκίδα είναι ένα συναίσθημα που θα υπεραγαπώ για πάντα.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και να αναγνωρίσω τους λατρεμένους γονείς μου, την αγαπητή μου αδερφή, χωρίς τους οποίους τίποτα δεν θα ήταν εφικτό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πρώην προπονητές μου, που πάντα με καθοδηγούσαν στη σωστή κατεύθυνση. Ήσασταν υπέροχοι. Και στη Swiss Tennis (Federation), που πίστεψε σε μένα όταν ήμουν νέος και μου προσέφερε ένα ιδανικό ξεκίνημα.

Θέλω στ' αλήθεια να ευχαριστήσω την εκπληκτική μου ομάδα. Τον Ivan, τον Dani, τον Roland και ειδικά τους Seve και Pierre, που μου έδωσαν τις καλύτερες συμβουλές και ήταν πάντα εκεί για μένα. Επίσης τον Tony, που με δημιουργικό τρόπο διαχειριζόταν την επιχείρηση για περισσότερα από 17 χρόνια. Είστε όλοι απίθανοι και λάτρεψα κάθε λεπτό που ήμουν μαζί σας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους πιστούς χορηγούς μου, που στ' αλήθεια ήταν σαν συνεργάτες για μένα. Και τις σκληρά εργαζόμενες ομάδες και τα τουρνουά της ΑΤΡ, που συνεχώς υποδεχόντουσαν όλους εμάς με ευγένεια και φιλοξενία.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου στο court. Ήμουν αρκετά τυχερός για να παίξω κάποιους επικο´υς αγώνες που ποτέ δεν θα ξεχάσω. Μονομαχήσαμε δίκαια, με πάθος και ένταση, και πάντα προσπαθούσα το καλύτερο με σεβασμό προς την ιστορία του αθλήματος. Νιώθω πολύ ευγνώμων. Ωθήσαμε ο ένας τον άλλον και μαζί φτάσαμε το τένις σε νέα επίπεδα.

Πάνω απ' όλα, πρέπει να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στους απίστευτους φαν μου. Δεν ξέρετε πόση δύναμη και πίστη μου έχετε δώσει. Το εμψυχωτικό συναίσθημα του να μπαίνεις σε ένα κατάμεστο στάδιο, ήταν μια από τις μεγαλύτερες ευχαριστήσεις της ζωής μου. Χωρίς εσάς, αυτές οι επιτυχίες θα ήταν μοναχικές, αντί να ήταν γεμάτες χαρά και ενέργεια.

Τα τελευταία 24 χρόνια στο tour ήταν μια απίθανη περιπέτεια. Αν και κάποιες φορές νιώθω πως πέρασαν λες και ήταν 24 ώρες, ήταν τόσο βαθύ και μαγικό, που μοιάζει με μια ολόκληρη ζωή. Είχα την τεράστια τύχη να παίξω μπροστά σε εσάς, σε περισσότερες από 40 χώρες. Γέλασα και έκλαψα, ένιωσα ευτυχία και πόνο, και πάνω απ' όλα ένιωσα τρομερά ζωντανός.

Μέσα από τα ταξίδια μου γνώρισα πολλούς υπέροχους ανθρώπους και έκανα φιλίες ζωής. Άνθρωποι που έβρισκαν συχνά χρόνο στο φορτωμένο πρόγραμμά τους, για να έρθουν να με δουν να αγωνίζομαι και να με υποστηρίξουν, σε όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστώ.

Όταν ξεκίνησε η αγάπη μου για το τένις, ήμουν ένα ball kid στην πόλη από την οποία κατάγομαι, τη Βασιλεία. Έβλεπα τους παίκτες με μια κατάπληξη. Ήταν σαν γίγαντες για μένα και άρχισα να ονειρεύομαι. Τα όνειρα με έκαναν να δουλεύω πιο σκληρά και ξεκίνησα να πιστεύω στον εαυτό μου. Κάποιες επιτυχίες μου έφεραν αυτοπεποίθηση και ήμουν στη διαδρομή για το πιο εκπληκτικό ταξίδι που μας οδηγεί σ' αυτή τη μέρα.

Γι' αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω όλους από τα βάθη της καρδιάς μου, σε όλους τους ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο που βοήθησαν να γίνουν τα όνειρα ενός νεαρού ball kid από την Ελβετία πραγματικότητα.

Τέλος, προς το άθλημα του τένις: Σε αγαπώ και ποτέ δεν θα σε αφήσω."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots