Πολωνία: Σκάνδαλο με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, πήραν θέση Swiatek και Hurkacz

 
Πολωνία: Σκάνδαλο με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, πήραν θέση Swiatek και Hurkacz
© Piotr Molęcki / East News
tn team Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 - 12:55

Σκάνδαλο ξέσπασε στην Πολωνία, με τη βουλεύτρια Katarzyna Kotula να καταγγέλει πως όταν ακόμα ήταν παιδί, την κακοποίησε σεξουαλικά ο προπονητής τότε και τώρα πρόεδρος της ομοσπονδίας τένις της χώρας, Miroslaw Skrzypczynski. Για την καταγγελία τοποθετήθηκαν και τα δυο μεγάλα ονόματα του πολωνικού τένις, η Iga Swiatek και ο Hubert Hurkacz.

H εκλεγμένη βουλεύτρια στο πολωνικό Κοινοβουλίου από το 2019, Katarzyna Kotula, προχώρησε σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία που σοκάρει την κοινή γνώμη στην Πολωνία και όχι μόνο, καθώς είπε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον νυν πρόεδρο της πολωνικής ομοσπονδίας αντισφαίρισης, Miroslaw Skrzypczynski.

Μάλιστα, αυτό συνέβη όταν ήταν ένα παιδί, μόλις 13 ετών, όταν και αγωνιζόταν στο κλαμπ που εργαζόταν ως προπονητής ο Skrzypczynski.

"Όταν οι πόρτες έκλειναν με άγγιζε στα ευαίσθητα σημεία μου, στο στήθος μου, στους γλουτούς μου. Ο Miroslaw Skrzypczynski με κακοποίησε σεξουαλικά τουλάχιστον 12 φορές μέσα σε 3 χρόνια. Ήμουν ένα παιδί, 13 ετών, και ήταν ένα σεξουαλικό αρπακτικό", ανέφερε στην επώνυμη καταγγελία της η Kotula, σύμφωνα με το πρακτορείο Onet.

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Skrzypczynski ήταν να διαψεύσει τις κατηγορίες, να κάνει λόγο για αβάσιμες δηλώσεις και ένα "βίαιο πολιτικό παιχνίδι" που γίνεται στην πλάτη του.

Την εποχή εκείνη, η Kotula έπαιζε τένις στο τοπικό κλαμπ της γενέτειράς της, Gryfino, μια πόλη που βρίσκεται στη βορειοδυτική Πολωνία. Ο Skrzypczynski τότε θεωρούταν ένας πολύ καλός προπονητής, που "ανέβαζε σε νέα ύψη" τους αθλητές.

Εξηγεί, πως γενικότερα η συμπεριφορά του προς τα κορίτσια του κλαμπ ήταν κακοποιητική, κάνοντας αποτρόπαια σχόλια, όπως ότι όταν μια γυναίκα λέει "όχι", σκέφτεται "ναι".

"Έψαχνε αφορμές για να έρθει σε σωματική επαφή, να μας αγγίξει και να τριφτεί πάνω μας. Με πρόσχημα να μου μιλήσει για τα λάθη μου στην προπόνηση, με καλούσε στο γραφείο του, όπου κλείδωνε την πόρτα και ασελγούσε."

Η Kotula υποστήριξε πως κι άλλα παιδιά από την ακαδημία είχαν υποστεί παρόμοιες εμπειρίες, ενώ αμέσως εμφανίστηκε και δεύτερο θύμα του Skrzypczynski, μια γυναίκα που εργαζόταν ως σερβιτόρα σε μια αθλητική εκδήλωση. Όπως ανέφερε στην καταγγελία της, της πρότεινε κατά τη διάρκεια του πρωινού να "δοκιμάσει τα αυγά του", κάνοντας μασάζ στον καβάλο του. Αργότερα, όταν του σέρβιρε καφέ, συνέχισε με χυδαία σχόλια για το στήθος της, ενώ την κάλεσε να περάσει το βράδυ στο δωμάτιό του.

Απ' ότι φαίνεται το σκάνδαλο θα έχει συνέχεια, ενώ ήδη είχαμε και δημόσια στήριξη στα θύματα από τα δυο μεγάλα ονόματα του πολωνικού τένις, την κορυφαία παίκτρια του κόσμου, Iga Swiatek, και το Νο.10 της παγκόσμιας κατάταξης των ανδρών, Hubert Hurkacz.

"Όσα έχουν γραφτεί για τον πρόεδρο της Πολωνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης πολύ σοβαρά και ελπίζω πως τα διοικητικά όργανα θα φροντίσουν γι' αυτή την υπόθεση. Η δική μου δουλειά είναι να σας ενθαρρύνω να αναζητήσετε για βοήθεια όταν κάτι άσχημο συμβαίνει στις αθλητικές κοινότητες, αλλά και σε οποιαδήποτε περίσταση στη ζωή σας, όπου κάποιος υποφέρει από σωματική ή ψυχική βία. Το πιο σημαντικό πράγμα όταν κάποιος υποφέρει από κάτι τέτοιο, είναι να φροντίσει τον εαυτό του και να αναζητήσει στήριξη. Υπάρχουν γραμμές και οργανώσεις που βοηθούν τα θύματα της βίας.

Αυτός είναι ο ρόλος μου και μ' αυτόν τον τρόπο μπορώ να αξιοποιήσω την επιρροή που έχω εδώ, να είμαι η φωνή όσων προσπαθούν να μάθουν και να θυμηθούν πως το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αναζητήσεις για βοήθεια, όταν τη χρειαστείς. Είναι κρίσιμο να είμαστε ευαισθητοποιημένοι απέναντι σε ανθρώπους που έχουν υποφέρει από βία, ειδικά όταν δεν έχουν τα εργαλεία και τη δύναμη να μιλήσουν γι' αυτό ανοιχτά. Είναι κρίσιμο να είμαστε σε εγρήγορση, να μιλάμε και να προσπαθούμε να βοηθάμε κάποιον που υποφέρει", αναφέρει στη δημοσίευσή της η Swiatek.

"Προσωπικά, ήμουν τυχερή γιατί δεν βίωσα μια τέτοια φριχτή κατάσταση. Είμαι ευγνώμων στον πατέρα μου, που διαχειρίστηκε την καριέρα μου με σύνεση. Έχω μια υπέροχη ομάδα κοντά μου, είμαι ασφαλής και τώρα είμαι και προνομιούχα, όμως γνωρίζω πως δεν μπορεί ο κάθε αθλητής να έχει αυτή την ανεξαρτησία. Ελπίζω η προβολή να επιλύνει αυτά τα προβλήματα και ο αθλητισμός να αλλάξει προς το καλύτερο, στην Πολωνία και σε όλο τον κόσμο", κατέληξε η 21χρονη Πολωνή τενίστρια.

Ο Hurkacz με τη σειρά του, έγραψε: "Στηρίζω όλες τις γυναίκες και όλα τα θύματα της βίας. Κανένας προπονητής ή κηδεμόνας δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την εξουσία που του δίνει η θέση του. Κάθε επιθετική συμπεριφορά εντός και εκτός αθλητισμού, πρέπει να καταδικάζεται και να τιμωρείται. Ελπίζω πως οι αρχές θα αντιδράσουν σ' αυτά τα δημοσιεύματα για τον επικεφαλή της Πολωνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, Miroslaw Skrzypczynski. Είμαι στο πλευρό όλων των θυμάτων βίας."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots