Decima, ή μήπως όχι;

 
Decima, ή μήπως όχι;
Decima, ή μήπως όχι;
tennisnews team Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 - 23:11

Θυμίζοντας τις καλύτερες εποχές του, ο Rafael Nadal κέρδισε 6 αγώνες στο Roland Garros χωρίς να χάσει σετ και επέστρεψε στον τελικό μετά από 3 χρόνια. Σε λίγες ώρες, θα διεκδικήσει τον 10ο τίτλο του στο Παρίσι, το περίφημο Decima. Ωστόσο υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί ακόμα να το αποτρέψει και αυτός είναι φυσικά ο Stan Wawrinka. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον μεγάλο τελικό του Roland Garros.

Ο τελικός του μονού ανδρών του Roland Garros, ανάμεσα στον Rafael Nadal και στον Stan Wawrinka, θα αρχίσει στις 16:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί από την EΡΤ HD, την ΕΡΤ 2 και το Eurosport.

Ο Nadal επέστρεψε στον τελικό του Roland Garros μετά από 3 χρόνια, απ' όταν δηλαδή κέρδισε και τον τελευταίο του Grand Slam, στο Roland Garros του 2014. Ο Ισπανός, αναμφίβολα ο κορυφαίος τενίστας της διοργάνωσης, έχει κατακτήσει 9 φορές το Γαλλικό Όπεν και διεκδικεί το περίφημο Decima, το 10ο τίτλο του στο παρισινό Grand Slam.

Κανείς άλλος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος δεν έχει κατακτήσει τόσους πολλούς τίτλους σε ένα Grand Slam. O Nadal έχει ήδη το ρεκόρ, με 9 κατακτήσεις στο Roland Garros, και ακολουθούν οι Roger Federer και Pete Sampras, που έχουν από 7 τίτλους στο Wimbledon.

O Rafa θα αγωνιστεί για 10η φορά στον τελικό του Roland Garros (έχει 9-0 στους προηγούμενους τελικούς του στο τουρνουά), ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ σε τελικούς που έχει σε ένα major o Federer, ο οποίος έχει φτάσει 10 φορές στον τελικό του Wimbledon.

Χωρίς να έχει χαμένο σετ στις τελευταίες του 8 αναμετρήσεις στο Roland Garros, συμπεριλαμβανομένων των 6 φετινών, αλλά και έχοντας συνολικά το εξωπραγματικό ρεκόρ 78-2 νίκες σε 80 αναμετρήσεις στη διοργάνωση, ο Rafa δείχνει να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και στον σημερινό τελικό.

Ο τελευταίος άνθρωπος που μπορεί να αποτρέψει το Decima, είναι βεβαίως ο Stan Wawrinka, ο αντίπαλός του στον σημερινό τελικό. Ο Stan μπορεί να μην έχει την ίδια επιτυχία με τον Rafa στο Roland Garros (κανείς άλλος δεν την είχε άλλωστε στην ιστορία του τουρνουά), αλλά είναι πιθανότατα ο πιο επιτυχημένος παίκτης της διοργάνωσης στα τελευταία 3 χρόνια.

Πρωταθλητής το 2015, ημιφιναλίστ το 2016 και τουλάχιστον φιναλίστ το 2017, ο Wawrinka μπήκε στον τελικό έχοντας 18 νίκες στα 19 τελευταία παιχνίδια του στο Roland Garros. Ένας άλλος αριθμός που είναι υπέρ του Ελβετού, είναι η εκπληκτική του απόδοση στους μεγάλους τελικούς. Και τις 3 φορές που έχει παίξει σε τελικό Grand Slam o Wawrinka, το 2014 στο Australian Open, το 2015 στο Roland Garros και το 2016 στο US Open, ήταν νικητής! Το 2014 μάλιστα στη Μελβούρνη είχε κερδίσει τον Nadal, με 3-1 σετ.

Συνολικά πάντως, ο Nadal είναι αυτός που υπερισχύει στο head-2-head, έχοντας 15 νίκες στις 18 προηγούμενες συναντήσεις τους (15-3). Στο χώμα ο Nadal έχει κερδίσει 5 φορές σε 6 αγώνες (5-1), ενώ σε τελικούς ο Nadal έχει 2 νίκες σε 3 αγώνες (2-1). Φέτος δεν έχουν συναντηθεί ακόμα, αφού η τελευταία τους αναμέτρηση ήταν στο Monte-Carlo το 2015, όπου ο Nadal είχε επικρατήσει με 6-1, 6-4.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως οι Nadal και Wawrinka κατάφεραν ήδη να προσπεράσουν τον Novak Djokovic στην παγκόσμια κατάταξη της ΑΤΡ και να τον ρίξουν στο Νο. 4 (για πρώτη φορά από το 2009). Ο νικητής του τελικού θα είναι στο Νο. 2 του κόσμου και ο χαμένος στο Νο. 3.

Αυτό σημαίνει πως αν ο Wawrinka κερδίσει τον τίτλο, θα σκαρφαλώσει για πρώτη φορά στο Νο. 2 της παγκόσμιας κατάταξης. Αφενός θα βελτιώσει το career high του και αφετέρου θα γίνει ο πρώτος παίκτης εκτός των "Big 4" (Federer, Nadal, Djokovic, Murray) που θα φτάσει τόσο ψηλά μετά από 12 χρόνια, από τον Ιούλιο του 2005, όταν ο Lleyton Hewitt ήταν στο Νο. 2.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots