"Εκθρόνισε" τον Medvedev o φανταστικός Κύργιος (vids)

 
"Εκθρόνισε" τον Medvedev o φανταστικός Κύργιος (vids)
© USTA
tn team Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 - 8:34

O Νικ Κύργιος κέρδισε τον Daniil Medvedev με 3-1 σετ και τον "γκρέμισε" από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και από τον θρόνο του US Open, για να προκριθεί στα προημιτελικά του US Open.

Για ακόμα μια φορά ο Νικ Κύργιος ήταν φανταστικός, επιβλήθηκε του Daniil Medvedev με 7-6 (11), 3-6, 6-3, 6-2 και τον έβγαλε εκτός υπεράσπισης στο US Open, αλλά και εκτός Νο.1, αφού ο Ρώσος δεν μπορεί πια να υπερασπιστεί τη θέση του στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο Κύργιος κέρδισε για 4η φορά σε 5 αναμετρήσεις τον Medvedev, ενώ τον κέρδισε για 2η φορά στην φετινή αμερικανική hardcourt season, αφού θυμίζουμε πως τον είχε κερδίσει και στο Μόντρεαλ πριν μερικές εβδομάδες.

Ο σημερινός τους αγώνας ξεκίνησε με ένα επικό 1ο σετ, στο οποίο ο Κύργιος ξεκίνησε καλύτερα και προηγήθηκε με 4-2, αλλά ο Medvedev ισοφάρισε σε 4-4 και το έστειλε αργότερα στο tie-break. Εκεί ο Κύργιος έχασε ξανά ένα προβάδισμα με 4-1, για να απειληθεί στη συνέχεια 3 φορές με set point, στο 5-6, στο 6-7 και στο 7-8.

Έσβησε και τα 3 set points και από εκει κι έπειτα είχε εκείνος τις χαμένες ευκαιρίες, με τον Medvedev να σώζει επίσης 3 set points. Ο Κύργιος δημιούργησε και 4η ευκαιρία, για να πάρει το συγκλονιστικό tie-break με 13-11 και ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα για τη συνέχεια, ειδικά από ψυχολογικής μεριάς.

Ο Medvedev απάντησε και προηγήθηκε με 3-0 και με 5-1 στο 2ο σετ, στο οποίο ο Κύργιος κατάφερε να μειώσει σε 5-3, παίρνοντας πίσω το ένα από τα δυο break, ήταν όμως αργά και ο Ρώσος κράτησε το σερβίς του τη δεύτερη φορά που σέρβιρε για το σετ, για να το κατακτήσει με 6-3.

Στα δυο επόμενα σετ ωστόσο ο Κύργιος ήταν αισθητά καλύτερος από το Νο.1 του κόσμου και φρόντισε να τελειώσει το παιχνίδι. Στο 3ο σετ έκανε το break στο 4ο game και πέρασε μπροστά με 3-1, για να διατηρηθεί μπροστά έως το τέλος χωρίς να κινδυνέψει από τη γραμμή του σερβίς.

Στο 4ο σετ κέρδισε 5 games στη σειρά, για να μετατρέψει το 0-1 σε 5-1, σε ένα σημείο που αξιοποίησε 2/2 break point του και έσβησε ένα break point του Medvedev. Χωρίς πρόβλημα ολοκλήρωσε τον θρίαμβό του στο 8ο game του σετ ο Κύργιος για το 6-2, έπειτα από 2 ώρες και 53 λεπτά παιχνιδιού.

Αυτή ήταν η 35η φετινή νίκη για τον Κύργιο (35-9), που κάνει μια απίστευτη χρονιά και αν μετρούσαν οι βαθμοί του Wimbledon φέτος θα βρισκόταν πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στο Top 10. Και τώρα πάντως ετοιμάζεται για μεγάλη άνοδο και έχει εξασφαλίσει την επιστροφή του στο Top 20, από το Νο.25 που βρίσκεται σήμερα.

Στα προημιτελικά του US Open προκρίθηκε για 1η φορά, ενώ στα προημιτελικά ενός Grand Slam για 4η φορά στην καριέρα του. Θα είναι ο 2ος προημιτελικός του στη σειρά μετά από τον τελικό του Wimbledon, με τους άλλους 2 προημιτελικούς να είναι στο ξεκίνημα της καριέρας του, στο Wimbledon του 2014 και στο Australian Open του 2015.

Θα αντιμετωπίσει τον Karen Khachanov για μια θέση στην 4άδα, σε έναν αγώνα που θα είναι το φαβορί. Ο 26χρονος Ρώσος πήρε μια πολύ σπουδαία πρόκριση νωρίτερα στα 5 σετ εις βάρος του Pablo Carreno Busta, με 4-6, 6-3, 6-1, 4-6, 6-3.

Προκρίθηκε και αυτός για 1η φορά στην καριέρα του στα προημιτελικά του US Open και για 3η στα προημιτελικά ενός Grand Slam, έχοντας πλεόν παίξει σε τουλάχιστον έναν προημιτελικό στα 3 από τα 4 majors, μετά το Roland Garros το 2019 και το Wimbledon το 2021.

Για 3η φορά θα συναντηθούν Κύργιος και Khachanov, με τους δυο παίκτες να έχουν από μια νίκη. Στο Σινσινάτι το 2019 ο Khachanov είχε επικρατήσει σε πολύ κλειστό ματς με 2-1 σετ, ενώ στο Australian Open το 2020 ο Κύργιος είχε κερδίσει στα 5 σετ, τα οποία μάλιστα είχαν πάει όλα σε tie-break!

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots