O Μιχάλης Περβολαράκης στο tennisnews.gr

 
Μιχάλης Περβολαράκης
Μιχάλης Περβολαράκης Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 - 10:08

Πριν μερικές εβδομάδες, ο Μιχάλης Περβολαράκης συστήθηκε στο ελληνικό κοινό, μέσα από την παρουσία του στο Davis Cup. Το tennisnews.gr συνάντησε τον δεύτερο καλύτερο Έλληνα τενίστα, που μας μίλησε για την όλη εμπειρία στο Τατόι, τη δυσκολία του να ταξιδεύει στο tour χωρίς πολλούς οικονομικούς πόρους, το κολεγιακό πρωτάθλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Στέφανο Τσιτσιπά, τον Μάρκο Παγδατή και πολλά άλλα! 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του παρουσίας στο Davis Cup, συναντήσαμε τον Μιχάλη Περβολαράκη στο Τατόι και μας παραχώρησε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την περίοδο που σπούδασε στην Αμερική, τον τελευταίο χρόνο που έχει εισέλθει στον πολύ δύσκολο κόσμο του επαγγελματικού τένις, τη γνωριμία του με τον Μάρκο Παγδατή, την εμπειρία του στο Davis Cup, όπου δούλεψε μαζί με τον Στέφανο Τσιτσιπά και φυσικά το επερχόμενο ATP Cup στην Αυστραλία. 

Πες μας λίγα λόγια για τους τελευταίους μήνες. Περιλαμβάνουν Αμερική, Κύπρο, Ελλάδα, Davis Cup με Ελλάδα, αναγνώριση από τα ελληνικά μέσα...
Εγώ τελείωσα το πανεπιστήμιο πέρσι τέλη Ιουνίου, περίπου πριν 14 μήνες. Από τότε άρχισα να παίζω επαγγελματικά. Είναι δύσκολη ζωή, ταξίδεψα πάρα πολύ τους τελευταίους 14 μήνες, νομίζω έπαιξα 30-35 εβδομάδες. Προσπαθώ να βρω μια πιο επαγγελματική βάση από εκεί που βρίσκομαι τώρα, ώστε να μπορέσω να προχωρήσω στο επόμενο στάδιο.

Η βάση σου ποια είναι;
Η βάση μου τώρα είναι στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον.

Είναι η σύζυγός σου από εκεί;
Ναι. Γι' αυτό είμαστε εκεί τώρα. Εννοείται πως ταξιδεύω τις περισσότερες εβδομάδες του χρόνου, οπότε τις εβδομάδες που δεν ταξιδεύω θα ήθελα να βλέπω τη γυναίκα μου.

Υπάρχει βοήθεια, υπάρχουν χορηγοί;
Πέρσι όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο, η ελληνική κοινότητα στο Πόρτλαντ όπου φοίτησα, διοργάνωσε ένα BBQ fundraiser γι' αυτό το σκοπό, να μαζέψουν λεφτά για τα ταξίδια μου. Είχα πάρα πολύ καλές σχέσεις με την ελληνική κοινότητα και την εκκλησία εκεί στο Πόρτλαντ και γνώρισα κάποιους ανθρώπους που ήθελαν να με βοηθήσουν χωρίς να έχουν συμφέρον. Επίσης ένας άλλος άνθρωπος με βοήθησε με ένα χρηματικό ποσό που μου έδωσε πέρσι, αλλά αυτό δεν είναι κάτι επαναλαμβανόμενο. Από τότε προσπαθώ με τα prize money, έχω παίξει και κάποια club match, προσπαθώ να κάνω αυτό που μπορώ. Δυστυχώς, με τα λεφτά που έχω για να ταξιδεύω δεν μπορώ να πληρώνω προπονητή, είναι διπλά τα έξοδα πρέπει να πληρώνεις και τον προπονητή. Είναι πάρα πολλά τα λεφτά για να μπορέσω να ανταπεξέλθω.

Αυτό σε αγχώνει; Γιατί υπάρχει και ένα παιδί στη ζωή σου που κάνει διαφορετική την κατάσταση.
Πιστέυω πως όσο καλύτερα αποτελέσματα έχω και όσο καλύτερα τα πάω, οι χορηγοί θα έρθουν. Σίγουρα με αγχώνει, δεν μπορώ με τα πρωταθλήματα που παίζω να υποστηρίξω την οικογένειά μου. Η γυναίκα μου το ξέρει, αλλά με υποστηρίζει. Ο πρώτος χρόνος είναι πολύ δύσκολος, αλλά πήγα πολύ καλά, κατάφερα να είμαι στους πρώτους 450 του κόσμου και τώρα μπαίνω σε κάποια Challenger. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ γιατί έχεις hospitality (δωρεάν διαμονή), είναι περισσότερα τα χρηματικά έπαθλα, οπότε από εκεί ξεκινάς και στέκεσαι λίγο καλύτερα στα πόδια σου.

Σε σχέση με το παιχνίδι σου, ποια νομίζεις ότι είναι η δυνατότερή σου επιφάνεια;
Στην Αμερική έπαιξα 4 χρόνια σε σκληρά στο πανεπιστήμιο μου και προπονούμαι σε σκληρά στην Αμερική, οπότε αν έχω την επιλογή να παίξω σε σκληρά, που περισσότερες φορές την έχω, το κάνω. Τώρα που παίζω στο χώμα είδα ότι μ' αρέσει πάρα πολύ. Είχα μια λάθος εικόνα για το παιχνίδι μου στο χώμα, μπορείς να είσαι πολύ επιθετικός και εκεί. Πιστεύω πως αρχίζω και το βρίσκω αρκετά καλά στο Davis Cup και πιστεύω ότι θα είμαι ένας καλός παίκτης και στο χώμα.

Πώς ήταν η όλη εμπειρία στην Αμερική;
Ήταν πάρα πολύ θετική προσωπικά. Όταν ήμουν 18 έπρεπε να πάρω την απόφαση να πάω στην Αμερική ή να προσπαθήσω να παίξω επαγγελματικά. Πιστεύω πως δε θα ήμουν σε σωστή θέση 18 χρονών να παίξω επαγγελματικά και ίσως να μην έπαιζα αυτή τη στιγμή. Στην Αμερική άλλαξε πάρα πολύ η νοοτροπία μου, σε θέμα προπόνησης, προετοιμασίας, warm-up, stretching, όλα αυτά που χρειάζονται. Μου δόθηκε ένα πολύ καλό περιβάλλον, ένας πολύ καλός προπονητής με τον οποίο δούλεψα και ατομικά και ομαδικά. Αν ήμουν 18 χρονών θα το ξανάκανα.

Σου δίνει επίσης την επιλογή να ασχοληθείς και με κάτι εκτός του τένις;
Ναι, βεβαίως, έχω ένα πτυχίο στην ψυχολογία και μπορώ να δουλέψω μ' αυτό, αλλά αν θα δούλευα πάνω σ' αυτό θα ήθελα πρώτα να κάνω ένα μεταπτυχιακό, ίσως στην αθλητική ψυχολογία ή μ' αρέσουν πάρα πολύ οι νευροεπιστήμες. Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι μόνο το τένις, αλλά αν χρειαστεί θα έχω την ευκαιρία να το κάνω και θα μ' άρεσε σε κάποια φάση της ζωής μου να δουλέψω ως αθλητικός ψυχολόγος ή ακόμα και ως κλινικός ψυχολόγος.

Μέσα από τη δική σου εμπειρία στο κολέγιο, ποια ήταν τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα, αν υπήρχαν;
Ένα μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείς να παίζεις σε τόσα πολλά πρωταθλήματα. Μπορείς να παίζεις σε κάποια, αλλά όταν έχεις πανεπιστήμιο και αγώνες με το κολέγιο, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Είναι ένα μειονέκτημα που πρέπει να το γνωρίζεις πριν πας, εγώ για παράδειγμα έπαιζα τα καλοκαίρια. Μια χρονιά έπαιξα σε 4 πρωταθλήματα, την επόμενη 5, όλα το καλοκαίρι, με στόχο να έχω μια βαθμολογία έτσι ώστε να μπορώ όταν τελειώσω να μπαίνω κατευθείαν στα ταμπλό των Futures. Προσωπικά η εμπειρία μου όπως είπα ήταν πάρα πολύ θετική, είχα έναν πάρα πολύ καλό προπονητή...

Πες μας το όνομά του.
Aaron Gross. Είναι πάρα πολύ καλός προπονητής. Επίσης ένα πλεονέκτημα είναι ότι έχεις ένα πτυχίο, σε περίπτωση που κάτι συμβεί. Δεν παίζεις μόνο τένις στο πανεπιστήμιο, παίρνεις και ένα πτυχίο που είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι πάρα πολύ οργανωμένα σε θέματα προπόνησης, φυσικής κατάστασης, μαθημάτων. Υπάρχει ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα, που σίγουρα δε θα έχει κάποιος που θα σπουδάσει στην Ελλάδα.

Το επίπεδο πώς ήταν εκεί;
Έχει πάρα πολύ καλούς παίκτες. Έχει πολύ καλούς παίκτες και στα διπλά που δε φαίνονται τόσο, ο ένας από τους δυο νικητές στο διπλό του Roland Garros έπαιζε κολεγιακό. Ο (John) Isner έπαιζε κολεγιακό, ο (Kevin) Anderson, o Mackenzie McDonald, έχει αρκετούς παίκτες και μπορεί να μην έχει top παίκτες αυτή τη στιγμή, αλλά έχει πολλούς παίκτες που είναι στο Top 200. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται τρελό, αλλά το να είσαι στους καλύτερους 200 του κόσμου είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό.

Πριν έρθεις εδώ περίμενες διαφορετικά το κλίμα;
Αυτή είναι η πρώτη μου φορά στο Τατόι, ήρθα για την προετοιμασία στο τέλος του Αυγούστου. Το club είναι καταπληκτικό, δε μας λείπει τίποτα. Το φαγητό, οι εγκαταστάσεις, τα γήπεδα, ήταν τέλεια για την προετοιμασία μας. Έφτιαξαν ένα πολύ ωραίο γήπεδο με κερκίδες, ο κόσμος έρχεται, θέλει να δει την Εθνική ομάδα, τον Στέφανο (Τσιτσιπά). Αυτό περίμενα. Περίμενα πάρα πολύ κόσμο να έρθει στο γήπεδο. Η εμπειρία να μπορείς να δεις τον Στέφανο, ειδικά στη χώρα σου, είναι τεράστια.

Πώς είναι να έχεις συμπαίκτη τον Στέφανο;
Καταπληκτική εμπειρία. Το κομμάτι που με βοηθάει περισσότερο να έχω τον Στέφανο συμπαίκτη είναι η προπόνηση. Προπονηθήκαμε μαζί πάρα πολύ, είδα κάποια πράγματα που κάνει και πως κάποιος πρέπει να τον αντιμετωπίσει για να έχει μια ευκαιρία ή για να μη φάει winner κατευθείαν! Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα να προπονούμαι με έναν παίκτη τόσο υψηλού επιπέδου.

Και υπάρχει και το ATP Cup...
Το ATP Cup είναι μια τεράστια εμπειρία και μια μεγάλη ευκαιρία που μας δίνει ο Στέφανος, και χρηματικά αλλά και βαθμολογικά, με τους παίκτες που θα παίξω και θα προπονηθώ. Είναι τεράστιο, το πιο μεγάλο πρωτάθλημα που θα παίξω ίσως του χρόνου.

Μετά από μια πολύ καλή χρονιά, πώς σκέφτεσαι το μέλλον όσον αφορά το τένις;
Ο στόχος μου για την πρώτη χρονιά ήταν να είμαι στους πρώτους 500, το οποίο κατάφερα. Για την επόμενη χρονιά ο στόχος μου είναι να είμαι στους 250 και λίγο πιο ψηλά, να παίξω προκριματικά στο US Open. Σίγουρα είναι πιο δύσκολο, αλλά πιστεύω πως αν μου δοθεί η σωστή ευκαιρία, το σωστό περιβάλλον και τα σωστά ματς, θα μπορέσω να τα καταφέρω.

Το Davis Cup σου δίνει τη δυνατότητα να έρθεις πιο κοντά με τις αντιδράσεις του κοινού. Τι εισέπραξες από την επαφή σου με τον κόσμο;
Ο κόσμος ήταν πολύ βοηθητικός και υποστηρικτικός. Δεν με γνώριζε, μεγάλωσα στην Κύπρο και είναι η πρώτη φορά που παίζω στο Davis Cup.

Διαπιστώσαμε μια χημεία του κόσμου με εσένα, το είχες αυτό το αίσθημα;
Ναι, βεβαίως. Μ' αρέσει πάρα πολύ αυτή η χημεία και η σύνδεση με τον κόσμο, ειδικά όταν ξέρω πως το 99% του κόσμου είναι με το μέρος σου και θέλει να κερδίσεις. Είναι τεράστια εμπειρία και μεγάλη χαρά για μένα να εκπροσωπώ τα ελληνικά χρώματα.

Με τον Μάρκο Παγδατή γνωρίζεστε;
Βεβαίως, τον ξέρω τον Μάρκο.

Τι σου έχει δώσει σαν εχέγγυο; 
Όταν ήμουν 14 χρονών θυμάμαι πως είχε έρθει στο Aphrodite Cup στην Κύπρο και μου έμαθε να κάνω return. Ο τρόπος που κάνω return 'ένα-δύο', είναι ο τρόπος που μου έμαθε ο Μάρκος. Αυτό μου έδωσε προσωπικά και επίσης πιστέυει σε μένα. Του μίλησα όταν έπαιξα με τον (Ricardas) Berankis στο Βανκούβερ και μου το είχε πει. Αυτό είναι τεράστιο συναίσθημα. Παίξαμε και μαζί το Νοέμβριο, λίγο πριν σταματήσει και μου είπε πως με δουλειά μπορώ να φτάσω στο Top 100.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots