Ο Elias Ymer στο tennisnews.gr (vid)

 
Elias Ymer
Elias Ymer Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 - 15:14

Συναντήσαμε πριν από λίγες μέρες τον Elias Ymer ... στα Γιάννινα και το Topspin Epirus Tennis Center, όπου προετοιμάστηκε για το τελευταίο μέρος της χρονιάς πριν την επανεμφάνισή του στο Stocholm Open. O ευγενέστατος Σουηδός τενίστας (με καταγωγή από την Αιθιοπία) μας μίλησε για τη συνεργασία του με τον Σωτήρη Ντάνο, τη σχέση του με τον Βασίλη Μαζαράκη, την αγάπη του για την Ελλάδα, τον Στέφανο Τσιτσιπά και πολλά άλλα. Στο τέλος μιλήσαμε και με τον Σωτήρη Ντάνο έναν Έλληνα που διαπρέπει στο εξωτερικό!

Ακολουθεί η συνέντευξη, την οποία μπορείτε να δείτε και στο βίντεο παρακάτω.

Elias, πώς βρέθηκες στα Ιωάννινα και σε τι κατάσταση βρίσκεσαι τώρα σωματικά;

Λόγω του Σωτήρη Ντάνου, με βοηθάει στη Σουδία και ήταν εδώ για να δει την οικογένειά του και μου είπε πως μπορούσα να τελειώσω την αποθεραπεία μου μαζί του εδώ στην Ελλάδα και ήρθα. Ήμουν για 3 εβδομάδες στο Βέλγιο, κάνοντας προπονήσεις αποθεραπείας για τον αγκώνα μου και ήθελα να αλλάξω τοποθεσία. Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα και όπως είπα, ο φυσιοθεραπευτής μου είναι εδώ και είναι Έλληνας, ήταν τέλειο το timing.

Πώς σου φαίνονται τα Ιωάννινα;

Νομίζω πως είναι πολύ ωραία, είναι πολύ άνετα. Είναι ωραία πόλη και είναι ήρεμη. Απολαμβάνω να πηγαίνω για τρέξιμο στα βουνά τα πρωινά και μετά κάνω προπονήσεις τα απογεύματα.

Πήγες και στη θάλασσα;

Ναι, πήγα στη θάλασσα χθες, έβαλα φωτογραφίες στο Instagram (γέλια). Το νερό είναι απίστευτο εδώ, δεν το έχω ξαναδεί, είναι εκπληκτικό. (αναφέρεται στα Σύβοτα)

Πώς σου φαίνονται οι εγκαταστάσεις και η φιλοξενεία εδώ;

Ήταν πολύ ωραίο που συνάντησα τον ιδιοκτήτη εδώ και με αφήνει να προπονούμαι εδώ κάθε μέρα, να χρησιμοποιώ το γυμναστήριο, το κολυμβητήριο. Είναι τέλειες οι εγκαταστάσεις, συγκεντρώνεσαι στο τένις και μετά πηγαίνεις σπίτι χωρίς πολλά πράγματα να σου αποσπούν την προσοχή. Είναι ένας εξαιρετικός χώρος.

Έχεις πάει κάπου αλλού στην Ελλάδα; σε κάποια νησιά ή στην Αθήνα;

Είχα έρθει στην Αθήνα πέρσι, πριν από το Roland Garros. Ήταν το καλύτερό μου Grand Slam. Έχω καλές αναμνήσεις από την Ελλάδα, μου αρέσει το ύφος των ανθρώπων, είναι χαλαροί και πολύ φιλικοί, το φαγητό είναι εκπληκτικό, έχω μόνο θετικά να πω για την Ελλάδα.

Θα σε πάω πίσω στο 2015, όταν είχες προκριθεί σε όλα τα Grand Slam παίζοντας προκριματικά. Από τότε, η πρόοδος σταμάτησε να είναι τόσο γρήγορη - το καλύτερο αποτέλεσμα στα Grand Slam ήταν ο 2ος γύρος στο Roland Garros πέρσι. Τι συνέβη σ' αυτό το διάστημα;

Όπως είπες, υπήρξαν κάποιοι τραυματισμοί και δεν είναι πάντα όλα ανοδικά. Έμεινα στις ίδιες θέσεις, γύρω στο Νο.100 με Νο.120, για 3 χρόνια περίπου, που ακόμα μέχρι σήμερα δεν το θεωρώ κακό, είναι οι καλύτεροι 100 του κόσμου. Φυσικά θέλεις να πετάξεις ψηλά, αλλά όσο καταφέρνεις να είσαι χαρούμενος με τη ζωή σου και δουλεύεις κάθε μέρα, αργά ή γρήγορα ελπίζεις πως θα έρθουν και τα αποτελέσματα.

Πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση από τα τουρνουά Challenger στα τουρνουά της ΑΤΡ;

Πιστεύω πως τα Challenger δεν είναι καθόλου εύκολα. Είναι σχεδόν οι ίδιοι παίκτες, από το Νο.90, το Νο.80, που παίζουν και στα Challenger. Πρέπει να κερδίσεις τα Challenger για να πας ψηλότερα. Αν δεν κερδίζεις τα Challenger μένεις εκεί, εκτός αν κάνεις μια πολύ μεγάλη πορεία σε ΑΤΡ. Πρέπει να έχεις σωστό προγραμματισμό και να κερδίσεις αγώνες.

Είσαι κοντά στο Top 100 που οδηγεί απευθείας στα κυρίως ταμπλό των Grand Slam, πόσο σημαντικό είναι να πετύχεις αυτόν τον στόχο;

Είναι αυτό που θέλουν όλοι, να παίξουν στα Grand Slam. Είναι τα πιο σημαντικά τουρνουά της χρονιάς. Φυσικά θα ήθελα να συμμετέχω στα Grand Slam, αλλά αυτή τη στιγμή δε βρίσκομαι σ' αυτή τη θέση, πρέπει να το αποδεχτώ. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος πηδήξεις εκεί απευθείας, οπότε πρέπει να δουλέψω και να μείνω μακριά από τραυματισμούς. Ήμουν 6 εβδομάδες εκτός τουρνουά, τώρα θα επιστρέψω και θέλω να το απολαύσω.

Τι γνωρίζεις για το ελληνικό τένις; Έπαιξες σε κανένα τουρνουά στην Ελλάδα στα junior ή Futures;

Δεν είχα έρθει ποτέ στην Ελλάδα για να παίξω τουρνουά, δεν πήγα στο Ηράκλειο, είχε κάποια τουρνουά εκεί, αλλά έχω έναν πολύ καλό φίλο, τον Βασίλη Μαζαράκη, με έχει βοηθήσει αυτή τη χρονιά όταν ήμουν στη Νέα Υόρκη.

Ο Βασίλης ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ελλάδα, ζει στη Νέα Υόρκη τώρα.

Ναι, έμεινα στο σπίτι του, με προσκάλεσε. Του είμαι ευγνώμων γιατί με βοήθησε πολύ. Προετοιμαζόμουν για το Roland Garros και μου είπε να πάω εκεί, προπονηθήκαμε μαζί και με βοήθησε αρκετά. Προπονούμασταν για 5 ώρες κάθε μέρα και μετά έτρωγα και έμενα στο σπίτι του, γι' αυτό και είμαι ευγνώμων.

Έχεις δυο αδερφούς. Πώς είναι ο ανταγωνισμός σε μια τενιστική οικογένεια;

Είναι εντάξει, υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον κάθε μέρα. Ο Mikael παίζει πολύ καλά αυτή την περίοδο, έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση (σ.σ. o Mikael Ymer κέρδισε το Challenger στην Ορλεάνη την προηγούμενη εβδομάδα και ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο No.83 της παγκόσμιας κατάταξης). Bλέπω όλους τους αγώνες του και βλέπει όλους τους αγώνες μου, έχουμε μια καλή σχέση και βοηθάει ο ένας τον άλλον.

Έπαιξες με τον Στέφανο Τσιτσιπά στη Ντόχα...

Ο Στέφανος παίζει εκπληκτικά, "πετάει". Είμαστε καλοί φίλοι, πάντα ήταν καλός μαζί μου και του εύχομαι τα καλύτερα.

Μεγαλώνοντας ποιο ήταν το είδωλό σου;

Δεν είχα ποτέ κάποιο μεγάλο είδωλο. Αν είχα ένα, ήταν ίσως ο Fernando Gonzalez.

Ήταν και προπονητής σου νομίζω.

Δεν είχαμε ποτέ full-time συνεργασία, με βοήθησε για περίπου δυο μήνες, ήταν ο μέντοράς μου.

Τι σου αρέσει περισσότερο σ' αυτόν;

Το forehand του (γέλια). Είναι πολύ αφοσιωμένος σ' αυτό που κάνει και επίσης πολύ φιλικός. Ήταν πολύ καλός με μένα και με την οικογένειά μου, ακόμα μιλάμε κάποιες φορές. Έπαιζα καλά όταν δουλεύαμε μαζί.

Elias, χάρηκα που τα είπαμε, σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και σου εύχομαι τα καλύτερα.

Ευχαριστώ!

Στο κλειστό court του Topspin Epirus Tennis Center, βρισκόταν και ο φυσιοθεραπευτής του Ymer, Σωτήρης Ντάνος, ο οποίος κατάγεται από τη Μουσιωτίτσα, ένα χωριό περίπου 20 λεπτά μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων. Παρόλο που γεννήθηκε και ζει στη Σουηδία, επισκέπτεται κάθε χρόνο τα Ιωάννινα και αυτή τη χρονιά το έχει ήδη κάνει 5-6 φορές, όπως μας είπε. 

Είμαι από ένα χωριό, 20 λεπτά από τα Γιάννενα, που λέγεται Μουσιωτίτσα. Έρχομαι τακτικά κάθε καλοκαίρι από μικρός, για πάνω από 6-7 εβδομάδες. Μένω μόνιμα στη Σουηδία, είμαι γεννημένος εκεί και μεγάλωσα εκεί.

Δουλεύεις με top αθλητές ως φυσιοθεραπευτής και αθλίατρος, όπως είναι και ο Elias Ymer.

Με τον Elias γνωριζόμαστε εδώ και 2-3 χρόνια και έχω δουλέψει επίσης με παίκτες ποδοσφαίρου, μπάσκετ.

Και με την ευκαιρία είπες αντί να πάμε στο Τατόι, ας πάμε στα Γιάννενα.

Έχουμε πιο πολλά βουνά εδώ και είναι ωραίο. Έχει πάει στο Τατοί (ο Ymer) και του άρεσε πάρα πολύ. Έχουμε πάει επίσης κάτω στη Βουλιαγμένη, στην Αθήνα.

Αυτή τη στιγμή τον βοηθάς με ένα πρόβλημα που έχει στον αγκώνα, πώς πάει με την κατάστασή του;

Πάει καλύτερα από το πλάνο και φαίνεται ότι θα αρχίσουμε ξανά το τένις.

Έχεις συνεργαστεί και με τον (Roger) Federer, τον (Bernard) Tomic, τον Θανάση Αντετοκούνμπο, τι γίνεται;

Η δουλειά μου είναι αυτή, κάνω αυτό που ξέρω να κάνω, αυτό που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω.

Το πρόγραμμά τώρα τι λέει; Stockholm Open έπεται. 

Stockholm Open. Μακάρι να πάνε όλα καλά, όπως έχουμε προγραμματίσει και με τον Elias θα πάμε Stockholm Open, μαζί με τον αδερφό του τον Mikael.

Με τον Στέφανο (Τσιτσιπά) τι σχέση έχεις;

Τον Στέφανο τον γνώρισα το 2015 στην Αυστραλία που ήταν ακόμα junior και έχουμε επαφή. Είναι καλό παιδί και ωραίος αθλητής.

Πού μπορεί να φτάσει;

Πολύ ψηλά. Έχει φτάσει ήδη πολύ ψηλά και ξέρει καλά αυτό που κάνει.

Σωτήρη ευχαριστούμε πάρα πολύ, χάρηκα που σε γνώρισα!

Και γω το ίδιο, σε περιμένω στη Σουηδία!

 

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots