O Στέφανος Σακελλαρίδης στο ΤΝ: "Το τένις είναι τρόπος ζωής"

 
O Στέφανος Σακελλαρίδης στο ΤΝ: "Το τένις είναι τρόπος ζωής"
© Instagram (@stefanos.sakellaridis)
tn team Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 - 20:55

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το tennisnews.gr, ο Στέφανος Σακελλαρίδης μας μίλησε για το ιδιαίτερο ταξίδι του στο τένις, τη ζωή στο τροχόσπιτο και την έλλειψη χορηγών και οικονομικών πόρων, τη γνωριμία του με τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη και τη συνολική εμπειρία του United Cup, την απουσία του από τους πρόσφατους αγώνες του Davis Cup στην Ελλάδα, αλλά και τον μεγάλο στόχο να αγωνιστεί στα Grand Slams.

Από το καλοκαίρι του 2022, ο Στέφανος Σακελλαρίδης έχει περάσει αρκετούς μήνες στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης της ITF, χάρη στις πολύ συνεπείς και σταθερές του παρουσίες στα 25άρια και 15άρια τουρνουά Futures, κυρίως στο Monastir της Τυνησίας, όπου περνάει μεγάλο μέρος της σεζόν.

Ανεβαίνει σταθερά τις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο είχε τη δυνατότητα να κάνει ένα μεγάλο breakthrough, αφού στο ντεμπούτο του σε ATP διοργάνωση, μέσω της παρουσίας του στο United Cup, πέτυχε και την πρώτη του νίκη ενάντια στο Νο.129 της παγκόσμιας κατάταξης, Zizou Bergs. Αυτό τον βοήθησε να κάνει σημαντική άνοδο και στην παγκόσμια κατάταξη της ΑΤΡ, όπου είναι στο Νο.579 (Νο.578 την περασμένη εβδομάδα - career high έως σήμερα) και να περάσει από την προηγούμενη εβδομάδα στο Νο.2 της Ελλάδας, πίσω μόνο από τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Μεταξύ άλλων, ο Στέφανος μας μίλησε για το πολύ ιδιαίτερο ταξίδι του στο τένις, τη στήριξη που έχει πάρει από την οικογένειά του - τα αδέρφια του παίζουν επίσης τένις και μάλιστα η μεγάλη του αδερφή, Σαπφώ Σακελλαρίδη, είναι στο Νο.180 της WTA στα διπλά και στο Νο.309 στα μονά - η έλλειψη των χορηγών και άλλων οικονομικών πόρων, η σπουδαία εμπειρία στην Αυστραλία και η γνωριμία του με τον Τσιτσιπά και τη Σάκκαρη, την απουσία του από το Davis Cup, την αναγκαιότητα να δημιουργηθούν περισσότερα τουρνουά στη χώρα μας, αλλά και τους μελλοντικούς του στόχους.

Αναλυτικά, όλα όσα μας είπε ο Στέφανος Σακελλαρίδης:

Ξεκινώντας, πες μας λίγα πράγματα για σένα: Πως και πότε ξεκίνησες το τένις, ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με τη ρακέτα;

"Ξεκίνησα μαζί ποδόσφαιρο και τένις σε ηλικία 3 χρονών γιατί η οικογένεια μου αγαπάει τον αθλητισμό."

Μεγαλώνοντας, ποια ήταν τα ινδάλματά σου (αν υπάρχουν) από το χώρο του τένις ή και εκτός;

"Δεν είχα το μυαλό μου στο τένις μικρός οπότε απουσίαζαν τα ινδάλματα. Ήθελα να παίξω, ήθελα να νικήσω και έστω να χάσω αλλά μετά να ξεμπερδεύω με αυτό για να πάμε σε κάτι άλλο. Δηλαδή άλλαζα τα ινδάλματα περίπου όπως τις μπλούζες..."


(Φωτογραφίες: www.ssakel.gr)

Προέρχεσαι από μια τενιστική οικογένεια. Μίλησέ μας γι' αυτό, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας στη ζωή σου εντός και εκτός του τένις;

"Το τένις είναι ένα ατομικό άθλημα. Συνεπώς η πορεία ενός τενίστα είναι μέχρι ένα σημείο υποχρεωτικά εξαρτημένη από την λογική και την προσπάθεια της οικογένειας του. Προσωπικά, η οικογένεια μου με κράτησε στον αθλητισμό. Είναι απίστευτα αυτά που ζήσαμε μέχρι σήμερα από την ενασχόληση μας με το τένις. Αγάπησα τη ζωή στο τροχόσπιτο γυρίζοντας τα τουρνουά αρχικά στην Ελλάδα και μετά στην Ευρώπη. Θα ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθουμε οικονομικά στα ταξίδια μας χωρίς το τροχόσπιτο. Έτσι έβλεπα την πραγματικότητα της ζωής και αυτό με κάνει ευτυχισμένο για το παρελθόν μου στο τένις."

Γνωρίζουμε πολύ καλά μέσα από τη σελίδα και από την επαφή μας και με άλλους αθλητές, πόσο δύσκολο είναι για κάποιον χωρίς στήριξη να προχωρήσει, ακόμα και να "επιβιώσεις" στο tour. Πώς είναι τα πράγματα από οικονομικής πλευράς στο tour;

"Αν μιλήσουμε για την Ελληνική πραγματικότητα στο αγωνιστικό τένις τότε η κατάσταση όπως την βλέπω είναι μάλλον ως εξής. Οι πλούσιες οικογένειες στην Ελλάδα στηρίζουν τα παιδιά τους με άμεσο σκοπό, κρυφό είτε φανερό, την υποτροφία τους σε Πανεπιστήμιο της Αμερικής. Παρουσιάζονται ως οικογένειες ξαφνικά στο τένις και τα δίνουν όλα για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα του παιδιού τους μέχρι την ηλικία των 18. Έτσι εξασφαλίζουν ευνοϊκούς όρους υποτροφίας σε πανεπιστήμιο της επιλογής τους στην Αμερική. Νομίζω ότι η Ομοσπονδία ασχολείται κυρίως με αυτούς λόγω οικονομικών συμφερόντων και προκειμένου να συντηρείται μια κατάσταση. Για μένα είναι κρίμα ότι δεν προάγονται αθλητές που αποβλέπουν επιβίωση μόνο στον αθλητισμό και στην Ελλάδα είτε ως αθλητές (πράγμα δύσκολο) αλλά είτε ως προπονητές, διαιτητές, οργανωτές αθλητικών ενασχολήσεων και εκδηλώσεων. Επίσης η Ελλάδα τενιστικά δεν έχει σχέση ακόμα με τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υιοθετήσει το τένις πριν από πολλά χρόνια και έχουν αναπτύξει κουλτούρα σε αυτό. Για μια Ελληνική οικογένεια που θα ασχοληθεί σοβαρά με το τένις είναι πρόβλημα οι αποστάσεις που μας χωρίζουν από τα άλλα τενιστικά κράτη. Στην Ευρώπη μια οικογένεια με το αυτοκίνητο της μπορεί γρήγορα να βρεθεί σε πολλά τουρνουά για να παίρνει εμπειρίες και εικόνες. Διαβάζω από καιρό ιδέες για έλευση ενός μεγάλου τουρνουά στην χώρα μας. Νομίζω ότι θα έπρεπε παράλληλα να είχαμε πολλά αξιόλογα μικρά τουρνουά και διαθέσιμες εγκαταστάσεις για να δημιουργήσουμε αθλητές, κουλτούρα, εθελοντές και φιλάθλους. Θα πρέπει να σεβαστούμε ότι το τένις είναι και ένας τρόπος ζωής."

Αυτή τη στιγμή από ποιους αποτελείται η ομάδα σου; Έχεις προπονητή / τη δυνατότητα να έχεις μαζί στο tour προπονητή;

"Έχω αποκλειστικά την οικογένεια μου. Αυτή ήταν η οικονομική δυνατότητα μας, την έχουμε συνηθίσει και εξελίξει.

Τι γίνεται στο ζήτημα των χορηγών; Υπάρχουν άνθρωποι εκτός οικογένειας ή εταιρείες που έχουν στηρίξει κατά καιρούς ή στηρίζουν;

"Για να είμαι ειλικρινής χορηγούς ακούω και χορηγούς δεν βλέπω. Πιστεύω ότι μέχρι ένα επίπεδο ranking στην ATP κατάταξη οι χορηγοί ενός αθλητή προέρχονται από συμφεροντολογικές καταστάσεις τρίτων και δεν απευθύνονται ειλικρινά στον αθλητή. Μόνο όταν καταξιωθεί ο αθλητής μπορεί να διαπραγματευθεί αντικειμενικά χορηγίες. Προσωπικά ο μόνος χορηγός μου μέχρι σήμερα είναι η οικογένεια μου και πρόσφατα είναι τα έπαθλα αγώνων. Σημειωτέων ότι από την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης που είναι η αρμόδια διαχείρισης των πόρων του Ελληνικού Τένις δεν έχω προταθεί μέχρι σήμερα για να λάβω ένα ευρώ είτε ένα μπαλάκι τένις. Είπατε τίποτα;"

Στο ξεκίνημα της χρονιάς, πολύς κόσμος σε γνώρισε μέσα από το United Cup. Ο τραυματισμός του Μιχάλη Περβολαράκη σε έβαλε στη θέση βασικού στην ομάδα και μάλιστα στο ντεμπούτο σου κέρδισες τον Bergs, αλλά και στα επόμενα παιχνίδια στάθηκες πάρα πολύ καλά με κορυφαία ονόματα. Περιέγραψε μας αυτή την εμπειρία τώρα που έχουν περάσει κάποιες εβδομάδες και μπορείς να το δεις με πιο καθαρό μυαλό.

"Σίγουρα επηρεάστηκα στην αρχή. Ήταν πολλές οι πληροφορίες που δέχθηκα σε μικρό χρονικό διάστημα. Έπρεπε να τις απολαύσω και συγχρόνως να τις κατανοήσω και να τις διαχειριστώ. Σιγά σιγά επανήλθα στους συνηθισμένους ρυθμούς μου."

Εκεί αν δεν κάνω λάθος γνώρισες και για πρώτη φορά τους δυο "μεγάλους" πια του ελληνικού τένις, τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη. Πώς ήταν η συνύπαρξή σας στην ίδια ομάδα; πήρες κάποια συμβουλή; Γενικά ήταν δυο πρόσωπα που παρακολουθούσες μεγαλώνοντας;

"Τους σεβόμουνα σκεπτόμενος τις προπονήσεις και την πίεση που έχουν δεχθεί και δέχονται για να πέτυχουν αυτό που παρουσιάζουν στο άθλημα και τον κόσμο που τους παρακολουθεί. Σίγουρα παρακολουθούσα και αποτύπωνα ότι έβλεπα σε αυτούς για να έχω κάποια μέτρα σύγκρισης στις σκέψεις και αναλύσεις μου αργότερα αφότου θα χωρίζαμε από το τουρνουά. Τον Στέφανο εγώ τουλάχιστον τον είδα σαν φίλο γιατί ταιριάζαμε σε κάποια ενδιαφέροντα και περάσαμε αρκετές ώρες μαζί. Ήταν ευχάριστο που μου ζήτησε και προπονηθήκαμε μαζί.

Τον Στέφανο και τη Μαρία δεν τους παρακολούθησα μεγαλώνοντας γιατί το μυαλό μου πριν δεν ήταν ιδιαίτερα συγκεντρωμένο στο τένις. Πρόσφατα αρχίζω να συγκεντρώνομαι. Συμπληρώνω την γνωστή παροιμία και λέω ότι τρώγοντας τένις έρχεται και η όρεξη για πιο πολύ τένις.

Υπάρχει στα πλάνα σου το Davis Cup; Στους πρόσφατους αγώνες στο ΟΑΚΑ ρωτήσαμε τον coach Δημήτρη Χατζηνικολάου και μας είπε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή και ότι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσετε μαζί του για να βρεθείς και σ' αυτή την ομάδα. Θα το ήθελες αυτό, δεδομένου και του ότι τώρα βρίσκεσαι στο Νο.2 της χώρας στα μονά, αλλά και της σημαντικότητας του επόμενου ραντεβού του Davis Cup, που όπως όλα δείχνουν θα γίνει πάλι σε κάποιο μεγάλο στάδιο με χιλιάδες Έλληνες φίλους του τένις.

"Η συμμετοχή μου στο Davis Cup περνάει μέσα από την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης. Οι λόγοι που κρατούν την οικογένεια μου μακριά από τους σχεδιασμούς της ΕΦΟΑ είναι η έλλειψη διάφανων διαδικασιών και αμοιβαίου σεβασμού. Παρεμπιπτόντως το United Cup που μετείχα εγώ και η αδελφή μου Σαπφώ είναι μια γιορτή του τένις με ξεκάθαρες διαδικασίες για τους συμμετέχοντες αθλητές. Οι κανόνες συμμετοχής ορίζονται αποκλειστικά από το τένις της Αυστραλίας σε συνεργασία με την ATP και WTA. Ο κάθε αθλητής δηλώνει μόνος του και εφόσον πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις θα γίνει δεκτός. Δεν υπάρχει εμπλοκή της ΕΦΟΑ. Αναφορικά με τους πρόσφατους αγώνες της Εθνικής μας για το Davis Cup διευκρινίζω ότι αν και ήμουνα νούμερο 3 της ATP κατάταξης στην Ελλάδα δεν εκλήθηκα με οποιοδήποτε τρόπο στην Ελληνική Ομάδα. Μόνο μετά την νίκη μου στο United Cup δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κ. Δημήτρη Χατζηνικολάου που δεν τον γνωρίζω προσωπικά και που μου συστήθηκε ως ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδος στο τένις και μου είπε ότι με θέλει στην ομάδα του για το Davis Cup."

*Να σημειωθεί, πως κατόπιν και της απάντησής του, ρωτήσαμε τον Στέφανο αν αυτό σημαίνει και πως δεν θα τον δούμε ούτε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα για το Davis Cup και μας απάντησε ευγενικά πως δεν θα ήθελε να επεκταθεί περισσότερο σ' αυτή τη συνέντευξη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Είσαι ήδη στο Νο.2 της Ελλάδας όπως είπαμε, ντεμπούτο στο Top 600 αυτή την εβδομάδα, σε έχουμε ήδη δει να παίζεις για πολύ ψηλότερα και φέτος έχεις ήδη έναν τελικό στα μονά στο ITF Tour. Πόσο ψηλά βλέπεις τον εαυτό σου στο μέλλον;

"Το τένις είναι ένας τρόπος ζωής. Σου δίνει την δυνατότητα να αντιληφθείς πολλά πράγματα για τη ζωή. Μόλις πρόσφατα αρχίζω να αποδέχομαι ότι επιδίωξη μου είναι να μπορώ να ζήσω από το τένις. Παράλληλα θέλω να βελτιώνω τον χαρακτήρα μου που χρειάζεται βελτίωση. Η διατήρηση μου στο τένις μου υπενθυμίζει και με παροτρύνει να τηρώ υγιεινές συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής. Επίσης με βοηθάει να απελευθερώσω και να απλοποιήσω τα κριτήρια μου για τον σεβασμό με τους συνανθρώπους μας."


Τον Φεβρουάριο του 2023, ο Σακελλαρίδης κέρδισε τον 1ο του επαγγελματικό τίτλο ITF μαζί με τον Kris Van Wyk, στο διπλό του τουρνουά 15.000 δολαρίων του Monastir.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι που έχεις θέσει αυτή τη χρονιά;

"Να πλησιάσω τους όρους συμμετοχής στους αγώνες Grand Slam. Λαμβάνω μηνύματα από οπαδούς του τένις που θέλουν στο μέλλον να με δουν σε αυτά τα τουρνουά. Ελπίζω να τα καταφέρω."

Ποιο είναι το αγαπημένο σου και το λιγότερο αγαπημένο σου χτύπημα;

"Επειδή θέλω να βελτιώσω την τενιστική μου απόδοση αποφεύγω το συναίσθημα του αγαπημένου χτυπήματος ή για να το πω καλύτερα προσπαθώ να κάνω αγαπημένο μου χτύπημα αυτό που υστερώ προκειμένου να το βελτιώσω. Λιγότερο αγαπημένο δεν θέλω να βλέπω κάποιο χτύπημα."

Κάτι που δεν σε ρωτήσαμε και θα ήθελες να αναφέρεις;

"Θα ήθελα να δώσω χαιρετίσματα σε οποίον διαβάζει τη συνέντευξη μου."

Εμείς να ευχαριστήσουμε τον Στέφανο για την όμορφη συνέντευξη και να του ευχηθούμε να εκπληρώσει όλους τους στόχους του!

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots