Όταν το Μαϊάμι "γέννησε" το "FEDAL"! (vids)

 
Όταν το Μαϊάμι "γέννησε" το "FEDAL"! (vids)
Όταν το Μαϊάμι "γέννησε" το "FEDAL"! (vids)
tennisnews team Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 - 7:52

Τέτοια εποχή πριν από 16 χρόνια γεννήθηκε ένα από τα σπουδαιότερα rivalry όλων των εποχών σε όλα τα αθλήματα, καθώς ο Roger Federer συνάντησε για πρώτη φορά στην καριέρα του τον Rafael Nadal!

Το Μαϊάμι αποτέλεσε τη γενέτειρα του σπουδαίου πια "Fedal", όπως ονομάστηκε το υγιές ανταγωνιστικά και θρυλικό από κάθε πτυχή του, rivalry, ανάμεσα σε δυο "γίγαντες" του παγκοσμίου τένις, του Federer και του Nadal.

O τότε 17χρονος Nadal, που βρισκόταν στο Νο.36 του κόσμου και στην πραγματοποιούσε τη σεζόν στην οποία συστηνόταν στο ευρύ κοινό, κατάφερε να βγάλει εκτός NASDAQ-100 Open τον 22χρονο Federer, Νο.1 στο ταμπλό και στην παγκόσμια κατάταξη, από τον 3ο γύρο, κερδίζοντάς τον με 6-3, 6-3.

Ο Rafa, μια σπάνια περίπτωση ταλέντου, έκανε το τέλειο παιχνίδι και φάνηκε πως δούλεψε πολύ σκληρά για εκείνη τη στιγμή. Άλλωστε μπορεί να χρειάστηκε να περιμένει 4 χρόνια για να ανατρέψει τον Federer από το Νο.1, κάτι που κατάφερε τελικά το καλοκαίρι του 2008, αλλά τα πρώτα χρόνια του rivalry του με τον Ελβετό ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, δείχνοντας να έχει προετοιμαστεί εξαιρετικά και να έχει προσαρμόσει το παιχνίδι του τέλεια πάνω στον μεγαλύτερο αντίπαλο που είχε εκείνη την εποχή.

Στον 3ο γύρο του Μαϊάμι το 2004, ο Ισπανός είχε κερδίσει το 81% των πόντων στα πρώτα του σερβίς, τους 13 από τους 14 πόντους στο φιλέ και δεν αντιμετώπισε κανένα break point! Όλα αυτά στον σημαντικότερο αγώνα που είχε δώσει έως τότε στην καριέρα του και σε μια εποχή που ο Federer μόλις ξεκινούσε την κυριαρχία του, έχοντας κερδίσει το Wimbledon της προηγούμενης χρονιάς, το Australian Open εκείνης της χρονιάς και 28 από τα 29 προηγούμενα παιχνίδια του στο tour! 

Για την ιστορία, ο Nadal δεν συνέχισε εκείνη την πορεία του στο Μαϊάμι, καθώς αποκλείστηκε στον 4ο γύρο από τον Fernando Gonzalez, με 7-6 (1), 4-6, 6-2. Ανέβηκε στο Νο.34 του κόσμου μετά από εκείνο το τουρνουά, αλλά αυτό παρέμεινε το career high του για έναν περίπου χρόνο, καθώς έχασε μερικές θέσεις τους επόμενους μήνες και τερμάτισε τη χρονιά οριακά εκτός του Top 50. Όλα αυτά μέχρι βεβαίως να κάνει τη μεγάλη breakthrough σεζόν του 2005 και να σκαρφαλώσει αστραπιαία στο Top 10, φτάνοντας μέχρι και το Νο.2 τον Ιούλιο του 2005 (θέση στην οποία αρκέστηκε μέχρι και το 2008, όταν κατάφερε να ρίξει από την κορυφή τον Federer για πρώτη φορά).

Ένα χρόνο μετά την έναρξη του "Fedal" πάντως, οι μόλις 23 και 18 ετών αντίστοιχα Federer και Nadal, αναμετρήθηκαν ξανά στο Μαϊάμι, το 2005, για τον τελικό αυτή τη φορά. Σε εκείνον τον αγώνα ο Ελβετός είχε πάρει τη ρεβάνς και μάλιστα επιστρέφοντας από δυο σετ πίσω, με 2-6, 6-7 (4), 7-6 (5), 6-3, 6-1.

Σήμερα, το "Fedal" μετράει ακριβώς 40 συναντήσεις, με τον Nadal να προηγείται έχοντας 24 νίκες, έναντι 16 του Federer.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots