Swiatek: "Κατάλαβα ότι δεν είχα να αποδείξω τίποτα"

 
Iga Swiatek
Iga Swiatek © USTA
tn team Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 - 15:35

H Iga Swiatek μίλησε για το πως οι ήττες της μετά το Roland Garros τη βοήθησαν να αλλάξει τη νοοτροπία και να απαλλαχθεί από την πίεση, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στους μεγάλους θριάμβους και να κατακτήσει το US Open.

"Το πρώτο μισό της χρονιάς ήταν τρομερό για μένα, ήμουν πολύ συνεπής και είχα ένα μεγάλο σερί νικών. Ήταν σουρεάλ, αλλά μου έφερε και αυτή την πίεση ότι έπρεπε να παίζω καλά σε κάθε αγώνα. Οπότε μετά το Roland Garros χρειάστηκα λίγα τουρνουά για να κοπάσουν αυτά τα συναισθήματα και να αλλάξω λίγο τη νοοτροπία μου, κάτι που κατάφερα να κάνω στο US Open, ήρθε την κατάλληλη χρονική στιγμή", είπε η Swiatek σε συνέντευξη που παραχώρησε για το περιοδικό Vogue, λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του 3ου Grand Slam τίτλου της.

"Με βοήθησε το ότι οι συνθήκες εδώ δεν ήταν ιδανικές για μένα. Συνειδητοποίησα πως ήδη είχα καταφέρει πολλά αυτή τη χρονιά, οπότε δεν χρειαζόταν να αποδείξω τίποτα. Κέρδισα όλα αυτά τα τουρνουά στο πρώτο μισό της σεζόν και είμαι χαρούμενη που τα κατάφερα. Μου επέτρεψε να παίξω πιο ελεύθερα. Το US Open ήταν το πρώτο τουρνουά μετά το Roland Garros που ένιωσα τόσο ελεύθερη", πρόσθεσε η 21χρονη Πολωνή, σταθερά Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη τους τελευταίους μήνες.

Η Swiatek μίλησε και για το φιλανθρωπικό event που συμμετείχε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου είχε την ευκαιρία να παίξει διπλό μαζί με τον Rafael Nadal, τον οπoίο θαυμάζει πολύ: "Ήταν εκπληκτική εμπειρία. Είχαμε προπονηθεί μαζί πριν 2 χρόνια στο Roland Garros, ήταν δώρο της ομάδας μου για τα γενέθλιά μου (γέλια). Αλλά ήταν συναρπαστικό να τον έχω δίπλα μου στην ίδια μεριά του court και να παίζουμε διπλά, και μάλιστα για έναν καλό σκοπό, για να βοηθήσουμε κόσμο. Ο Rafa είναι υπέροχος άνθρωπος εντός και εκτός γηπέδου, με έχει εμπνεύσει πολύ, ειδικά αυτή τη χρονιά, όταν είδα τον τελικό του Australian Open. Μου έδωσε επιπλέον κίνητρο και το χρειαζόμουν αυτό. Είμαι ευγνώμων που μπόρεσα να περάσω χρόνο μαζί του."

Για την αντίπαλή της στον τελικό του US Open, Ons Jabeur, με την οποία έχει μια καταπληκτική σχέση, δήλωσε: "Η Ons είναι σπουδαίος άνθρωπος. Εγώ είμαι αρκετά εσωστρεφής, οπότε χάρη σε εκείνη έχουμε τη σχέση που έχουμε. Είναι πολύ ανοιχτόμυαλη, πάντα χαμογελαστή και πάντα λέει ανέκδοτα. Είναι επίσης πολύ καλή παίκτρια, αφοσιωμένη και με φιλοδοξίες. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσά μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στο γυναικείο τένις. Δεν υπάρχει ένταση ανάμεσά μας, όλες οι παίκτριες αλληλοστηριζόμαστε. Παρόλο που παλεύουμε και θέλουμε να κερδίσουμε όταν είμαστε στο court, το περιβάλλον είναι εκπληκτικό."

Τέλος, η Swiatek μίλησε και για την ευαισθησία της σε κάποια ζητήματα, όπως είναι και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και το πως θέλει να αξιοποιήσει τη δύναμη που έχει, με έναν διακριτικό και έξυπνο τρόπο: "Προσπαθώ να θυμάμαι ότι δεν είναι υποχρέωση, ξέρετε, δεν θέλω να είμαι στο επίκεντρο. Δεν θέλω να βάλω τον εαυτό μου σ' αυτή τη θέση, γιατί θα φέρει μεγάλη πίεση. Προσπαθώ να επιλέξω τις κατάλληλες στιγμές και να βρω τις σωστές αφορμές για να μιλήσω για κάτι, να το κάνω με έξυπνο τρόπο. Είμαι χαρούμενη γιατί έχω καλούς ανθρώπους γύρω μου που με καθοδηγούν σ' αυτό. Θέλω να έχω πάντα αυτή την ισορροπία μεταξύ της δουλειάς που κάνω και της επιρροής που τη συνοδεύει. Είμαι ακόμα 21 χρονών, οπότε ακόμα προσπαθώ να προσαρμοστώ. Απλά το κάνω βήμα-βήμα."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots