Nadal: "Δεν είπα ότι θα είναι σίγουρα η τελευταία μου χρονιά"

 
Nadal: "Δεν είπα ότι θα είναι σίγουρα η τελευταία μου χρονιά"
tn team Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 - 13:44

Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη εδώ και αρκετό καιρό, ο Rafael Nadal μίλησε για τα πάντα: τις διακοπές του στην Ελλάδα, τις εγχειρήσεις που έκανε το καλοκαίρι και το που βρίσκεται τώρα, τον μη ρεαλιστικό στόχο της κατάκτησης Grand Slam, για το ότι δεν έχει στείλει ακόμα μήνυμα στον Novak Djokovic για το 24ο Grand Slam, αλλά και το αν το 2024 θα είναι η τελευταία χρονιά της καριέρας του.

Για το που βρίσκεται τώρα με τον τραυματισμό: "Χειρουργήθηκα στο ισχίο στις 2 Ιουνίου και από τότε έκανα διάφορα πράγματα που δεν είχα την ευκαιρία ποτέ να κάνω. Προσπαθώ να απολαμβάνω άλλα πράγματα στη ζωή. Πέρασα από διάφορες φάσεις. Την τελευταία φορά που εμφανίστηκα δημόσια, ήμουν στην Ακαδημία. Ήταν η μέρα της ανακοίνωσης και δεν γνώριζα τότε ότι έπρεπε να χειρουργηθώ. Αν και είχα κερδίσει το Roland Garros, από τότε που τραυματίστηκα στα πλευρά στο ματς με τον Carlos (Alcaraz) στο Indian Wells (το 2022), ήταν 1,5 δύσκολος χρόνος. Δεν υπήρξε στιγμή ηρεμίας.

Χρειαζόμουν ένα διάλειμμα και πριν το κάνω, ήθελα να σιγουρευτώ πως θα ήμουν σε θέση να αναρρώσω. Έκανα άλλον έναν γύρο εξετάσεων και ιατρικών συμβουλών. Ο λαγονοψοΐτης ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και μου είπαν ότι αν δεν έκανα εγχείρηση δεν θα ανάρρωνα. Πήρα την απόφαση και φαίνεται πως η επέμβαση πήγε καλά. Άδραξα την ευκαιρία για να κάνω μια επέμβαση και στο ισχίο, που δεν πήγε εξίσου καλά. Πέρασαν μήνες μέχρι να αναρρώσω. Στην αρχή ήταν πολύ περίπλοκο, είχα πολύ πόνο, αλλά μετά κατάφερα να αποσυνδεθώ και να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου. Πηγαμε διακοπές για 5 μήνες και πέρασα καλά. Τώρα επέστρεψα στη δουλειά, πολύ πρόσφατα."

Για τις διακοπές του στην Ελλάδα: "Η θάλασσα με βοηθάει να αποσυνδεθώ από όλα. Ο χρόνος μοιάζει πολύ διαφορετικός απ' όταν είσαι στη στεριά. Πάντα ήταν διαφυγή για μένα η θάλασσα, αλλά τις προηγούμενες φορές μπορούσα να το κάνω για 3 ή 4 μέρες. Τώρα είχα 5 εβδομάδες. Ήξερα πως εγώ θα ήμουν καλά, ήθελα όμως να είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει και για την οικογένειά μου. Δεν πέρασα πολύ χρόνο στο κινητό ή στην τηλεόραση, δεν έβλεπα ειδήσεις, προσπάθησα να αποσυνδεθώ με κάθε τρόπο. Είδα πολύ λίγο τένις σ' αυτό το διάστημα."

Για το αν δεν έβλεπε τένις επειδή του κοστίζει να μην είναι στο tour: "Όχι, καθόλου. Είμαι ένας άνθρωπος που γυρίζει πολύ εύκολα σελίδα. Είδα το US Open και ήμουν πολύ καλά. Είμαι σε μια γαλήνη με τον εαυτό μου. Απλά είδα λίγο τένις γιατί είχα αποσυνδεθεί από τον κόσμο. Είδα λίγο τον τελικό του US Open, λίγο τον τελικό του Wimbledon, δεν ήθελα να δω ολόκληρα τα ματς, γιατί τότε θα ένιωθα πως δεν είμαι αποσυνδεδεμένος. Είναι δύσκολο όταν το κάνω αυτό όλη μου τη ζωή, να δω έναν ολόκληρο αγώνα τένις και μετά απλά να αποσυνδεθώ απ' όλα. Καταλήγεις να κάνεις αναλύσεις, συζητήσεις, και όλα αυτά δεν σου επιτρέπουν να ξεφύγεις."

Για το αν τώρα ζει χωρίς πόνο: "Χωρίς πόνο, όχι, αλλά με διαχειρίσιμο πόνο. Δεν είναι ο πόνος που θα πικράνει τη ζωή μου. Όταν πονάω περισσότερο από το συνηθισμένο, τότε μου χαλάει όλη η διάθεση. Έχω ένα πόδι που είναι πολύ άσχημα και δεν με αφήνει να ζήσω με ηρεμία, υπάρχουν στιγμές που δυσκολεύομαι να κατεβώ τη σκάλα στο σπίτι μου. Όταν αυτό συμβαίνει είναι δύσκολο να έχω καλή διάθεση."

Για τις προσδοκίες που υπάρχουν για το comeback του: "Θέλω να επιστρέψω στο tour και ελπίζω όταν το κάνω να είμαι ξανά ανταγωνιστικός. Δεν ελπίζω όμως πως θα επιστρέψω και θα κερδίσω το Roland Garros ή την Αυστραλία, αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο. Δεν θέλω να πω ότι είναι αδύνατο, γιατί στον αθλητισμό τα πράγματα μπορούν γρήγορα να αλλάξουν. Δεν τρέφω όμως αυταπάτες, έχω επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζω. Η μια είναι ανυπέρβλητη και είναι ο παράγοντας της ηλικίας. Η άλλη είναι όλα τα σωματικά μου προβλήματα, που δεν μου επιτρέπουν να προπονούμαι στο 100% μου σε τακτική βάση. Ο συνδυασμός αυτών των δυο δεν μου επιτρέπει να έχω φιλοδοξίες για κάτι τέτοιο. Αυτό όμως δεν μου αφαιρεί τον ενθουσιασμό, γιατί θέλω να ξαναπαίξω, θέλω να νιώσω τον ανταγωνισμό και θα δούμε σε τι επίπεδο θα βρεθώ. Δεν μπορώ να βάλω στόχους στον εαυτό μου. Βρίσκομαι ακόμα στα μέσα της διαδικασίας ανάρρωσης και δεν γνωρίζω πως θα είμαι."

Για το ενδεχόμενο να είναι η τελευταία του χρονιά το 2024: "Είχα πει πιθανώς να είναι η τελευταία μου χρονιά. Και μένω σε αυτό. Δεν μπορώ να πω με 100% σιγουριά ότι θα είναι η τελευταία μου χρονιά. Υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα να είναι, επειδή βλέπω σε τι κατάσταση είναι το σώμα μου, αλλά δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα είναι το σώμα μου σε 3 ή σε 4 μήνες. Πάντα είμαι ανοιχτός σε αυτά που φέρνει το μέλλον."

Για το αν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για το 2024: "Δεν είναι ξεκάθαρο, όχι. Αν ήμουν σίγουρος ότι θα είναι η τελευταία μου χρονιά, ίσως μπορούσα να σας δώσω ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά υπάρχει πιθανότητα να μην αναρρώσει το ισχίο μου. Ο στόχος μου είναι να μπορέσω να καθορίσω ένα πρόγραμμα μέσα σε 2 μήνες, να γνωρίζω που θα βρίσκομαι όσον αφορά τον τραυματισμό μου."

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: "Το πρόγραμμα θα αλλάξει, αναλόγως με το αν έχω ή όχι πιθανότητες να κερδίσω το Roland Garros. Αν αισθανθώ ότι έχω ελπίδες, γνωρίζω καλά πως πρέπει να είμαι πιο επιλεκτικός με το πρόγραμμα. Αλλά δεν μπορώ να μιλήσω ακόμα γι' αυτό, όταν γνωρίζω θα το ανακοινώσω. Δουλεύω κάθε μέρα και το σώμα μου θα μου δώσει την απάντηση. Τι μου επιτρέπεται να κάνω και τι όχι."

Για τα χαμένα Grand Slams λόγω των τραυματισμών: "Έχω χάσει γύρω στα 4,5 γεμάτα χρόνια από Grand Slams εξαιτίας των τραυματισμών μου, αυτή είναι μια πραγματικότητα. Δεν σημαίνει όμως πως είμαι καλύτερος από τον Djokovic επειδή έχω παίξει λιγότερο. Ο τρόπος παιχνιδιού του είναι αυτός που του επέτρεψε να παίξει περισσότερο."

Για το αν έχει σχέσεις με άλλους παίκτες και αν έχει στείλει μήνυμα στον Djokovic για το 24ο Slam: "Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω κάνει ακόμα. Γνωρίζω καλά εκ πείρας πως αν κάποιος κάνει κάτι τόσο σημαντικό, είναι καλύτερο να περάσει λίγος χρόνος για να διαβάσει και να αξιολογήσει τα μηνύματα. Γενικά δεν έχω τόσους φίλους στο tour, είμαι από μια άλλη γενιά (γέλια). Μιλάω κατά καιρούς με τον Federer."

Αν θα μπορούσε να δουλέψει με παιδιά ως προπονητής στο μέλλον: "Γιατί όχι; Δεν το ξέρω, αλλά ξέρω πως το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου θα είναι αυτό (η ακαδημία του). Ίσως να προπονήσω κάποιον για μερικές εδβομάδες, γιατί όχι; Προέρχομαι από το τένις και τον αθλητισμό γενικότερα, οπότε ο αθλητισμός θα είναι πάντα και ένα μέρος της ζωής μου."

Για το αν θα ήθελε να γίνει πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης: "Δεν ξέρω. Ξέρω πως δεν είναι ένα όνειρο για μένα, όμως είναι κάτι που θα μου άρεσε. Έχουμε όμως τον καλύτερο δυνατό πρόεδρο αυτή τη στιγμή και πρέπει να γνωρίζουμε αν κάποιος έχει τα προσόντα ή όχι για να γίνει πρόεδρος. Εγώ είμαι ρεαλιστής και ξέρω πως έχω περιορισμούς στο αν είμαι ικανός ή όχι σε κάτι. Ο χρόνος θα το δείξει."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots