ATP
Nadal: "Τα 20 Grand Slam θα είναι ένα όνειρο"

 
 Nadal: "Τα 20 Grand Slam θα είναι ένα όνειρο"
Nadal: "Τα 20 Grand Slam θα είναι ένα όνειρο"
tennisnews team Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 - 20:20

Σε μια ιδιαίτερη και πλούσια συνέντευξη για την ισπανική Marca, o Rafael Nadal μίλησε για το ενδεχόμενο να φτάσει ή και να ξεπεράσει τον Roger Federer, για τη φιλοσοφία του γενικά εντός και εκτός γηπέδων, αλλά και για το πόσο ανίκητος νιώθει όταν παίζει στο Roland Garros.

"Έχω τη δική μου διαδρομή, όπως και σε όλη μου τη ζωή ως τώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά το να φτάσω τα 20 Grand Slams θα είναι ένα όνειρο, πιστεύω πως και η περιορισμένες φιλοδοξίες είναι ένα αρνητικό χαρακτηριστικό", είπε ο Nadal, στη συνέντευξη που παραχώρησε για τη Marca. Ο Ισπανός απάντησε σε πολλά ακόμα ερωτήματα, στην ισπανική εφημερίδα.

Για την Ακαδημία του, Rafa Nadal Academy, είπε: "Έχουμε πλέον χρόνια που λειτουργούμε αδιάκοπα και από εκεί που είχαμε μόνο την ομάδα μου, έχουμε φτάσει να απασχολούμε 300 υπαλλήλους! Προσπαθούμε να παρέχουμε το καλύτερο σε κάθε επισκέπτη και να μας θυμάτε με ευχάριστες αναμνήσεις."

Για το μουσείο του και το τι είναι για τον ισπανικό αθλητισμό: "Είμαστε τυχεροί που έχουμε αθλητές από το παρελθόν και το παρόν, που μας έχουν δανείσει κάποια ιστορικά εκθέματα. Είναι μια μεγάλη μου χαρά. Δεν είναι μόνο ένα μουσείο για τένις, ή ένα μουσείο για μένα. Πάντα ήθελα να απέχω από αυτό. Αυτό που ήθελα είναι ένα μουσείο γενικά για τον αθλητισμό. Προφανώς, είμαι το επίκεντρο, γιατί βρίσκεται στην ακαδημία μου. Αλλά πιστεύω πως αφορά και άλλα αθλήματα, ήθελα να έχει λίγο πολύ απ' όλα."

Για το αν πιστεύει ότι μπορεί κάποιος νέος Ισπανός τενίστας να κερδίζει μεγάλους τίτλους, πριν ο ίδιος αποσυρθεί: "Ας το ελπίσουμε, γι' αυτό δουλεύουμε. Αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να μην πιέζουμε κανέναν. Είμαστε μια νέα ακαδημία, λειτουργούμε μόνο 3 χρόνια. Τα αποτελέσματα των ακαδημιών μπορούν να φανούν με το πέρασμα των χρόνων. Εκτός αν έρθει στην ακαδημία κάποιος νέος παίκτης που ήδη έχει αναπτυχθεί κάπου αλλού και τη διαφημίσει σε παγκόσμια κλίμακα. Η μεγαλύτερη και πιο αληθινή επιτυχία όμως του μέρους αυτού, είναι η θεμελιακή δουλειά που κάνουμε. Θα χρειαστεί να περάσει χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα."

Για το πως νιώθει από την τεράστια υποστήριξη που του δίνει ο κόσμος: "Είμαι πολύ τυχερός που αγαπώ αυτό το άθλημα και που με στηρίζουν τόσοι άνθρωποι. Κάποιες φορές αυτό είναι σημαντικότερο από το να κερδίζεις. Όταν είμαι τραυματισμένος, οι άνθρωποι με ρωτάνε τι μου λείπει περισσότερο από το τένις. Είναι αυτό το αίσθημα όταν βγαίνεις έξω στο γήπεδο, όταν βλέπεις τους φιλάθλους, που σε υποστηρίζουν όπου κι αν βρίσκεσαι στον κόσμο. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω, αλλά μου δίνει τεράστια προσωπική ευχαρίστηση. Μου δείχνει ότι κάτι έκανα καλά, όχι μόνο μέσα, αλλά και έξω από το court. Η προσωπική πλευρά είναι πάντα πιο σημαντική από την πλευρά του επαγγελματία παίκτη."

Για τη φιλοσοφία του: "Η φιλοσοφία μου είναι πως πάντα μπορείς να πας λίγο παραπέρα. Δεν θέλω να φύγω από κάπου, γνωρίζοντας ότι δεν πάλεψα μέχρι το τέλος. Αυτό με κρατάει και σε μια ισορροπία. Αν δεν είμαι εκεί, είμαι σίγουρος πως δε θα πετύχω. Αν είμαι εκεί, ακόμα και αν παίζω άσχημα, μπορώ να πετύχω. Γιατί όχι; Βλέπω τους αγώνες μου στο ίντερνετ, βλέπω τις θετικές, συναρπαστικές στιγμές μου και συνειδητοποιώ πως το έχω κάνει αυτό στο παρελθόν. Ποτέ δε θέλω να έχω το αίσθημα του να παρατήσω κάτι."

Για μια φράση του Nicolas Almagro, πως θα κερδίζει το Roland Garros ακόμα και στα 65 του χρόνια: "Δε νομίζω πως είμαι ανίκητος (στο Roland Garros), έχω χάσει στο παρελθόν. Κανείς δεν είναι ανίκητος και ας ελπίσουμε πως θα συνεχιστεί αυτό. Μ' αρέσει που είναι έτσι.  Το να είσαι ανίκητος δεν είναι ανθρώπινο. Οι άνθρωποι έχουμε ατέλειες. Όλοι μπορούν να νικηθούν και θεωρώ πως είμαι φυσιολογικός και καθημερινός άνθρωπος, πλην κάποια ξεχωριστά πράγματα που έχω καταφέρει να κάνω στο γήπεδο. Στις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου, οι αντίπαλοί μου σίγουρα σκέφτηκαν πως ήταν δύσκολο να με κερδίσουν στο Roland Garros, αλλά με τον ίδιο τρόπο βλέπω εγώ τον (Roger) Federer και τον (Novak) Djokovic, που είναι πολύ δύσκολο να τους κερδίσω."

Για το πως καταφέρνει να συνδυάζει την καριέρα του με την προσωπική ζωή: "Η προσωπική ζωή είναι πολύ πιο σημαντική από κάθε άθλημα και επίσης πολύ μακροβιότερη. Είναι πολύ σημαντικό ένα άτομο να είναι πρώτα άνθρωπος και μετά αθλητής. Δε φοβάμαι την κριτική ή την αποθέωση, γιατί τα έχω βιώσει και τα δυο. Όταν έχω σπουδαίες στιγμές το αντιμετωπίζω ταπεινά, είτε επειδή είμαι ντροπαλός, είτε επειδή έχω μια υγιής προσωπική ζωή. Δεν είμαι πολύ ενθουσιώδης ή πολύ δραματικός άνθρωπος. Προσπαθώ να ελέγχω τα συναισθήματά μου. Όταν παίζω άσχημα, δεν με παίρνει από κάτω. Όταν παίζω καλά, δεν το σκέφτομαι καθόλου. Οι κακές στιγμές δεν κρατάνε πολύ και στις καλές στιγμές σκέφτομαι πως δεν θα είμαι πρωταθλητής για πάντα. Αργά ή γρήγορα κάποιος θα με ρίξει. Καλύτερα να είσαι προετοιμασμένος για τις καλές και τις άσχημες στιγμές, γιατί θα έρθουν αναπόφευκτα."

Για το αν θα θεωρεί τον εαυτό του τον καλύτερο όλων των εποχών, στην περίπτωση που ξεπεράσει τα ρεκόρ του Federer: "Δεν είναι τόσο σημαντικό για μένα, αν μου δώσουν αυτόν τον τίτλο. Το καταλαβαίνω πως είναι για σας, τους δημοσιογράφους, τα media, θέλετε να γράψετε κάτι τέτοιο. Για μένα, είναι ήδη πολύ ευχάριστο το κομμάτι της ιστορίας του αθλήματος στο οποίο συμμετείχα. Προπονούμαι και προσπαθώ γι' αυτό από τα 8 μου χρόνια. Τώρα είμαι εδώ στα 33 και βλέποντας πίσω μου έχω πέτυχει απίστευτα πράγματα. Δεν μπορούσα ούτε να φανταστώ αυτούς τους αριθμούς. Οι άνθρωποι θέλουν να σκέφτονται συνέχεια ποιος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών και ποιος δεν είναι. Για μένα είναι τεράστια τιμή και μόνο που είμαι σ' αυτό το γκρουπ."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots