ATP
ΑΝΙΚΗΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ! (vids)

 
Daniil Medvedev
Daniil Medvedev
tennisnews team Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 - 22:56

Μετά τους Novak Djokovic και Rafael Nadal, o Daniil Medvedev κέρδισε και τον Dominic Thiem, για να γίνει ο νέος πρωταθλητής του ATP Finals!

O Daniil Medvedev έγινε ο νέος και μάλιστα ανίκητος πρωταθλητής του ATP Finals, επικρατώντας στον μεγάλο τελικό - τον τελευταίο στην O2 Arena του Λονδίνου - με 4-6, 7-6 (2), 6-4 του Dominic Thiem.

Ο 24χρονος Ρώσος κατέκτησε τον σπουδαιότερο τίτλο της καριέρας του και για να φτάσει σ' αυτόν χρειάστηκε να κερδίσει τους 3 πρώτους της παγκόσμιας κατάταξης, Djokovic, Nadal και Thiem, αλλά και τους Alexander Zverev και Diego Schwartzman!

Ο τελικός ήταν το αποκορύφωμα στο εξαιρετικό τουρνουά του Medvedev, καθώς έγινε μια συγκλονιστική μάχη, με τον Ρώσο να καταφέρνει να "λυγίζει" τον πρωταθλητή του US Open μετά από 2 ώρες και 42 λεπτά.

Και τα τρια σετ ήταν αμφίρροπα, με τον Thiem να καταφέρνει να σβήνει 2 break points νωρίς στο παιχνίδι για να κάνει το 1-1 και λίγο μετά να εκμεταλλεύεται τη δική του ευκαιρία για το πρώτο break του τελικού, που ήρθε σε ένα game στο οποίο ήταν πίσω με 40-0!

Προηγήθηκε με 3-2 ο Αυστριακός και κράτησε το σερβίς του σε ένα γεμάτο game, για το 4-2. Δεν κινδύνεψε άμεσα για break o Thiem και αφού ανέτρεψε το 15-30 στο 10ο game, "σφράγισε" την κατάκτηση του 1ου σετ με 6-4, χάρη και στη βοήθεια της τύχης, αφού από θέση άμυνας το φιλέ ήταν σύμμαχός του στο πρώτο του set point, μπερδεύοντας τον Medvedev.

Φαινόταν να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση ο Thiem, που είχε ευκαιρίες για να κάνει πρώτος break και στο 2ο σετ και να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον αντίπαλό του. Ο Medvedev ωστόσο στάθηκε στο ύψος του, σβήνοντας ένα break point στο 5ο game και ακόμα 2 στο 7ο game, για να προηγηθεί με 3-2 και με 4-3 αντίστοιχα.

Στο 8ο game είχε ο Ρώσος χαμένη ευκαιρία για break και το σετ τελικά οδηγήθηκε στο tie-break, αφού κανείς από τους δυο δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει. Στο tie-break o Thiem κέρδισε τους πρώτους 2 πόντους, ο Medvedev όμως κυριάρχησε στη συνέχεια, κερδίζοντας 7 πόντους στη σειρά για το 7-2! 

Στο αποφασιστικό σετ ο Medvedev είχε πλέον ξεκάθαρα το ψυχολογικό αβαντάζ και ήταν αισθητά καλύτερος. Ο Thiem αντιστάθηκε και έσβησε 5 break points, πριν τελικά ο Medvedev τον "λυγίσει" στην 6η ευκαιρία του, για να κάνει το break και να περάσει μπροστά με 3-2. Δεν επέτρεψε ούτε ένα break point στον Αυστριακό σε ολόκληρο το 3ο σετ o Medvedev, που στο πρώτο του championship point έβγαλε καλό σερβίς που δεν είχε απάντηση από τον Thiem.

Ο Medvedev τελείωσε τον εκπληκτικό του αγώνα με 37 winners και 30 αβίαστα λάθη, ενώ ο Thiem είχε 29 winners και 29 λάθη. Ήταν μια ρεβάνς για τον Ρώσο, που είχε χάσει από τον Thiem στα ημιτελικά του US Open πριν 2 μήνες. Συνολικά τον κέρδισε για 2η φορά σε 5 αναμετρήσεις (2-3).

"Είμαι απογοητευμένος αλλά είμαι και περήφανος για την εμφάνιση μου. Daniil το άξιζες, έπαιξες εκπληκτικά, συγχαρητήρια. Γενικά είχες μια θαυμάσια χρονιά. Ελπίζω να δώσουμε κι άλλα σπουδαία ματς στο μέλλον, το απόλαυσα, παρόλο που έχασα στο τέλος", είπε ο Thiem στην απονομή.

Ο Medvedev με τη σειρά του, δήλωσε: "Τι αγώνας! Ήταν μια από τις πιο καλές νίκες μου. Dominic, συγχαρητήρια για όλα όσα πέτυχες, το όνομα σου είναι ήδη στην ιστορία του αθλήματος, κέρδισες ένα Grand Slam σήμερα και έπαιξες απίστευτο τένις. Ελπίζω να έχουμε κι άλλους αγώνες στο μέλλον σε μεγάλα τουρνουά όπως εδώ."

Ήταν ο 2ος τίτλος στη χρονιά για τον Medvedev και ο 2ος συνεχόμενος, μετά το Masters του Παρισιού. Δε θα μπορούσε να κλείσει καλύτερα η χρονιά για το Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης, που συνολικά έφτασε τους 9 τίτλους στο tour, σε 15 τελικούς (9-6).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η πολύ επιτυχημένη 12ετία του ATP Finals στην O2 Arena του Λονδίνου, άνοιξε το 2009 με τη νίκη ενός Ρώσου, του Nikolay Davydenko, για να ολοκληρωθεί σήμερα με την επιτυχία ενός άλλου Ρώσου. Davydenko και Medvedev είναι και οι μόνοι παίκτες από τη Ρωσία που έχουν κερδίσει το τρόπαιο.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots