ATP
"Ήταν πολύ διαφορετικό από το 2016"

 
Roger Federer
Roger Federer Φωτογραφία: tennisnews.gr
tn team Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 - 12:15

Ο προπονητής φυσικής κατάστασης του Roger Federer, Pierre Paganini, μίλησε για τον τραυματισμό που άφησε εκτός αγώνων για παραπάνω από ένα χρόνο τον Ελβετό και για τη διαφορά του σε σχέση με το 2016, όταν ο Roger είχε λείψει για μισό χρόνο αλλά όταν επέστρεψε κέρδισε 3 Slams μέσα σε 12 μήνες και επέστρεψε στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

"Το γόνατο του δημιουργεί προβλήματα για αρκετά χρόνια, αλλά καταφέρνει να τα κοντρολάρει, προσαρμόζοντας το πρόγραμμά του βάσει αυτού και κάνοντας ειδικές ασκήσεις", αποκάλυψε ο Paganini στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger.

"Εκείνος και όλη η ομάδα του δουλεύουν σκληρά εδώ και πολύ καιρό. Το γεγονός ότι έχει παίξει περισσότερους από 1.500 αγώνες στην καριέρα του και έχει κάνει διάφορες εγχειρήσεις στο σώμα του, είναι μέρος της καθημερινότητάς του. Ο Roger είναι ένα άτομο που πάντα αντιμετωπίζει με θετικότητα τις καταστάσεις. Όσο μπορούσε να προπονείται και να αγωνίζεται ελεύθερα, δεν υπήρχε πρόβλημα. Όταν αποφάσισε να κάνει την εγχείρηση, ανέλαβε όλη την ευθύνη."

Τον τελευταίο χρόνο που έχει μείνει εκτός αγώνων, ο Federer έχει δώσει ελάχιστα πράγματα στη δημοσιότητα, σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Το ίδιο είχε κάνει και στο δεύτερο μισό του 2016, την άλλη μεγάλη περίοδο που είχε απομακρυνθεί από το tour, εξαιτίας τραυματισμού στο γόνατο. Θυμίζουμε πως τότε είχε επιστρέψει θριαμβευτικά, κερδίζοντας δυο Grand Slam το 2017 και επιστρέφοντας στο Νο.1 του κόσμου, ενώ είχε ξεκινήσει τη χρονιά από το Νο.17.

Φέτος τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά σύμφωνα με τον Paganini, που εξήγησε το λόγο γιατί ο Roger χρειάστηκε τόσο πολύ χρόνο μέχρι να μπορέσει να προπονηθεί και πάλι κανονικά: "Η μεγάλη διαφορά με το 2016, είναι πως τότε είχε κάνει ένα διάλειμμα μετά το Wimbledon. Οι μυες του δεν σταμάτησαν να είναι σε καλή κατάσταση. Τώρα είχαμε σημαντική επιδείνωση των μυών. Ήταν μεγάλος ο χρόνος ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη εγχείριση, απ' όταν και μπορέσαμε δηλαδή να αρχίσουμε να δουλεύουμε ξανά έστω και σε χαλαρούς ρυθμούς.

Οι μύες του δεν ήταν πια στην ίδια κατάσταση, υπήρχαν ακραίες ανισορροπίες. Δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν αμέσως και χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο ανάρρωσης. Στις αρχές του Οκτωβρίου μπορέσαμε να ξεκινήσουμε προπόνηση σε ένα χαμηλότερο επίπεδο. Ωστόσο προσπαθήσαμε από την αρχή να ενσωματώσουμε πτυχές συντονισμού στη δομή τους."

Ένα μεγάλο ζήτημα πλέον είναι και η ηλικία για τον Ελβετό, που τον Αύγουστο θα γίνει 40 ετών. Αν και έχει παραμείνει όλο αυτό στο διάστημα στο Νο.5 του κόσμου, είναι ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης στο Top 100.

Ο Paganini ρωτήθηκε για το αν θα είναι σε θέση να παίξει το ίδιο τένις που τον είδαμε να παίζει το 2017, μετά τους 6 μήνες απουσίας: "Είναι νωρίς για να μπορώ να απαντήσω τέτοια ερώτηση. Οι αντίπαλοί του είναι δυνατοί, το τένις γίνεται όλο και δυνατότερο. Και συνέβαλε και ο ίδιος σε αυτό, κατά κάποιο τρόπο είναι δικό του λάθος. Αλλά θα ήθελα να τονίσω πως ξέρει καλά ότι η διαδρομή θα είναι δυσκολότερη.

Αυτή τη στιγμή προπονείται σε κανονικούς ρυθμούς, αν τον δείτε σίγουρα θα πείτε ότι δεν είναι τραυματίας, όλα είναι καλά. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν τελειώνουν όλα τα στάδια της ανάρρωσης, ξεκινάει να λειτουργεί η αντιδραστικότητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στο τένις. Δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό για να δούμε αν το παζλ αυτό θα συμπληρωθεί σωστά. Χρειάστηκε όμως απίστευτη υπομονή για να φτάσει ως εδώ, οπότε είναι τρελό να τα σκεφτόμαστε τώρα όλα αυτά."

Το πρώτο τουρνουά στο οποίο θα αγωνιστεί ο Federer από τον Ιανουάριο του 2020, θα είναι το Qatar Open στη Ντόχα, που θα αρχίσει περίπου σε 10 μέρες (8-14 Μαρτίου). Στη συνέχεια θα παίξει και στο Dubai Tennis Championships στο Ντουμπάι (15-21 Μαρτίου) κι αν όλα πάνε καλά θα ακολουθήσει το πρώτο Masters της χρονιάς στο Μαϊάμι (22 Μαρτίου - 4 Απριλίου).

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots