ATP
Δεν κλείνει την πόρτα της προπονητικής ο Federer

 
Δεν κλείνει την πόρτα της προπονητικής ο Federer
© REUTERS/Hannah Mckay
tn team Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022 - 17:22

O Roger Federer μίλησε για το ενδεχόμενο να εργαστεί ως προπονητής στο μέλλον, τα τωρινά του σχέδια για διακοπές, ενώ μοιράστηκε και την οπτική του για τη συνταξιοδότηση ενός αθλητή στο κομμάτι της ψυχολογίας.

Ο Federer μίλησε στους δημοσιογράφους στο Τόκιο, όπου βρέθηκε για εκδήλωση της Uniqlo, παίζοντας τένις με τους Kei Nishikori, Shingo Kunieda και πολλά παιδιά.

Για την ψυχολογική παράμετρο μιας απόσυρσης από το επαγγελματικό τένις, ο Federer είπε: "Τώρα βλέπω πως οι παίκτες προσπαθούν να μείνουν όσο περισσότερο μπορούν στο tour. Αυτό που συνέβη, είναι πως οι παίκτες έχουν συνειδητοποιήσει πως κάποιες φορές είναι καλύτερο να σταματούν. Μπορούν να απουσιάσουν από το tour για 3, 6 μήνες, ή ακόμα και έναν χρόνο, και μετά να επιστρέψουν. Κάποιες φορές πρέπει να ξεκουράζεσαι, γιατί το tour είναι πολύ απαιτητικό. Είναι πολύ δύσκολο να ταξιδεύεις συνεχώς και να προπονείσαι συνέχεια, πολλές φορές και με τζετ λαγκ. Κανείς δεν θα παραδεχτεί ότι είναι κουρασμένος, γιατί αυτό θα σε κάνει να φανείς πιο ευάλωτος. Γι' αυτό και πολλές φορές οι παίκτες ολοκληρώνουν τις καριέρες τους και έχουν ψυχολογικά προβλήματα, όλη τους τη ζωή συνήθισαν να είναι δυνατοί, αλλά οι επαγγελματίες παίκτες είναι και αυτοί άνθρωποι, δεν είναι μηχανές."

Για το ενδεχόμενο να δοκιμάσει να παίξει άλλα αθλήματα: "Φοβάμαι λίγο να δοκιμάσω άλλα αθλήματα. Τα γόνατά μου δεν είναι ακόμα σε κανονική κατάσταση. Πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε πως θα εξελιχθεί. Τώρα θέλω να ταξιδέψω. Έχω κανονίσει διακοπές με την οικογένειά μου και θέλω να περάσουμε όμορφα. Θα πάμε τα παιδιά στην Αφρική. Παλιότερα οι διακοπές ήταν να χαλαρώνω, μετά από πολλούς μήνες τένις. Τώρα οι διακοπές μου μπορούν να είναι πιο περιπετειώδεις."

Για το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την προπονητική: "Έχω 4 παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και πολλά συμβαίνουν τώρα στην καθημερινή μου ζωή, οπότε δε νομίζω να το κάνω άμεσα. Αλλά ποτέ δεν λέω ποτέ. Αν κάποιος νέος Ελβετός τενίστας έρθει και μου ζητήσει τη στήριξή του ή μια συμβουλή, θα τον βοηθήσω με χαρά."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots