ATP
Κύργιος: "10 λεπτά πριν παίξω και κερδίσω τον τίτλο στο Ακαπούλκο, ήμουν έτοιμος να αυτοκτονήσω" (vid)

 
Κύργιος: "10 λεπτά πριν παίξω και κερδίσω τον τίτλο στο Ακαπούλκο, ήμουν έτοιμος να αυτοκτονήσω" (vid)
tn team Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 - 9:50

Μια ακόμα ιστορία από την πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής του μοιράστηκε ο Νικ Κύργιος, ο οποίος αποκάλυψε πως πριν βγει να παίξει στο Ακαπούλκο, όπου κέρδισε και το τουρνουά, έφτασε πολύ κοντά στην αυτοκτονία.

"Ήταν σε ένα τουρνουά στο Μεξικό, στο Ακαπούλκο, όπου σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω. Στεκόμουν στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου μου και το σκεφτόμουν πραγματικά. Η ομάδα μου μου είπε: 'Πρέπει να παίξουμε σε 10 λεπτά'. Το επόμενο που θυμάμαι είναι να βγαίνω έξω στο court, να παίζω εκπληκτικά και να κερδίζω το τουρνουά. Τότε όλος ο κόσμος σκεφτόταν πως αυτό περιμένανε από εμένα, ενώ εγώ βρισκόμουν στο χείλος του γκρεμού. Είναι τρομακτικό, γιατί κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε", είπε ο Κύργιος, στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έκανε στο podcast του Jay Shetty.

"Είναι δύσκολο για μένα γιατί είμαι πολύ καιρό μακριά από το tour. Δεν μου λείπει τόσο και αυτό με τρομάζει. Πάντα ήξερα ότι η ζωή έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και στο τένις πρέπει να ταξιδεύεις 7-8 συνεχόμενους μήνες το χρόνο. Μετά βίας βλέπω την οικογένειά μου και τους φίλους μου όταν είμαι στο tour. Αυτή τη σεζόν είχα τη δυνατότητα να περάσω περισσότερο χρόνο με τη σύντροφό μου, την οικογένειά μου και να κάνω όλα αυτά που μου έλειπαν. Η ζωή μου είναι απίστευτη τώρα, αλλά δεν παίζω τένις και αυτό μου λείπει λίγο, γιατί είναι το μόνο που ήξερα να κάνω από όταν ήμουν 7 ετών."

"Έπινα κάθε βράδυ. Ήταν ένας αυτοπροκαλούμενος πόνος. Είχα φίλους γύρω μου που μου έλεγαν ότι είναι πολύ κακό αυτό που κάνω και τους αγνοούσα. Μετά βρέθηκα να πηγαίνω σε ψυχιατρική πτέρυγα στο Λονδίνο, ενώ έπρεπε να παίξω με τον Nadal την επόμενη μέρα. Μου είχαν πει ότι έπρεπε να μείνω μέσα στην κλινική για 2 εβδομάδες, ώστε να επανεκτιμήσουν την κατάστασή μου. Και έπαιζα με τον Nadal την επόμενη μέρα. Σκέφτηκα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω να το κάνω αυτό, έπρεπε με κάποιο τρόπο να αλλάξω τις συνήθειές μου. Οπότε αυτοτραυματιζόμουν παντού. Έπρεπε να φορέσω ένα μανίκι στο Wimbledon και κανείς δεν ήξερε για αυτά τα προβλήματα. Ήταν δύσκολο. Κοιτάζω πίσω και δεν ξέρω πως βγήκα από αυτό", είπε ακόμα, σχετικά με την πολύ σκοτεινή περίοδο του 2019 ο 28χρονος τενίστας.

Για το πως ξεκίνησε το τένις και το μίσος που είχε γι' αυτό όταν ήταν μικρό παιδί: "Όταν ήμουν παιδί μισούσα το τένις. Ήμουν υπέρβαρος και η μητέρα μου έλεγε ότι έπρεπε να κάνω κάτι γι' αυτό, να είμαι δραστήριος και να αθληθώ. Με πήγε στα τοπικά γήπεδα τένις και θυμάμαι ότι έκλαιγα όλη μέρα, το μισούσα. Δεν ήθελα να είμαι εκεί. Του έδωσα μια ευκαιρία για μερικές εβδομάδες, οι εβδομάδες έγιναν μήνες και ένας προπονητής εκεί είπε ότι μαθαίνω πολύ γρήγορα. Αυτό ήταν το σημείο καμπής, γιατί από εκεί και πέρα οι γονείς μου θυσιάστηκαν για να μπορέσω να παίξω τένις, δεν είχαν τίποτα.

Ποτέ δεν πήρα το tour στα σοβαρά, όπως για παράδειγμα οι Djokovic, Nadal και Federer. Απλά δεν ήταν ποτέ στο μυαλό μου. Και τότε ξαφνικά απλά συνέβη. Άλλαξε η ζωή μου. Είναι σα να έχω το σύνδρομο του μεγάλου απατεώνα!"

Για το ότι έπαιζε πάντα έχοντας τον ρόλο του "κακού παιδιού": "Το άθλημά μας είναι ένα προνομιακό άθλημα για τους λευκούς, οπότε ναι, βρέθηκα από την αρχή σε δύσκολη θέση. Εγώ ήμουν ένα έγχρωμο παιδί με αυτή την προσωπικότητα που έχω και συναισθηματικά φορτισμένο, γι' αυτό και πάντα αναγκαζόμουν να παίζω ενάντια στο μεγαλύτερο μέρος του κοινού, ενώ έπρεπε και να κερδίζω τους καλύτερους, κάτι που από μόνο του είναι πολύ δύσκολο. Νομίζω ότι και γι' αυτό είμαι πιο εξαντλημένος συναισθηματικά από τον μέσο τενίστα. Τώρα αν βγει ένας νέος παίκτης πρέπει απλά να παίξει κόντρα σε όποιον βρίσκεται απέναντι, αλλά εγώ έπαιζα και ενάντια στα ΜΜΕ."

Τέλος, για το πως βλέπει το μέλλον του μετά και από τον δύσκολο τραυματισμό που τον άφησε εκτός ολόκληρη την προηγούμενη σεζόν, ο Κύργιος είπε: "Θέλω να παίξω για 1-2 χρόνια ακόμα. Δεν θα ήθελα να κάνω κι άλλη χειρουργική επέμβαση, οπότε νομίζω πως μπορώ να το κάνω για 1-2 χρόνια ακόμα. Είναι δύσκολο γιατί πηγαίνω στο γυμναστήριο, κάνω την αποθεραπεία μου και δεν είναι εύκολο. Αυτές οι επεμβάσεις χρειάζονται χρόνο, δεν είναι απλές επεμβάσεις. Θα ήθελα να είμαι κάποιος σαν τον Novak (Djokovic), που σχεδόν πάντα είναι υγιής, αλλά αυτό απαιτεί μήνες δύναμης, συνέπειας και επιμέλειας, για να επιστρέψω στο τένις και να παίξω ξανά σε υψηλό επίπεδο. Δεν θα ήθελα να επιστρέψω χωρίς να μπορώ να έχω αξιοπρεπή αποτελέσματα. Πριν τραυματιστώ διεκδικούσα Grand Slam, θέλω να επιστρέψω σε αυτό το επίπεδο, γι' αυτό και μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο καιρό."

Δείτε ολόκληρη η συνέντευξη του Κύργιου στο Jay Shetty Podcast:

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots