WTA
Μαρία Σάκκαρη: Ήρθε στο κορυφαίο επίπεδο για να μείνει

 
Μαρία Σάκκαρη: Ήρθε στο κορυφαίο επίπεδο για να μείνει
© Jimmie48 / WTA
tennisnews team Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 - 18:26

Μετά τις τεράστιες επιτυχίες του 2021 και την απότομη άνοδο στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, η Μαρία Σάκκαρη χρειάστηκε λίγο χρόνο για να βρει τα πατήματά της το 2022, αλλά τελικά το έκανε, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως ανήκει στο τοπ επίπεδο, ούσα μάλιστα μια από τις πολύ λίγες παίκτριες που ξεχώρισαν από το tour για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.

Μπορεί ο τίτλος να έλειπε από τη φετινή σεζόν της Μαρίας Σάκκαρη, η φετινή σεζόν όμως ήταν αρκετά επιτυχημένη για την κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών, που προκρίθηκε σε 4 τελικούς και σε 7 ημιτελικούς.

Η συνέπειά της επιβραβεύτηκε με τη σταθερή της παρουσία στο Top 10, το οποίο δεν αποχωρίστηκε ούτε στιγμή αυτή τη χρονιά. Ξεκίνησε από το Νο.6, όπου τερμάτισε την προηγούμενη χρονιά, κατάφερε να ανεβεί μέχρι το Νο.3 του κόσμου, η χειρότερη θέση που είχε ήταν η 8η και τελικά τερμάτισε για 2η διαδοχική χρονιά στο Νο.6.

Πρώτος τελικός στην Αγία Πετρούπολη

Η Σάκκαρη χρειάστηκε λίγο χρόνο να διαχειριστεί τα πράγματα που έγιναν πολύ γρήγορα στο τέλος του 2021, όπου κατάφερε να γίνει η 1η Ελληνίδα που μπαίνει στο Top 10 στην ιστορία της WTA, η πρώτη που προκρίθηκε στο WTA Finals και λίγο έλειψε να μπει και στον τελικό, αφού "λύγισε" στα 3 σετ από την Anett Kontaveit στα ημιτελικά.

Η σεζόν ήταν πολύ μεγάλη και ολοκληρώθηκε τέλος του Νοεμβρίου, με τις παίκτριες που ήταν στο WTA Finals να έχουν ελάχιστον χρόνο για ξεκούραση και προετοιμασία ενόψει της νέας σεζόν. Στην Αυστραλία η Σάκκαρη δεν έπαιξε κακό τένις, αλλά ούτε βρήκε το καλύτερο παιχνίδι της. Την πρώτη εβδομάδα της σεζόν αποκλείστηκε από τον 2ο γύρο στο 500άρι της Αδελαΐδας από τη Shelby Rogers, ενώ στο Australian Open έφτασε μέχρι τη φάση των "16", όπου ηττήθηκε από την Jessica Pegula.

Μόλις στο 3ο της τουρνουά στη σεζόν, στο 500άρι της Αγίας Πετρούπολης, κατάφερε να προκριθεί στον 1ο της τελικό στη χρονιά και 4ο συνολικά στην καριέρα της. Μετά από μια μεγάλη μάχη όμως, γνώρισε την ήττα από την Kontaveit με 5-7, 7-6 (4), 7-5 κι έτσι δεν κατάφερε να κερδίσει τον 1ο της τίτλο σε ένα 500άρι.

Τελικός στο Indian Wells και Τop 3

Μετά την Αγία Πετρούπολη η Σάκκαρη έφτασε ως την 4άδα στο 500άρι της Ντόχα στο Κατάρ, όπου τη σταμάτησε η Iga Swiatek, η οποία τότε βρισκόταν στο Νο.8, σύντομα όμως θα γινόταν Νο.1 και απόλυτη κυρίαρχος στη σεζόν.

Ακολούθησε ένα ακόμα σπουδαίο τουρνουά για την Ελληνίδα παίκτρια, που έφτασε μέχρι τον τελικό του Indian Wells, κερδίζοντας μεταξύ άλλων τις Petra Kvitova, Elena Rybakina και Paula Badosa. Με τη νίκη της επί της Badosa και την πρόκριση στον τελικό, εξασφάλισε και την πρώτη της είσοδο στο No.3 της παγκόσμιας κατάταξης, βελτιώνοντας το career high της και πετυχαίνοντας παράλληλα μια ιστορική άνοδο για το ελληνικό τένις. Στον τελικό του Indian Wells, του πρώτου της τελικού σε ένα 1000άρι τουρνουά, ηττήθηκε ξανά από την ασταμάτητη Swiatek.

Πρόωρες έξοδοι στα Grand Slams 

Μετά το Indian Wells η Σάκκαρη αντιμετώπισε κάποιες δύσκολες καταστάσεις, γνωρίζοντας συνεχόμενους πρόωρους αποκλεισμούς. Χρειάστηκε να περάσουν 2 μήνες για να επιστρέψει στους προημιτελικούς, κάνοντας ένα καλό τουρνουά στο 1000άρι της Ρώμης, όπου ηττήθηκε στα προημιτελικά από την Ons Jabeur. Στο Roland Garros είχε άλλον έναν πρόωρο αποκλεισμό, από την Karolina Muchova στον 2ο γύρο, ενώ και στο γρασίδι έμεινε σε χαμηλές πτήσεις, με καλύτερη πορεία τον ημιτελικό στο 500άρι του Βερολίνου. Στο Wimbledon αποκλείστηκε από την Tatjana Maria στον 3ο γύρο.

Πολύ νωρίς αποχαιρέτησε και το US Open η Ελληνίδα τενίστρια, η οποία δεν τα πήγε καλά στα τουρνουά της Αμερικής, σημειώνοντας 2 νίκες σε 5 αναμετρήσεις. Στο US Open ηττήθηκε στον 2ο γύρο, από τη Xiyu Wang.

Παρότι έχασε αρκετούς βαθμούς από το Roland Garros και το US Open, δυο τουρνουά στα οποία ήταν ημιφιναλίστ το 2021, η Σάκκαρη διατηρήθηκε ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη και μετά το τέλος της αμερικανικής σεζόν ήταν στο Νο.7 του κόσμου.

2η σερί πρόκριση στο WTA Finals

Κι ενώ ο στόχος του WTA Finals άρχισε να απομακρύνεται, η Σάκκαρη βρήκε ξανά τη φόρμα της στο τέλος της σεζόν. Έπαιξε στο 250άρι της Πάρμας για να κερδίσει κάποιους επιπλέον βαθμούς και κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό, αν και δεν πήγε όπως θα ήθελε, καθώς ηττήθηκε από τη Mayar Sherif.

Κινδύνεψε ακόμα περισσότερο να χάσει το WTA Finals, μετά τις συνεχόμενες ήττες που υπέστη στα 500άρια της Οστράβας και του Σαν Ντιέγκο.

Η Σάκκαρη μπήκε στο 1000άρι της Γουαδαλαχάρα έχοντας τη μεγαλύτερη πίεση στους ώμους της, αλλά κατάφερε να κάνει ένα σπουδαίο τουρνουά και να κερδίσει τις Marta Kostyuk, Danielle Collins, Veronika Kudermetova και Marie Bouzkova.

Με τη νίκη της επί της Kudermetova στα προημιτελικά, εξασφάλισε και μαθηματικά την δεύτερη διαδοχική της πρόκριση στο WTA Finals. Μόλις 3 παίκτριες πέτυχαν back-to-back προκρίσεις στο WTA Finals το 2021 και το 2022: οι Swiatek, Sabalenka και Σάκκαρη.

Με τη νίκη της επί της Bouzkova, προκρίθηκε στον 2ο τελικό της σε 1000άρι μετά το Indian Wells, έχασε όμως κι αυτόν τον τελικό, από την Pegula.

Εκτός από τη 2η συνεχόμενη είσοδό της στο WTA Finals, η Σάκκαρη πέτυχε και τη 2η συνεχόμενη πρόκρισή της στα ημιτελικά του Finals. Έκανε ένα πολύ εντυπωσιακό πέρασμα από τη φάση των ομίλων, όπου κέρδισε χωρίς να χάσει σετ τις Sabalenka, Pegula και Jabeur. Η πορεία της και η χρονιά της ολοκληρώθηκε άδοξα, καθώς ηττήθηκε στα ημιτελικά από την Caroline Garcia.

Παρά το δύσκολο καλοκαίρι, το άδοξο φινάλε στο Finals και τους 4 χαμένους τελικούς, η σεζόν της Σάκκαρη ήταν πετυχημένη, με την 27χρονη Ελληνίδα τενίστρια να τερματίζει για 2η διαδοχική χρονιά στο Νο.6 της παγκόσμιας κατάταξη. Ήταν από τις πολύ λίγες παίκτριες που έμειναν στο ίδιο υψηλό επίπεδο για μια ακόμα χρονιά και απέδειξε περίτρανα πως δεν είναι περαστική από τη μεγάλη σκηνή, αλλά ήρθε για να μείνει σ' αυτή.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots