WTA
Swiatek: "Πέρασα κρίση για 2 εβδομάδες, για άλλες αυτή η κρίση διαρκεί 6 μήνες ή και χρόνια"

 
Iga Swiatek
Iga Swiatek © Jimmie48 / WTA
tn team Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 - 11:12

Η Iga Swiatek έκανε μια κατάθεση ψυχής σε συνέντευξή της στην Πολωνία, εξηγώντας πως ως άνθρωπος νιώθει και εκείνη πολλές φορές φοβισμένη, πως η επιτυχία του 2022 την έκανε να νιώσει τεράστια πίεση, ακόμα και πανικό στο πρώτο μισό του 2023, αλλά όλα άλλαξαν όταν έχασε το Νο.1, αλλά και όταν έλαβε τη βοήθεια ψυχολόγου.

"Είμαι ένας πολύ συναισθηματικός άνθρωπος και κάποιες φορές νιώθω φόβο. Στο πρώτο μισό της σεζόν είχα το βάρος του να μείνω στο Νο.1. Η Aryna (Sabalenka) είχε δυο ευκαιρίες για να με περάσει και τελικά το έκανε. Μετά απ' αυτό, ένιωσα επιτέλους ελεύθερη. Ήταν πιο εύκολο μετά απ' αυτό να επιστρέψω και να είμαι συγκεντρωμένη μόνο στο παιχνίδι μου", είπε η Swiatek, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο sportowefakty.wp.pl.

Μετά το US Open, η Swiatek έκανε ένα μικρό διάλειμμα από το tour και επέστρεψε στην Πολωνία, όπου αφού πρώτα ξεκουράστηκε κοντά στα αγαπημένα της πρόσωπα, ξεκίνησε πάλι "από τα βασικά".

"Στη Βαρσοβία έκανα καλή προετοιμασία. Επέστρεψα στα βασικά και ξεκίνησα να παίζω όπως ήθελα. Μετά από δυο εβδομάδες ξεκούρασης, σκέφτηκα πως έκανα καλή δουλειά και πως είχε έρθει η ώρα να δείξω σε όλους ότι είχα κάνει επανεκκίνηση. Βγήκα στο court ξανά στο Τόκιο, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Υπήρχε ο φόβος, ένιωσα πως όλοι κοιτάζουν εμένα και με κατέβαλλε όλο αυτό. Χρειάστηκα τη στήριξη της ομάδας μου, γι' αυτό και τους ζήτησα να μην με κρίνουν, γιατί πιθανότατα δεν θα μπορούσα να παίξω καλά σ' αυτό το τουρνουά. Έλαβα αυτή τη στήριξη και σε κάθε παιχνίδι ένιωθα και καλύτερα. Προς το τέλος της σεζόν είναι πάντα δύσκολα, υπάρχει συναισθηματική εξάντληση. Πίστευα πως στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν θα παλεύω με τον εαυτό μου, αλλά αντί γι' αυτό κέρδισα τον τίτλο στο Πεκίνο."

Η Swiatek, η οποία παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει και με ψυχολόγο για να μπορέσει να βγει απ' αυτή τη θέση, εξήγησε πως εκείνη ήταν τυχερή, αφού υπάρχουν παίκτριες που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν την κρίση για μήνες, ή ακόμα και χρόνια, με τις Naomi Osaka και Garbine Muguruza να είναι δυο πολύ καλά παραδείγματα. 

"Για κάποιες παίκτριες η κρίση αυτή κρατάει μισό χρόνο, για άλλες κρατάει χρόνια ολόκληρα. Εγώ κατάφερα να βγω απ' αυτή την κατάσταση μετά από μόνο 2 εβδομάδες, κάτι που εξελίχθηκε πολύ θετικά για μένα. Η δουλειά που έκανα με την Daria Abramowicz με βοήθησε πολύ. Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα όταν δουλεύεις με ψυχολόγο. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και όλα είναι απρόβλεπτα. Είναι σημαντικό να έχεις το θάρρος να μιλήσεις για τα συναισθήματά σου, για τον φόβο που νιώθεις και να ζητήσεις βοήθεια."

Για το πως τη βοήθησε η δουλειά με την ψυχολόγο, η 22χρονη Πολωνή είπε: "Μου έδωσε το περιθώριο να κάνω λάθος. Πίστευα ότι θα ένιωθα ακόμα χειρότερα σε λίγους μήνες, αλλά μου είπε ότι ακόμα και αν έκανα λάθη, δεν θα γινόταν τίποτα. Κάποιες φορές πρέπει απλά να αποδέχεσαι ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν δυσκολότερα. Με έκανε να καταλάβω πως μόλις χαλάρωσα λίγο η κρίση πέρασε, γι' αυτό και έγραψα μετά το WTA Finals πως τα καλύτερα πράγματα έρχονται όταν σταματάς να τα κυνηγάς."

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Iga Świątek (@iga.swiatek)

"Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Πραγματικά σταμάτησα να σκέφτομαι αν θα κέρδιζα οτιδήποτε μέχρι το τέλος της σεζόν. Επίσης αποδέχτηκα ότι μπορεί να μην ήμουν στο Νο.1 στο τέλος της σεζόν. Ένιωσα πως η Aryna άξιζε να είναι εκεί, οπότε εγώ επικεντρώθηκα στο να απολαύσω το παιχνίδι."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots