H Αθηνά Πήττα στο tennisnews.gr (pics+vid)

 
Αθηνά Πήττα
Αθηνά Πήττα Φωτογραφία: tennisnews.gr
tn team Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021 - 10:35

Η Αθηνά Πήττα ξεκίνησε να παίζει τένις από την ηλικία των τεσσάρων ετών, το λάτρεψε από την πρώτη στιγμή και από τα πρώτα της πρωταθλήματα ξεκίνησε να το βλέπει ακόμα πιο σοβαρά. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μας είπε πως ένα κορίτσι στα 14-15 από ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στη Rafa Nadal Academy, όπου έμενε τα 2 τελευταία χρόνια, τους στόχους της από δω και πέρα, αλλά και τι ρόλο έπαιξαν για εκείνη η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που έχουν αναβαθμίσει το ελληνικό τένις.

Συναντήσαμε τη χαμογελαστή και πολύ ευγενική Αθηνά στα γήπεδα του Ο.Α. Ιωαννίνων στο Πάρκο Πυρσινέλλα, όπου βρέθηκε τον Ιούλιο για το διεθνές πρωτάθλημα της ITF στα 18άρια Ioannina Cup. Εκεί ήταν με όλη την οικογένεια, τον πατέρα της, που την ακολουθούσε σε όλα τα τουρνουά πριν πάει στην Ακαδημία του Nadal στη Μαγιόρκα, τη μητέρα της και τον αδερφό της, οι οποίοι όπως μας είπε έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν όλοι μαζί μια φορά το χρόνο συνήθως από τα τουρνουά που αγωνίζεται και το συνδυάζουν με διακοπές.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Αθηνάς στο tennisnews.gr:

Σε ποια φάση βρίσκεσαι τενιστικά και σε σχέση με τους στόχους που είχες θέσει τους προηγούμενους μήνες;

"Έχω έρθει για το καλοκαίρι από την Ισπανία, ήμουν τα τελευταία 2 χρόνια στην ακαδημία του Rafa Nadal, και ήρθα το καλοκαίρι στην Ελλάδα για να προπονηθώ και να παίξω μερικά τουρνουά. Θέλω του χρόνου να φτάσω στην 100άδα για να παίξω στα Grand Slams Junior."

Ήσουν για ένα διάστημα στην Ακαδημία του Rafa Nadal. Πες μας μερικά λόγια για την εμπειρία σου εκεί, για το τι έμαθες, για το πως βρέθηκες εκεί. Πώς ένα κορίτσι στα 14-15 από τη Θεσσαλονίκη κατάφερε να βρεθεί σε μια από τις σημαντικότερες ακαδημίες τένις του κόσμου;

"Ξεκίνησα το τένις όταν ήμουν 4 ετών, από τον Ίφιτο Σταυρούπολης. Ο προπονητής μου, Μπάμπης Ανεσιάδης, με βοήθησε να πάω στην Ακαδημία. Είχαμε πάει μαζί στο Sani στο Rafa Nadal Tennis Centre της Χαλκιδικής και εκεί μου πρότειναν να στείλω ένα βιογραφικό στην Ακαδημία. Έτσι έφτασα εκεί.

Η Ακαδημία μου δίδαξε πάρα πολλά τα τελευταία 2 χρόνια, έχω ταξιδέψει παντού, έχω γνωρίσει κόσμο, έχω μάθει πάρα πολλά καινούργια πράγματα και έχω γνωρίσει πως είναι γενικά το εξωτερικό."

Σε σχέση με το μέλλον είναι κάτι που θα συνεχίσεις (να προπονείσαι εκεί); Θες να μας πεις για τους στόχους στην επόμενη χρονιά και την ομάδα σου, πως πλαισιώνεται και που θα είναι η βάση σου;

"Αυτή τη στιγμή ακόμα δεν ξέρουμε. Υπάρχει πιθανότητα να γυρίσω πίσω στην Θεσσαλονίκη, υπάρχει πιθανότητα να πάω ξανά στην Ακαδημία, αλλά ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει. Ο στόχος μου όπως είπα είναι να μπω στην 100άδα, θέλω να παίζω στα Junior Grand Slam από του χρόνου."

Πότε και πώς ξεκίνησες να παίζεις τένις;

"Οι γονείς μου με ήθελαν μικρή στον αθλητισμό οπότε έχω δοκιμάσει πολλά αθλήματα, αυτό που με τράβηξε όμως είναι το τένις, το οποίο ξεκίνησα στην ηλικία των 4 ετών."

Πότε άρχισες να το βλέπεις πιο σοβαρά; Πότε διαπίστωσες ότι μπορεί από χόμπι να γίνει ένα επάγγελμα;

"Από μικρή το λάτρευα το τένις, οπότε δεν το είδα ποτέ σαν παιχνίδι, πάντα λάτρευα να παίζω τένις. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ήμουν μικρή και ο μπαμπάς μου μου έλεγε πως τις Πέμπτες δεν θα πας προπόνηση, γιατί ο παππούς μου πάντα με πήγαινε στις προπονήσεις γιατί μένω μακριά, σε ένα χωριό, στη Σίνδο, οπότε έκλαιγα κάθε φορά που δεν μπορούσα να πάω προπόνηση! Πιο επαγγελματικά άρχισα να το βλέπω όταν ήμουν περίπου 10-11 χρονών, που έπαιζα αγώνες, έφτανα τελικούς στα Πανελλήνια και όλος ο κόσμος μου έλεγε ότι έχω μέλλον στο τένις."

Μεγαλώνοντας μέσα στα court ποια ήταν τα πρότυπά σου από το χώρο του τένις;

"Φυσικά αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα πρότυπα είναι η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Το γεγονός ότι είναι Έλληνες σου δίνουν τεράστιο κίνητρο για να ακολουθήσεις τους στόχους σου, βοηθάνε πάρα πολύ. Αλλά και φυσικά ο Rafael Nadal, λόγω της Ακαδημίας και λόγω του πάθους που δείχνει στα γήπεδα, είναι φοβερό."

Πόσο σημαντικό είναι για σένα και για τη δική σου γενιά, να έχουμε δυο παίκτες σε τόσο ψηλές θέσεις στο tour και πώς βίωσες την άνοδο του ελληνικού τένις τα τελευταία 2-3 χρόνια μέσα από την άνοδο του Στέφανου και της Μαρίας;

"Το επίπεδο της Ελλάδας έχει ανέβει πάρα πολύ, ειδικά μετά από τη Μαρία και τον Στέφανο. Μας έχουν βοηθήσει να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας. Ο Στέφανος ήταν από ένα χωριό έξω από την Αθήνα και το γεγονός ότι και γω είμαι από ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη μου δίνει μεγάλο κίνητρο να ακολουθήσω τα όνειρά μου."

Είσαι εδώ με τον πατέρα σου και τη μητέρα σου;

"Και τον αδερφό μου, με όλη την οικογένεια!"

Ποιος ο ρόλος της οικογένειας στη δική σου εξέλιξη μέσα στο τένις;

"Η οικογένεια έχει τεράστιο ρόλο, χωρίς αυτή δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου δουλεύουν κάθε μέρα, για να μπορώ εγώ να ταξιδεύω, να είμαι στην Ακαδημία, να παίζω αγώνες, να κάνω αυτό που θέλω."

Όταν ταξιδεύεις ποιο είναι το δικό σου dream team; Είναι όλη η οικογένεια; Είναι η μαμά; ο μπαμπάς;

"Τα τελευταία 2 χρόνια ταξιδεύω με τους προπονητές μου από την Ακαδημία, αλλά τα προηγούμενα χρόνια ταξίδευα πάντα με τον πατέρα μου και μια φορά ένα τουρνουά το χρόνο έρχονται οικογενειακώς όλοι μαζί, αυτές είναι οι διακοπές μας ουσιαστικά. Δεν έχω κάποιο dream team, αλλά συνήθως έτσι γίνεται."

Ποιο είναι το πιο δυνατό όπλο στο παιχνίδι σου; το αγαπημένο σου χτύπημα;

"Το αγαπημένο μου χτύπημα είναι το backhand. Όλοι μου λένε ότι έχω ένα από τα καλύτερα backhand. Στην Ακαδημία όλοι μου λένε ότι θέλουν να έχουν το backand μου! Τώρα είμαι τραυματισμένη στον αριστερό μου καρπό και δεν μπορώ να το βάλω στο παιχνίδι μου σ' αυτό το τουρνουά, αλλά νιώθω ότι μπορώ να κάνω ότι θέλω με το backhand μου."

Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο;

"Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι οι φίλοι, οπότε να βγαίνω έξω και να κάνω παρέα με τους φίλους μου."

Πώς περνάει μια τυπική σου μέρα στην Ακαδημία;

"Συνήθως ξυπνάς το πρωί στις 07:00 τρως πρωινό, στις 08:00 έχεις προπόνηση ένα τρίωρο και μετά φυσική κατάσταση 1,5 ώρα. Έχεις από τις 13:00 ως τις 14:00 μια ώρα σχολείο, είναι το πρώτο μάθημα, και μετά τρως μεσημεριανό. Από τις 14:45 μέχρι τις 17:45 έχεις ένα τρίωρο σχολείο, τρία διαφορετικά μαθήματα. Και μετά έχεις μια ώρα για διάβασμα, ή ελεύθερο χρόνο που μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, εγώ πηγαίνω συνήθως να κάνω γυμναστική ή να παίξω τένις με τους φίλους μου. Μετά είναι το βραδινό και μετά έχεις περίπου άλλη μια ώρα να κάνεις ό,τι θέλεις."

Ποιο είναι το καλύτερο δώρο που σου έχει χαρίσει το τένις;

"Πέρα από το πάθος που δίνεις, ότι προπονείσαι κάθε μέρα και δίνεις τα πάντα γι' αυτό το πράγμα, έχω ταξιδέψει σ' όλο τον κόσμο με το τένις. Έχω γνωρίσει πάρα πολύ κόσμο και αυτό που παίρνω είναι η φιλία, είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα, έχω γνωρίσει πάρα πολύ κόσμο που θα είναι για πάντα στην καρδιά μου."

Αν είχαμε ένα τουρνουά που θα μπορούσες να διαλέξεις οποιονδήποτε άνθρωπο, είτε τενίστα είτε μη, για συμπαίκτη στα διπλά. Ποιον θα διάλεγες;

"Πέρα από κάποιον μεγάλο τενίστα που θα μπορούσα να διαλέξω, όπως είπα πριν η φιλία για μένα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, οπότε θα διάλεγα την κολλητή μου από την Ακαδημία, είναι μια Κορεάτισσα, Eun-ju Lee τη λένε, δεν την ξέρετε δεν πειράζει (γέλια). Την αγαπώ πάρα πολύ και λατρεύω να παίζω διπλά μαζί της, οπότε θα έπαιζα μαζί της."

Ποιον ή ποιους θα ήθελες να ευχαριστήσεις και γενικότερα αν έχεις να προσθέσεις κάτι άλλο, πολύ ευχαρίστως.

"Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη HEAD, που με έχει υποστηρίξει τα τελευταία 4 χρόνια και με βοηθάει πάρα πολύ, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ίφιτο Σταυρούπολης που με έχουν βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια από μικρή και έχουν πιστέψει σε μένα, στην Ακαδημία φυσικά που έχω περάσει τα τελευταία 2 χρόνια και με έχουν μάθει πάρα πολλά πράγματα και στην οικογένειά μου, στον πατέρα μου, στη μητέρα μου και στον αδερφό μου που είναι πάντα μαζί μου και με υποστηρίζουνε."

Ευχαριστούμε την Αθηνά για την όμορφη συνέντευξη και της ευχόμαστε να εκπληρώσει όλους τους στόχους και τα όνειρά της!

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots