Όταν ο Canas σταμάτησε το σερί 41 νικών του Federer (vid)

 
Guillermo Canas
Guillermo Canas
tennisnews team Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 - 5:00

Πριν από 13 χρόνια, ο lucky loser Guillermo Canas έκλεψε την παράσταση, σταματώντας το σερί 41 νικών του Roger Federer, στην πρεμιέρα του Ελβετού στο Indian Wells! Ο Federer έτρεχε ένα από τα κορυφαία σερί στην ιστορία του τένις και μια αξεπέραστη για την καριέρα του επίδοση έως και σήμερα.

Ο Roger Federer είχε ξεπεράσει τις 35 σερί νίκες των Jimmy Connors (1974), Thomas Muster (1995) αλλά και την δικιά του προηγούμενη καλύτερη επίδοση (2005), φτάνοντας τις 41 συνεχόμενες νίκες, τον Φεβρουάριο του 2007. Τον χώριζαν πια 6 νίκες από το κορυφαίο ρεκόρ στην ιστορία της open era, των 46 νικών του Guillermo Vilas, που τρέχει από το 1977.

Η αποστολή του Federer για να καταρρίψει το "στοιχειωμένο" ρεκόρ του Vilas, περνούσε από το Indian Wells, το οποίο έπρεπε να κατακτήσει, για 3η συνεχόμενη φορά μάλιστα.

Η πρεμιέρα του έμοιαζε φαινομενικά εύκολη καθώς ο 25χρονος τότε Federer έπρεπε να κερδίσει τον Αργεντινό lucky looser Guillermo Canas. O Canas την εβδομάδα πριν την έναρξη του Indian Wells βρισκόταν στο Νο.60 της παγκόσμιας κατάταξης, ξεκινώντας από το προκριματικό ταμπλό του Αμερικανικού Masters, ως Νο.1.

Ο Αργεντινός στα προκριματικά πέτυχε μια νίκη, ωστόσο στον αγώνα ένταξης στο κυρίως ταμπλό αντιμετώπισε τον Alexander Waske, γνωρίζοντας την ήττα με 7-5, 4-6, 7-5. Αργότερα επιλέχθηκε ως lucky loser -μετά από απόσυρση του Xavier Malisse λόγω τραυματισμού- και εν τέλει αγωνίστηκε στο κυρίως ταμπλό, εκεί όπου στον 1ο γύρο επικράτησε του Jan Hajek, με 6-1, 6-1.

Ο Federer θα ξεκινούσε για ακόμα μια χρονιά την υπεράσπιση του τίτλου στο Indian Wells, έχοντας απέναντι αυτή την φορά τον 29χρονο Canas. Ο Ελβετός δεν ήταν σε καλή μέρα και ο Canas έκανε μια μεγάλη εμφάνιση, για να πάρει την πολύ μεγάλη νίκη με 7-5, 6-2.

"Δεν υπήρχε η πίεση του ρεκόρ, γενικά έχω άγχος σε κάθε πρεμιέρα μου εναντίον lucky looser παικτών" δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο Federer ενώ συνέχισε: "Αυτό ακριβώς φάνηκε και σήμερα. Ο αγώνας πρεμιέρας είναι πάντα δύσκολος, είχα 2 χρόνια να χάσω σε πρεμιέρα, για αυτό είμαι χαρούμενος. Θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα, όποτε όλα καλά."

Ο Ελβετός είχε μόλις γιορτάσει την 161η συνεχόμενη εβδομάδα στο Νο.1 ξεπερνώντας το ρεκόρ του Jimmy Connors.

"Είναι υπέροχο να κερδίζεις το Νο.1, απλά νιώθω τέλεια. Το ονειρεύομαι αυτό, αλλά δεν το περίμενα" είχε δηλώσει μετά το τέλος της σπουδαίας του νίκης o Canas, που ηττήθηκε στον επόμενο γύρο από τον Carlos Moya (6-4, 6-4).

Ο Canas πήρε το όνομα Guillermo εμπνευσμένο από τον Αργεντινό κορυφαίο τενίστα Guilermo Vilas, τον οποίο θαύμαζαν οι γονείς του. Επίσης ο Canas το 2005 αποκλείστηκε για 2 χρόνια από το tour καθώς βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένες ουσίες. Τον Ιούνιο του 2005 -λίγο πριν τον αποκλεισμό του- είχε ανέβει στο Νο.8 της παγκόσμιας κατάταξης.

H πορεία των 41 συνεχόμενων νικών του Federer ξεκίνησε από το 2006 και πιο συγκεκριμένα από τις 28 Αυγούστου. Ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, πέτυχε την 1η του νίκη, στο US Open το οποίο κατέκτησε μάλιστα για 3η συνεχόμενη φορά.

Στη συνέχεια πέτυχε 2 νίκες απέναντι στην ομάδα της Σερβίας στα πλαίσια του Davis Cup –μια εκ των 2 νικών ήταν απέναντι στον Novak Djokovic- κατέκτησε μετέπειτα τους τίτλους στα Japan Open, Madrid Open, Swiss indors, ATP Final στη Σαγκάη, το Australian Open (για 3η φορά στην καριέρα του) και τέλος το Dubai Tennis Championships.

H τελευταία ήττα πριν από αυτή απέναντι στον Canas στο Indian Wells, ήταν στα μέσα Αυγούστου το 2006, στο Cincinnati Masters κόντρα στον Andy Murray.

Το ρεκόρ του Federer αποτελεί την 7η κορυφαία επίδοση στην ιστορία, πίσω από αυτά των John McEnroe με 42 νίκες (1984), Novak Djokovic με 43 νίκες (2010-2011), Ivan Lendl με 44 νίκες (1981-1982) και Guillermo Vilas 46 νίκες (1977).

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots