ATP
Ολόκληρη η συνέντευξη του Djokovic στο BBC (vid)

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic © Corinne Dubreuil/ATP Tour
tn team Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 - 10:42

Το βράδυ της Τρίτης προβλήθηκε ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο Novak Djokovic στο BBC, εξιστορώντας για πρώτη φορά τα γεγονότα της Αυστραλίας όπως τα βίωσε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι αντιεμβολιαστής, προτίθεται όμως να πληρώσει το τίμημα της απόφασής του και να μην αγωνιστεί ούτε στα επόμενα Grand Slams και συζητώντας ακόμα για το πόσο των πλήγωσε η συμπεριφορά των άλλων παικτών και για τον γιο του, που είναι μεγάλος θαυμαστής του Rafael Nadal!

Ο Novak Djokovic "έσπασε" τη σιωπή του με μια αποκλειστική συνέντευξη στο BBC, την οποία παραχώρησε από το Novak Tennis Center στο Βελιγράδι. Έδωσε τις εξηγήσεις του για όλα όσα συνέβησαν στις αρχές της χρονιάς στην Αυστραλία, αλλά και νωρίτερα, όταν βγήκε θετικός στην Covid-19.

Για την εκδήλωση με τα παιδιά στην οποία παραβρέθηκε τη μέρα που έκανε το θετικό PCR τεστ στην ακαδημία του στο Βελιγράδι: "Κατανοώ απόλυτα τον κόσμο που εξαγριώθηκε, αλλά πρέπει να πω πως ένιωθα πολύ καλά, ήμουν ασυμπτωματικός και είχα κάνει ένα τεστ αντιγόνου το ίδιο πρωί που ήταν αρνητικό. Επομένως δεν περίμενα να πάρω μετά από λίγες ώρες θετικό PCR τεστ. Ήθελα να είμαι εκεί για τα παιδιά, μόνο αυτό μπορώ να πω, ήξερα πόση χαρά θα τους δώσει. Ενημερώσαμε όλες τις οικογένειες των παιδιών όταν μάθαμε για το θετικό τεστ. Εννοείται πως δεν θα ήμουν εκεί αν ήξερα για το θετικό τεστ."

Για την επόμενη μέρα, κατά την οποία παραχώρησε συνέντευξη και φωτογραφήθηκε για τη L' Equipe: "Ναι, τότε ήξερα ότι έχω Covid και ήταν μια κακή κρίση. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω πίσω το χρόνο και να μην το έκανα."

Ο λόγος που το έκανε: "Για μια σειρά από λόγους. Από σεβασμό προς τη L' Equipe ως μια από τις καλύτερες αθλητικές εφημερίδες στον κόσμο. Για τον Frank, τον δημοσιογράφο που μου πήρε τη συνέντευξη, τον γνωρίζω πολλά χρόνια και έχουμε μια καλή σχέση. Το είχαμε κανονίσει από αρκετό καιρό πριν και δεν ήθελα να τον απογοητεύσω. Σίγουρα έπρεπε να τους ενημερώσω και μακάρι να μπορούσα να πάω πίσω και να το κάνω. Ήταν λάθος μου και λυπάμαι γι' αυτό."

Για την εγκυρότητα του θετικού του τεστ που αμφισβητήθηκε από πολλούς: "Αντιλαμβάνομαι όλη την κριτική και καταλαβαίνω ότι ο κόσμος είχε διάφορες θεωρίες για το πόσο τυχερός ήμουν ή πόσο βολικό ήταν να έχω θετικό τεστ, κανένας όμως που βγαίνει θετικός στην Covid δεν είναι τυχερός. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν παλέψει ή παλεύουν με την Covid. Ως εκ τούτου, είναι κάτι που παίρνω πραγματικά σοβαρά και δεν θέλω να σκέφτεται κανένας πως καταχράστηκα κάτι προς όφελός μου, προκειμένου να πάρω ένα θετικό PCR τεστ και να πάω στην Αυστραλία. Είχα δυο φορές Covid. Τη δεύτερη φορά ήμουν ασυμπτωματικός, την πρώτη ήταν πριν 1,5 χρόνο και είχα συμπτώματα, δεν ήταν εύκολο."

Για το λάθος που έγινε με την αίτησή του για τη βίζα (που δεν ενημέρωσε πως είχε ταξιδέψει από το Βελιγράδι στη Μαρβέγια πριν πάει στη Μελβούρνη): "Καταλαβαίνω βλέποντας όλα αυτά τα πράγματα χρονολογικά γιατί ο κόσμος μπορεί να ένιωσε πως έκλεψα ή έκανα κάτι που δεν ήταν σωστό. Αλλά έκανα πάντα το σωστό. Αυτό ήταν ένα ανθρώπινο λάθος που έκανε ένα μέλος της ομάδας μου, το οποίο δεν επηρέασε την απόφαση για την απέλασή μου από την Αυστραλία."

Για την παρανόηση ότι είναι αντιεμβολιαστής και ο λόγος για τον οποίο δεν έχει κάνει το εμβόλιο: "Υπάρχουν πολλά λανθασμένα συμπεράσματα εκεί έξω, οπότε πρέπει να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Δεν ήμουν ποτέ εναντίον του εμβολιασμού, κατανοώ πως παγκοσμίως όλοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να καταπολεμήσουν αυτόν τον ίο και κατανοώ πως ο εμβολιασμός είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη προσπάθεια αυτή τη στιγμή και το σέβομαι αυτό. Πάντα όμως υποστήριζα την ελευθερία επιλογής για το τι θα βάλεις στο σώμα σου. Έχει να κάνει με το τι πιστεύει ο καθένας πως είναι καλό ή όχι για εκείνον και εγώ, ως επαγγελματίας αθλητής, πάντα πρόσεχα πάρα πολύ τι βάζω στο σώμα μου: τα συμπληρώματα, τα φαγητά, ακόμα και το νερό που πίνω. Αντιλαμβάνομαι κάθε τι που μπαίνει στο σώμα μου ως καύσιμο, από το οποίο μπορώ να επωφεληθώ. Το παίρνω πολύ στα σοβαρά, υπάρχει μια διαδικασία κατά την οποία παίρνω αποφάσεις για το τι θα κάνω, αυτό κάνω τα τελευταία 20 χρόνια και αυτό μου επέτρεψε να αντέξω τόσο πολύ. Βασισμένος σε όλες τις πληροφορίες που έλαβα, αποφάσισα να μην κάνω το εμβόλιο. Νιώθω πως δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο αν το εμβόλιο θα με επηρεάσει και πως δεν θα μου παρέχει κάποιο όφελος στο παιχνίδι μου, οπότε αυτή τη στιγμή δεν νιώθω πως είναι η σωστή επιλογή για μένα."

Για το τίμημα που προτίθεται να πληρώσει και να χάσει και άλλα μεγάλα τουρνουά στο μέλλον: "Κατανοώ τις συνέπειες των αποφάσεών μου. Και μια συνέπεια για την απόφαση αυτή ήταν να μην πάω στην Αυστραλία και ήμουν προετοιμασμένος γι' αυτό. Και καταλαβαίνω πως ως ανεμβολίαστος αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να πάω στα περισσότερα τουρνουά. Και αυτό είναι ένα τίμημα που προτίθεμαι να πληρώσω."

Για τη γενική του άποψη για τα εμβόλια: "Δεν έχω τίποτα εναντίον των εμβολίων, έχω κάνει όλα τα εμβόλια όταν ήμουν παιδί. Απλά δεν νιώθω πως έχουμε αρκετές πληροφορίες γι' αυτό το εμβόλιο και ως ελίτ αθλητής που είναι πολύ προσεκτικός με το τι βάζει στο σώμα του πήρα την απόφαση να μην κάνω το εμβόλιο για την ώρα."

Από που πιστεύει ότι προέρχεται αυτή η ισχυρή του πεποίθηση για την ελευθερία της επιλογής του ατόμου: "Ίσως έχει να κάνει με τα βιώματά μου. Στη δεκαετία του '90, όταν ξεκίνησα να παίζω τένις 5-6 ετών, είχαμε δυο πολέμους και εμπάργκο. Περίμενες σε μια ουρά για να πάρεις γάλα και ψωμί. Ήταν πολύ δύσκολο για την οικογένειά μου και εγώ επέλεξα να παίξω το πιο ακριβό άθλημα (γέλια)! Οπότε οι γονείς μου έπρεπε να κάνουν πολλές θυσίες για να μου δώσουν την ευκαιρία να ζήσω το όνειρό μου. Και επίσης αργότερα όταν ταξίδευα έπρεπε να ωριμάσω πολύ γρήγορα και να είμαι αυτόνομος, γιατί δεν μπορούσα να ταξιδέψω με τον πατέρα μου ή με άλλα μέλη της οικογένειάς μου, σε πολλά τουρνουά πήγαινα μόνος μου. Αυτό με βοήθησε να σχηματίσω τον δικό μου χαρακτήρα από πολύ νωρίς και να υπερασπίζομαι τη θέση μου."

Τι απαντάει σε όσους τον ταυτίζουν με τον αγώνα κατά των εμβολίων: "Ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει. Εγώ δεν ήμουν ποτέ μέρος αυτού του κινήματος. Σε όλη αυτή την περιπέτεια στην Αυστραλία, κανείς δεν με ρώτησε τη γνώμη μου, οπότε δεν μπορούσα να την εκφράσω, είτε στο δικαστήριο, είτε εκτός. Είναι απογοητευτικό που κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι με το οποίο διαφωνώ εντελώς."

Για τις συνθήκες στο ξενοδοχείο κράτησης και το περίεργο κλίμα όταν αφέθηκε ελεύθερος και πήγαινε για προπόνηση: "Δεν θέλω να κάθομαι εδώ και να παραπονιέμαι για τις συνθήκες στο ξενοδοχείο κράτησης, επειδή κάθισα γύρω στις 7 μέρες και κάποιοι άνθρωποι μένουν εκεί για χρόνια. Η εμπειρία μου δεν πλησιάζει καν αυτό που περνούν αυτοί οι άνθρωποι. Ένιωσα αδύναμος. Όταν στη μέση της νύχτας μου πήραν το τηλέφωνό μου και δεν μπορούσα να τηλεφωνήσω σε κανέναν για 3-4 ώρες, έμεινα αύπνος γιατί με ανέκριναν κάθε 30 λεπτά (στο αεροδρόμιο). Μετά έμεινα στο ξενοδοχείο για 5-6 μέρες ελπίζοντας για ένα καλό αποτέλεσμα. Μετά η απόφαση για την ακύρωση της βίζας ανατράπηκε και μπορούσα να προπονούμαι για 3-4 μέρες. Δεν ήταν όμως σε καμία περίπτωση σαν μια κανονική προετοιμασία για ένα Grand Slam. Ελικόπτερα πετούσαν από πάνω μου σε κάθε προπόνηση, υπήρχαν κάμερες παντού και επίσης οι συνάδελφοί μου ήταν διαφορετικοί και αυτό με πλήγωσε πολύ. Ένιωσα αυτή την ενέργεια και αυτά τα βλέμματα από τους συναδέλφους μου και άλλους ανθρώπους που ήταν στις εγκαταστάσεις. Προφανώς είχαν μια γνώμη από αυτά που έβλεπαν για μένα από τα media και εγώ δεν ήθελα να βγω στα media σεβόμενος τις νομικές διαδικασίες και το Australian Open. Εκείνες τις μέρες ήθελα να πάω σε όλους και να τους πω τη δική μου πλευρά της ιστορίας. Με νοιάζουν πολύ οι ανθρώπινες σχέσεις, ιδίως με τους ανθρώπους που θα είμαι μαζί και τα επόμενα χρόνια. Ήταν πολύ άβολο."

Για το αν μια αλλαγή δεδομένων θα άλλαζε και την απόφασή του για το εμβόλιο κατά της Covid-19: "Πάντα υπάρχει μια πιθανότητα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν στο μέλλον. Για σήμερα αυτή είναι η απόφασή μου και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τις συνέπειες και να μην ταξιδέψω σε τουρνουά. Ελπίζω όμως πως τα πράγματα θα αλλάξουν στο μέλλον, κρατάω ανοιχτό το μυαλό μου και θα δούμε τι θα συμβεί."

Για το αν είναι διατεθημένος να πληρώσει το τίμημα της επιλογής του και να χάσει το Roland Garros και το Wimbledon: "Ναι, είναι ένα τίμημα που προτίθεμαι να πληρώσω. Ελπίζω φυσικά πως τα πράγματα θα αλλάξουν. Επίσης ελπίζω πως θα παίζω για αρκετά χρόνια ακόμα, οπότε το να προσέχω το σώμα μου είναι η σημαντικότερη προτεραιτότητά μου. Το πάθος και η αγάπη μου για το παιχνίδι θα παραμείνουν, οπότε ξέρω πως αν προσέχω το σώμα μου θα έχω τη δυνατότητα να παίξω σ' αυτά τα τουρνουά και τα επόμενα χρόνια."

Για το αν είναι διατεθημένος να βγει εκτός μάχης για τον τίτλο του GOAT: "Ναι, είμαι. Οι αποφάσεις που παίρνω για το σώμα μου είναι σημαντικότερες από κάθε τίτλο, ή οτιδήποτε άλλο."

Για το αν καταλαβαίνει τον κόσμο που του φαίνεται τρελό να θυσιάζει Grand Slams γι' αυτή την απόφαση: "Στ' αλήθεια το καταλαβαίνω και το σέβομαι. Ζητάω, αν δεν μπορούν να το καταλαβάνουν, να σεβαστούν τουλάχιστον και τη δική μου απόφαση."

Για το αν είδε τον τελικό του Australian Open: "Δεν ήθελα να το δω, γιατί ήθελα να είμαι στο court και ήταν δύσκολο για μένα να βλέπω. Ήμουν ουδέτερος και δεν υποστήριζα κανέναν γιατί ήθελα πολύ να ήμουν εκεί. Αλλά το διασκέδασα γιατί η σύζυγός μου ήταν με τον Medvedev, ο γιος μου ήταν με τον Nadal και με κάθε πόντο που κέρδιζε ο Rafa ο Stefan πανηγύριζε, έσφιγγε τη γροθά του όπως ο Rafa!"

Για το αν ο γιος του θα τον υποστήριζε αν έπαιζε με τον Rafa: "Ναι... δηλαδή, το ελπίζω (γέλια)! Με ρώτησε πριν λίγες μέρες ποιο θα ήταν το επόμενο τουρνουά που θα παίξω και θα είναι και ο Rafa. Του είπα πως δεν ήμουν σίγουρος, ελπίζω σύντομα και όταν τον ρώτησα γιατί ρωτάει, μου είπε πως θέλει πολύ να βγει φωτογραφία με τον Rafa."

Για την κληρονομιά που θέλει να αφήσει: "Είμαι ευλογημένος να έχω εκπληκτικά αποτελέσματα στην καριέρα μου, ελπίζω πως θα συνεχίσω να σπάω ρεκόρ στο μέλλον, αλλά δεν είναι και το πιο βασικό πράγμα στη ζωή. Παίζω τένις επειδή ακόμα νιώθω σύνδεση με αυτό το παιδί, αυτό το 4χρονο αγόρι που έπιασε για πρώτη φορά ρακέτα στα χέρια του και ήθελε να παίζει αυτό το παιχνίδι όλη μέρα. Ακόμα το κάνω στο προπονητικό μου κέντρο σήμερα, είμαι στη θέση του παίκτη, του προπονητή και του μέντορα την ίδια στιγμή, περνάω τον περισσότερο χρόνο μου όταν είμαι στη Σερβία εδώ στο Tennis Center, προπονώ παιδιά όλων των ηλικιών και πάντα τα ενθαρρύνω να κάνουν ερωτήσεις, επειδή είναι σημαντικό. Δεν τα γνωρίζουμε όλα, αλλά αν πάρεις τη δύναμη και το κίνητρο από τη σωστή πηγή, που για μένα είναι πάντα το πάθος και η αγάπη για το άθλημα, τότε θα βρεις την απαραίτητη ενέργεια για να αντιμετωπίσεις όλες τις δυσκολίες που θα έρθουν στην καριέρα σου."

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Djokovic στο BBC:

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots