Η Svitolina ζήτησε να αποκλειστούν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές από τους Ολυμπιακούς

 
Elina Svitolina
Elina Svitolina © Kopatsch/Sato/Sidorjak
tn team Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 - 10:03

Η Elina Svitolina ζήτησε τον αποκλεισμό όλων των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το 2024 στο Παρίσι, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει μια συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ένα ευαίσθητο ζήτημα εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει φανεί δεκτική στο ενδεχόμενο να μπορούν να αγωνιστούν οι αθλητές ως ουδέτεροι, χωρίς δηλαδή να εκπροσωπούν τις χώρες τους, όπως συμβαίνει και στο tour στο τένις, ο Ουκρανός υπουργός αθλητισμού σε δήλωσή του αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η χώρα του επιδιώκει να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη, για τον πλήρη αποκλεισμό αυτών των αθλητών.

Η Ολυμπιακή επιτροπή της Λετονίας έκανε την αρχή, εκφράζοντας με επίσημη ανακοίνωση τη θέση της, πως θα είναι απαράδεκτο να αγωνιστούν κανονικά στους Ολυμπιακούς Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

Η Elina Svitolina, η κορυφαία Ουκρανή τενίστρια των τελευταίων ετών και "χάλκινη" Ολυμπιονίκης στο Τόκιο, πήρε θέση υπέρ του αποκλεισμού όλων των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς, με δική της ανακοίνωση μέσα από τα social media.

Η δήλωση της Svitolina:

"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μεγαλύτερο όνειρο και το απόλυτο προνόμιο για τους αθλητές. Είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα για συμπερίληψη και για διαφορετικότητα στον αθλητισμό, τραβώντας την προσοχή του κόσμου. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, πρέπει να επιμείνουμε στον αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών. Να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και ότι υπάρχουν συνέπειες για τις αποτρόπαιες πράξεις των κυβερνήσεών τους. Δεν μπορούν να συνεχιστούν κανονικά οι ζωές τους, ούτε οι λαοί της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μπορούν να αγνοούν τις φρικαλεότητες που διαπράττουν στην Ουκρανία. Ο Volodymyr Androshchuk, ένας από τους πιο μεγάλους ανερχόμενους αστέρες της Ουκρανίας στον στίβο, σκοτώθηκε στο πεδίο μάχης. Ποτέ δεν θα εκπληρώσει τις δυνατότητες και τα όνειρά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε γιατί οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές να έχουν την ευκαιρία να το κάνουν, όσο οι κυβερνήσεις τους κλέβουν αυτή την ευκαιρία από αθώους ανθρώπους και αθλητές;"

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots