WTA
Έρευνα της WTA για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά προπονητών

 
Έρευνα της WTA για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά προπονητών
© WTA Tour
tn team Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 - 11:30

Το θέμα αποκαλύπτει η Telegraph, η οποία επικοινώνησε με δυο έμπειρους προπονητές, που μετέφεραν τις γνώσεις και τις οπτικές τους στο μέσο.

"Αρχικά, δεν είχα δει ποτέ τόσες περιπτώσεις στις οποίες οι προπονητές ήταν και σύντροφοι των παικτριών στο παρελθόν", είπε ο Vladimir Platenik, ένας Σλοβάκος προπονητής με πολλά χρόνια εμπειρίας, που πρόσφατα συνεργάστηκε με την ημιφιναλίστ του Roland Garros, Daria Kasatkina.

"Υπήρχαν και στο παρελθόν περιπτώσεις καταχρηστικής σχέσης μεταξύ προπονητή και παίκτριας, όμως το πρόβλημα τώρα είναι μεγαλύτερο και βλέπεις προπονητές να ξεπερνούν τα όρια με κάθε παίκτρια που συνεργάζονται. Από τότε που τα χρηματικά έπαθλα ανέβηκαν και τα κορίτσια είχαν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν ακριβούς προπονητές, έχει γίνει κάτι σαν τάση", πρόσθεσε ο Platenik.

Στην Telegraph μίλησε και ο Marc Lucero, που βρίσκεται στο Wimbledon αυτές τις μέρες γιατί δουλεύει μαζί με τον Steve Johnson, όμως έχει περάσει και από το WTA Tour, δουλεύοντας με τις Shelby Rogers και Alison Riske.

"Όταν συμβαίνει αυτό, κάνει ζημιά σε ολόκληρο το άθλημα. Υπάρχουν ξεκάθαρα κάποιοι κακοί προπονητές που καταχράζονται τη δύναμη που έχουν πάνω σ' αυτούς τους παίκτες, είτε υπονομεύοντάς τους διανοητικά, είτε συνάπτοντας μαζί τους σχέσεις που ξεπερνούν τα αποδεκτά όρια", είπε ο Lucero.

"Είναι κάτι που υπήρχε πάντα και δημιουργεί ένα περιβάλλον που δεν κάνει καλό σε κανέναν, αλλά η μεγαλύτερη αδικία είναι προς τις παίκτριες. Οι παίκτριες πάντα είναι νεότερες, μερικές απ' αυτές είναι έφηβες και ακόμα μεγαλώνουν. Η δυναμική ισχύος είναι πολύ ανισορροπημένη. Αυτό μπορεί να φέρει τραύματα που θα μείνουν για χρόνια."

Στην Telegraph μίλησε και ένας τρίτος προπονητής, που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του, αλλά όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με κάτοχο Grand Slam τίτλου: "Είναι ξεκάθαρο πως μια τέτοια συμπεριφορά είναι απολύτως λανθασμένη και αυτοί οι προπονητές πρέπει να αποκλειστούν από το tour."

Ο αποκλεισμός ενός προπονητή από το tour δεν είναι σίγουρα κάτι εύκολο, ούτε κάτι που έχουμε δει ξανά στο παρελθόν, μιας και το άθλημα είναι ατομικό και απαρτίζεται από ελεύθερους επαγγελματίες, που επιλέγουν τους συνεργάτες τους. Μια λύση που φαίνεται ότι εξετάζεται, είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος αδειοδότησης για όλα τα μέλη του tour - μ' αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να εξετάζονται και άλλοι συνεργάτες πλην των προπονητών που ξεπερνούν τα όρια μιας επαγγελματικής σχέσης.

Η WTA ακόμα δεν έχει εκδόσει κάποια επίσημη ανακοίνωση και δεν επιβεβαιώνει την έρευνα: "Είτε συμβαίνει είτε όχι κάποια έρευνα, δεν είμαστε σε θέση να το σχολιάσουμε. Η ασφάλεια των παικτριών είναι υψίστης σημασίας για την WTA και η δέσμευσή μας σε αυτό παραμένει αποφασιστική", ανέφερε εκπρόσωπος της WTA.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots