ATP
40ό Masters και ξανά στον θρόνο του ο Nole! (vids)

 
40ό Masters και ξανά στον θρόνο του ο Nole! (vids)
© Rolex Paris Masters/FFT
tn team Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2023 - 17:52

O Novak Djokovic κάθισε ξανά στον θρόνο του στο Bercy, όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής για 7η φορά στην καριέρα του, κατακτώντας τον 40ό τίτλο του σε Masters 1000 τουρνουά!

Ο Novak Djokovic είναι και πάλι στον θρόνο του Bercy!

Για 7η φορά στην καριέρα του, ο πολυνίκης του θεσμού κατέκτησε το τελευταίο 1000άρι της χρονιάς, επικρατώντας στον τελικό του Rolex Paris Masters του Grigor Dimitrov με 6-4, 6-3.

Εμπλούτισε τη συλλογή του με τον 40ό τίτλο σε Masters διοργάνωση, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο το καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών, με το προηγούμενο να ανήκει στον Rafael Nadal, με 36 τίτλους.

Επίσης έφτασε τους 97 τίτλους στην καριέρα του (97-40 σε τελικούς), πλησιάζοντας και άλλο στο τεράστιο ορόσημο των 100 τίτλων, αλλά και στα δυο καλύτερα ρεκόρ στην ιστορία της open era, τους 109 τίτλους του Jimmy Connors και τους 103 του Roger Federer.

Στη φετινή σεζόν ήταν ο 6ος τίτλος για τον Djokovic (6-1 σε τελικούς), μετά από τα 3 Slams σε Αυστραλία, Παρίσι και Νέα Υόρκη, το Masters του Σινσινάτι και το 25άρι της Αδελαΐδας. Είναι μια ακόμα απίθανη σεζόν για τον αδιαμφισβήτητο GOAT του αθλήματος, που κατέκτησε 3 Slams, ήταν φιναλίστ στο μοναδικό που έχασε (Wimbledon), ενώ συνολικά σε 11 τουρνουά έχει 51 νίκες και 5 ήττες και διατηρεί με ευκολία το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα τερματίσει για μια ακόμα χρονιά στην κορυφή, φτάνοντας τα 8 "Year-end No.1" στην καριέρα του! Πρόκειται για ένα ακόμα αδιανόητο ρεκόρ, αφού πριν το "σπάσει", το καλύτερο ήταν τα 6 του Pete Sampras, ενώ οι δυο μεγάλοι του αντίπαλοι, Federer και Nadal, έχουν από 5.

 

Στο αγωνιστικό μέρος του σημερινού τελικού, ο Djokovic δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας της κυριαρχίας του, απέναντι στον Dimitrov, που είχε μια εκπληκτική εβδομάδα στο Bercy και κέρδισε τους Daniil Medvedev και Στέφανο Τσιτσιπά. Καθόλου τυχαία δεν ήταν δηλαδή η παρουσία του στον τελικό.

Παρόλα αυτά, αποτέλεσε εύκολη λεία για τον Novak, που δεν αντιμετώπισε ούτε ένα break point σε ολόκληρο το παιχνίδι! "Έσπασε" για 1η φορά το σερβίς του Dimitrov στο 7ο game του 1ου σετ και πήρε το προβάδισμα με 4-3. Διατήρησε τον έλεγχο έως το τέλος του σετ, με τον Dimitrov να πιέζει στο τελευταίο game αλλά να μην μπορεί να φτάσει στο break point.

Στο 2ο σετ η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη, με τον 36χρονο Σέρβο να κάνει το break στο 5ο game και να αποκτά τεράστιο προβάδισμα τίτλου. Έκανε εύκολα με το σερβίς του το 4-2, ενώ είχε break point και για το 5-2.

Ο Dimitrov μείωσε σε 4-3, αλλά το διπλό break δεν το απέφυγε, με τον Djokovic να "κλειδώσει" τη νίκη του με break στο 9ο game για το 6-3, έπειτα από 1 ώρα και 38 λεπτά αγώνα.

 

Αυτή ήταν η 12η νίκη του Djokovic με αντίπαλο τον Dimitrov, σε 13 συναντήσεις (12-1).

Η αδιανόητη συλλογή τροπαίων συνεχίζεται για τον Djokovic, που θα πάει με καλή ψυχολογία και ως πρώτο φαβορί σε ακόμα ενα μεγάλο event, το ATP Finals του Τορίνου, όπου θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του, αλλά και να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που κατακτά 7 τίτλους στο θεσμό.

Όσον αφορά το Νο.1, ο Djokovic θα εξασφαλίσει και μαθηματικά το Year-end No.1 και τις 400 εβδομάδες συνολικής παραμονής στην κορυφή (τώρα έχει 397), σημειώνοντας απλώς μια νίκη στο Τορίνο. Σε αυτή την περίπτωση θα μείνει στην κορυφή ακόμα και αν αποκλειστεί στο round robin και ο Carlos Alcaraz κατακτήσει τον τίτλο αήττητος. Σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση, ο Djokovic θα μείνει στην κορυφή ακόμα και αν δεν πετύχει καμία νίκη στο Τορίνο.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots