Τo Spiegel "βλέπει" απάτη στα τεστ του Djokovic

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic Φωτογραφία: Tennis Photo Network
tn team Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 - 19:45

Ένα ρεπορτάζ του Spiegel, υποστηρίζει πως το θετικό PCR τεστ που κατέθεσε ο Novak Djokovic στο δικαστήριο δεν έγινε στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά στις 26. Η απάντηση που διαψεύδει την έρευνα και τα ερωτηματικά που μένουν.

Το ρεπορτάζ, που υπογράφει ο Max Hoppenstedt, υποστηρίζει πως κάποια από τα στοιχεία του μοριακού τεστ που δικαιολογεί την παρουσία του Novak Djokovic στην Αυστραλία αυτή τη στιγμή, δεν είναι αληθή.

Όλα τα έγγραφα που κατέθεσε ο Djokovic στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και μαζί με αυτά βρίσκεται και το θετικό του PCR τεστ, που σύμφωνα με την κατάθεση έγινε το μεσημέρι τις 16ης Δεκεμβρίου, με το αποτέλεσμα να βγαίνει το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα όμως με το δημοσίευμα του Spiegel, το τεστ αυτό καταχωρήθηκε στο σύστημα 10 ημέρες αργότερα, στις 26 Δεκεμβρίου, ώρα 14:21 Βελιγραδίου, όπως μαρτυρά η χρονοσήμανση UNIX (UNIX time), που είναι πληροφοριακό σύστημα μέτρησης μιας ακριβούς ημερομηνίας και ώρας καταχώρησης μιας πληροφορίας στο διαδίκτυο, πολλές φορές χρήσιμο και για τον εντοπισμό της.

Ο Djokovic κατέθεσε στο δικαστήριο δυο αποτελέσματα μοριακών τεστ. Στις 16 Δεκεμβρίου είχε βγει θετικός και στις 22 Δεκεμβρίου αρνητικός. Το τεστ της 22ης Δεκεμβρίου ευθυγραμμίζεται ημερομηνιακά πάντως με το UNIX time.

Επιπλέον, το ID του θετικού τεστ, είναι μεγαλύτερο από εκείνο του αρνητικού, κάτι που επίσης εγείρει ερωτηματικά, μιας και φαίνεται πως έχει καταχωρηθεί μεταγενέστερα στο σύστημα. Την έρευνα επιμελήθηκε η ομάδα της Zerforschung, που ειδικεύεται στην αντίστροφη μηχανική.

"Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία, η πιο λογική εξήγηση είναι πως το θετικό αποτέλεσμα του τεστ, προστέθηκε στην επίσημη βάση δεδομένων της Σερβίας στις 26 Δεκεμβρίου και όχι στις 16 Δεκεμβρίου", ανέφερε εκπρόσωπος της Zerforschung.

Ωστόσο, ο χρήστης Blokovi.com βρήκε ένα κενό στην έρευνα της Spiegel, εξηγώντας πως το UNIX timestamp που χρησιμοποιηθήκε, δημιουργήθηκε την ώρα που έγινε η λήψη (και όχι η καταχώρηση στο σύστημα) ώστε να εκδοθεί το πιστοποιητικό, αφού έκανε το ίδιο με το δικό του PCR τεστ από την 1η Οκτωβρίου 2021 και το timestamp έβγαλε τη σημερινή ημερομηνία (11 Ιανουαρίου 2022). Παρόλα αυτά, τα ID των τεστ φαίνεται πως ακολουθούν την χρονική ακολουθία, όπως υποστηρίζεται από την Zerforschung, αφήνοντας αναπάντητο το δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό της έρευνας.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots