ATP
Ο Rafa είναι ακόμα εδώ! (vids)

 
Rafael Nadal
Rafael Nadal Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 - 18:38

O Rafael Nadal βρέθηκε πίσω με 1-5 στο 3ο σετ κι όμως κατάφερε να κάνει μια απίθανη ανατροπή και να πάρει τη νίκη απέναντι στον Daniil Medvedev, παραμένοντας "ζωντανός" στη διεκδίκηση της πρόκρισης για τα ημιτελικά του ATP Finals.

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Μέσα σε μερικά λεπτά, ο Nadal επέστρεψε από το 1-5 και κέρδισε τον Medvedev με 6-7 (3), 6-3, 7-6 (4), σε μια αναμέτρηση που ήταν "ζωής και θανάτου" και για τους δυο παίκτες.

O Nadal, όπως και ο ίδιος είπε μετά το παιχνίδι, παρουσιάστηκε βελτιωμένος σε σχέση με τον αγώνα της πρεμιέρας του ενάντια στον Alexander Zverev, όπου κέρδιδσε μόλις 6 game.

Παρόλα αυτά, βρέθηκε και σήμερα πολύ κοντά στην ήττα, που δε θα τον έβγαζε ακόμα εκτός τουρνουά, αλλά θα περιόριζε πολύ σημαντικά τις λίγες μαθηματικές ελπίδες που θα είχε για πρόκριση.

Στα πρώτα δυο σετ ο Ισπανός δεν έχασε ούτε μια φορά το σερβίς του, ωστόσο βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ο Medvedev έκανε ένα πολύ καλό tie-break και επικράτησε με 7-3, για να κατακτήσει το 1ο σετ.

Στο 2ο σετ ήταν αισθητά καλύτερος ο Rafa, ο οποίος έκανε break στο ξεκίνημα (2-0) και στο τέλος του σετ (6-3), ενώ ο ίδιος δεν απειλήθηκε με break point.

Στο αποφασιστικό σετ ο Medvedev έδειχνε να είναι με τη σειρά του πολύ καλύτερος από τον Nadal. Έκανε συνεχόμενα break και προηγήθηκε με 4-0 ο 23χρονος Ρώσος, ο οποίος μάλιστα απείλησε τον Ισπανό με bagel, καθώς έχασε 2 break point για να κάνει το 5-0, που θα τον έφερνε ένα service game μακριά από ένα πολύ εντυπωσιακό 6-0, ενάντια στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο κάτοχος 19 Grand Slam τίτλων ωστόσο, δεν απογοητεύτηκε και δεν σταμάτησε να προσπαθεί ούτε σε εκείνο το σημείο. Ούτε ακόμα όταν κράτησε το σερβίς του και μείωσε σε 4-1, αλλά η απάντηση του Medvedev ήταν ένα άψογο love service game, που τον έφερε μπροστά με 5-1.

Ο Nadal συνέχισε και τότε να παλεύει και συναντώντας νέες δυσκολίες στο σερβίς του, έσβησε ένα match point και μείωσε σε 5-2. Στη συνέχεια ο Medvedev ένιωσε απότομα όλη την πίεση και άρχισε να κάνει πολύ ευκολότερα λάθη, "χαρίζοντας" κρίσιμους πόντους στον Ισπανό, που ταυτοχρόνως τρεφόταν απ' αυτό και έφερνε το momentum στο μέρος του.

Ξαφνικά, το 1-5 έγινε 6-5, με τον Nadal να κάνει δυο συνεχόμενα break και να κρατάει 3 φορές το σερβίς του. Ήταν μάλιστα 2 πόντους μακριά από τη νίκη στο 0-30 του 12ου game, αλλά ο Medvedev μετά από ώρα έδειξε σημάδια ζωής και με 4 συνεχόμενους πόντους υπερασπίστηκε το τελευταίο service game του στο ματς, για να στείλει το 3ο σετ σε tie-break.

Εκεί οι δυο παίκτες ήταν πολύ κοντά και πήγαιναν πόντο πόντο έχρι το 4-4. Ο Nadal, ο οποίος χάρη στο σερβίς του προηγήθηκε με 5-4, έκανε ένα πολύ κρίσιμο mini break στη συνέχεια, εξαιτίας ενός ακόμα λάθους του Medvedev, για να προηγηθεί με 6-4. Το πρώτο match point ήταν αρκετό για τον Ισπανό, που ολοκλήρωσε την επική ανατροπή κερδίζοντας με 7-4 το tie-break, έπειτα από 2 ώρες και 46 λεπτά συνολικού παιχνιδιού.

Σε περίπτωση ήττας, ο Nadal θα έμπαινε σε ειδικές καταστάσεις, καθώς μόνο με συγκεκριμένα αποτελέσματα σε όλους τους αγώνες, όχι μόνο στον δικό του, θα είχε ελπίδες πρόκρισης. Ανταυτού, πλέον με τη νίκη του είναι πέρα για πέρα "ζωντανός" και κρατάει σε μεγάλο βαθμό την τύχη του στα χέρια του. Πολλά θα εξαρτηθούν βεβαίως και από τον αποψινό αγώνα του Alexander Zverev με τον Στέφανο Τσιτσιπά, διότι αν κερδίσει ο Γερμανός, τότε ο αγώνας του Στέφανου με τον Nadal θα αποτελέσει τελικό για τη 2η θέση, αλλά αν ο Έλληνας τενίστας καταφέρει να κερδίσει τον Zverev απόψε, τότε είναι πιθανό και το ενδεχόμενο της τριπλής ισοβαθμίας, ανάμεσα σε Τσιτσιπά, Nadal και Zverev.

Όσο για τον Medvedev, μαθηματικές ελπίδες μπορεί να υπάρχουν, αλλά ο Ρώσος βρίσκεται στη θέση που θα βρισκόταν και ο Nadal αν έχανε, όπως αναλύθηκε παραπάνω. Συγκεκριμένα, χρειάζεται απόψε τη νίκη του Τσιτσιπά επί του Zverev, μεθαύριο τη νίκη του Τσιτσιπά επί του Nadal και από εκεί και πέρα πρέπει ο ίδιος να κερδίσει όσο πιο άνετα μπορεί τον Zverev, προκειμένου να δημιουργήσει μια συνθήκη τριπλής ισοβαθμίας στη 2η θέση, ανάμεσα σ' αυτόν, στον Nadal και στον Τσιτσιπά. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ρώσος μπορεί να προκριθεί εφόσον καταφέρει να καλύψει τη διαφορά και να έχει καλύτερο ποσοστό κερδισμένων σετ (ή games, αν ισοβαθμούν και στα σετ οι 3 τους).

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots