ΜΕΓΑΣ ΣΤΕΦ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ! (vids)

 
ΜΕΓΑΣ ΣΤΕΦ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ! (vids)
© Reuters
tennisnews team Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 - 9:04

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς απέδειξε και σήμερα πως έχει αλλάξει πίστα πνευματικά και κέρδισε τον Karen Khachanov με 3-1 σετ, για να γίνει ο πρώτος φιναλίστ του Australian Open! Θα είναι ο 2ος τελικός σε Grand Slam για τον 24χρονο Έλληνα τενίστα, που αν τον κερδίσει θα γίνει το νέο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης!

4η και... φαρμακερή για τον Στέφανο Τσιτσιπά στη Μελβούρνη, που μετά τους χαμένους ημιτελικούς το 2019, το 2021 και το 2022, πέρασε φέτος από τα ημιτελικά της Μελβούρνης και προκρίθηκε στον πρώτο του τελικό στο Australian Open και 2ο συνολικά σε ένα Grand Slam μετά το Roland Garros του 2021.

Μετά από 3 ώρες και 21 λεπτά αγώνα στη Rod Laver Arena, o Τσιτσιπάς επικράτησε του Khachanov με 7-6 (2), 6-4, 6-7 (6), 6-3, αποδεικνύοντας για 2η φορά στο τουρνουά πως πνευματικά έχει αλλάξει... πίστα, είναι σαφώς πιο έμπειρος και δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ για τον μεγάλο τίτλο.

Όπως και στο άλλο παιχνίδι που έχασε σετ μέχρι τώρα στο τουρνουά, με τον Jannik Sinner στον 4ο γύρο, όπου είδε το 2-0 σετ να γίνεται 2-2, ο Τσιτσιπάς έδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά και στόφα μεγάλου πρωταθλητή όταν χρειάστηκε, αφού έχασε μέσα από τα χέρια του το 3ο σετ και παρόλα αυτά επέστρεψε δριμύτερος στο court, για να τελειώσει "τη δουλειά" στα 4 σετ.

Πιο αναλυτικά, ο Έλληνας πρωταθλητής απώλεσε 2 φορές προβάδισμα με break στο 1ο σετ, καθώς είχε προηγηθεί με 3-1 και με 5-3, αλλά και στα δυο break του ο Khachanov είχε άμεση απάντηση και ισοφάρισε σε 3-3 και 5-5 αντίστοιχα.

Στο 11ο game λίγο έλειψε να γίνουν επικίνδυνα τα πράγματα για τον Στεφ, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρώτη δύσκολη συνθήκη στο 5-5, 0-30, όμως με 4 πόντους στη σειρά βρήκε από τη δύσκολη θέση και έκανε το 6-5. Λίγο μετά ο Khachanov οδήγησε το σετ στο tie-break, όπου ο Στέφανος ήταν εκπληκτικός, δεν έκανε λάθη και επιβλήθηκε με 7-2. 

Το σετ αυτό σίγουρα απελευθέρωσε αρκετά και από την πίεση τον Στέφανο, που ήταν πια αισθητά καλύτερος στο 2ο σετ. Ο Khachanov χρειάστηκε αρχικά να σβήσει 3 break points στο 3ο game για να κρατηθεί σε αυτό, με τον Τσιτσιπά να κάνει τελικά το break στο πολύ κρίσιμο 9ο game, παίρνοντας το προβάδισμα με 5-4. Με love service game ολοκλήρωσε το 2ο σετ ο Έλληνας τενίστας, ο οποίος δεν απειλήθηκε με break point σε κανένα σημείο του.

Στο 3ο σετ ο Στεφ έκανε γρήγορο break για το 2-1, ενώ διατήρησε τον έλεγχο μέχρι και το 5-3. Έως τότε, δεν είχε απειληθεί καθόλου στο σερβίς του ο Στέφανος, που σέρβιρε για την πρόκριση και ένα καθαρό 3-0 σετ στο 10ο game.

Ο Khachanov κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω, αφού την πρώτη φορά που έγινε απειλητικός στο 3ο σετ έκανε το break και ισοφάρισε σε 5-5, εκμεταλλευόμενος την ξεκάθαρη πίεση που ένιωσε ο αντίπαλός του.

Στη συνέχεια ο Τσιτσιπάς είχε νέα μεγάλη ευκαιρία να τελειώσει το παιχνίδι χωρίς να χάσει σετ, στο tie-break, όπου έφτασε σε διπλό match point στο 6-4. Για ακόμα μια φορά ο Khachanov έμεινε "ζωντανός", με τον Ρώσο να σβήνει τα 2 match points - το ένα ήταν σε σερβίς του Τσιτσιπά - και με 4 διαδοχικούς πόντους να κερδίζει το tie-break με 8-6 και να βάζει φωτιά στο ματς. 

Αν κάτι όμως είναι διαφορετικό για τον Τσιτσιπά σ' αυτό το τουρνουά, είναι η πετυχημένη αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Όπως έκανε και στον αγώνα του με τον Sinner, o Στέφανος απέδειξε πόσο σημαντικές είναι οι εμπειρίες που έχει αποκτήσει από τις ήττες του σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν και επανήλθε δριμύτερος στο 4ο σετ, σα να μην έγιναν ποτέ αυτά τα τελευταία λεπτά του 3ου.

Είχε το καλύτερό του σετ από τη γραμμή του σερβίς, με εξαίρεση το 1ο game, όπου από το 40-0 βρέθηκε στο 40-40, έχασε μόνο 2 πόντους σε όλα τα υπόλοιπα, ενώ έκανε και το γρήγορο break, για να "ξεφύγει" νωρίς με 3-0. Δεν κοίταξε πίσω του μετά απ' αυτό και σε 3 ώρες και 21 λεπτά παιχνιδιού "σφράγισε" το τελικό 3-1 σετ και μια νέα τεράστια πρόκριση.

Ο Τσιτσιπάς σέρβιρε 18 άσσους σήμερα, ενώ έφτασε τους 66 winners, σε ένα αναμφίβολα πολύ εντυπωσιακό στατιστικό. Είχε 20 winners περισσότερους από τον αντίπαλό του (46), ενώ έμεινε πολύ κοντά του στα λάθη, με τον Ρώσο να έχει μόλις 2 λιγότερα (32 έναντι 34).

Αυτή ήταν η 6η νίκη του Τσιτσιπά με αντίπαλο τον Khachanov, σε ισάριθμες αναμετρήσεις στο tour! Παρέμεινε αήττητος με αντίπαλο τον Ρώσο ο Έλληνας παίκτης, όπως παρέμεινε αήττητος και στη φετινή σεζόν, στην οποία μετράει ήδη 10 νίκες (10-0).

Με μόλις 3 χαμένα σετ σε 6 αναμετρήσεις θα πάει στον τελικό την Κυριακή ο Στέφανος, για να αντιμετωπίσει πιθανότατα το μεγάλο φαβορί, Novak Djokovic, που αργότερα σήμερα (10:30GR) θα παίξει στον άλλον ημιτελικό με τον Tommy Paul.

Αυτός θα είναι ο 2ος τελικός σε Grand Slam διοργάνωση για τον Στέφανο, που αν τον κερδίσει θα κατακτήσει το 1ο του Slam, ενώ θα γίνει συγχρόνως και το νέο Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη!

Αν έχει απέναντί του τον Djokovic στον τελικό και δεν κερδίσει, θα πάει στο Νο.3 του κόσμου, όπου έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν. Αν ο Djokovic ηττηθεί αργότερα σήμερα, τότε ο Στεφ θα εξασφαλίσει από σήμερα το νέο career high και την άνοδο στο Νο.2 του κόσμου, ενώ σαφώς ο δρόμος για το Νο.1 και το 1ο Slam θα είναι πολύ πιο ανοιχτός.

Ο τελικός στη Μελβούρνη θα είναι 25ος τελικός συνολικά στην καριέρα του Τσιτσιπά, που θα διεκδικήσει τον 10ο τίτλο του (9-15). Ο μεγάλος τελικός θα γίνει την Κυριακή στις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί από το Eurosport 1.

Δείτε ακόμα:

Τα highlights του αγώνα (vid)

Τσιτσιπάς: "Ονειρεύτηκα ως παιδί να κάνω αυτό που έκανε ο Μάρκος" (vid)

Umbutu: Το μήνυμα του Τσιτσιπά μετά την πρόκριση στον τελικό (vid)

Πότε και που θα δείτε τον τελικό του AO

Khachanov: "Ο Στέφανος μπορεί να πάρει συμβουλές από τον Medvedev για Nole"

Τσιτσιπάς: "Πιο έτοιμος από ποτέ - θα δώσω το 110%"

Τσιτσιπάς: "Πέρασα πολλά για να φτάσω ως εδώ"

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots