Έγραψε ιστορία!

 
Έγραψε ιστορία!
Έγραψε ιστορία!
tennisnews team Κυριακή, 09 Ιουνίου 2013 - 19:06

Θριαμβευτική παρουσία του Rafael Nadal στον τελικό του Roland Garros κόντρα στον συμπατριώτη του David Ferrer. O Rafa επικράτησε με χαρακτηριστική ευκολία με 6-3, 6-2, 6-3, μετά από 2 ώρες και 16 λεπτά, και συνέχισε να γραφεί με χρυσά γράμματα το όνομά του στο βιβλίο της ιστορίας του τένις. Αυτός ήταν ο 4ος συνεχόμενος και 8ος συνολικά τίτλος στο Roland Garros. Έγινε ο ο πρώτος τενίστας που καταφέρνει να σηκώσει 8 φορές το ίδιο Grand Slam. Ο 27χρονος με την κατακτήσει του 12ου Grand Slam συνολικά, πηγαίνει με φορά προς την κατάρριψη του μύθου Pete Sampras με 14 Major τίτλους.

Ο Rafael Nadal ήταν καταιγιστικός στον αγώνα, παίζοντας μαγικό τένις καθόλη τη διάρκεια, απέναντι στον David Ferrer o oποίος ήταν πολύ καλός κατά διαστήματα, ωστόσο στο τέλος υπέκυψε στην ανωτερότητα του καλύτερου τενίστα όλων των εποχών στο χώμα.

Στο 1o σετ ο Rafa ήταν απειλητικός από το ξεκίνημά του, καθώς μετά από 8 λεπτά χτύπησε πρώτος, κάνοντας break στο 3ο game. O Ferrer δείχνοντας αρκετά φρέσκος κατάφερε με αρκετή προσπάθεια να φέρει τα πράγματα στα ίσα. Το παιχνίδι είχε αρκετά μεγάλα ράλι, με τους δυο τενίστες να βγάζουν εξαιρετικούς πόντους.

Ο Nadal όμως ήταν και πάλι αυτός ο οποίος έκανε το πιο αποφασιστικό βήμα, σπάζοντας στο 7ο game (4-3) και πάλι το αντίπαλο σερβίς, δείχνοντας έτοιμος για την κατάκτηση του σετ. Ο συμπατριώτης του παρόλα αυτά, κατάφερε να βρει τον τρόπο και να πιέσει, αλλά όχι με μεγάλη επιτυχία, καθώς δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το break point που είχε στο 8ο game, και σαν να μην έφτανε αυτό, δέχθηκε ακόμα ένα break στο 9ο game, χάνοντας το σετ άδοξα με 6-3, μετά από 40 λεπτά.

Ο Nadal συνέχισε με κεκτημένη ταχύτητα από το 1ο σετ και στο 2ο. Χωρίς να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα κατάφερε να σπάσει το αντίπαλο σερβίς στο 2ο game (2-0) και να προηγηθεί μέχρι και 3-0. Η κατάσταση άρχισε να ισορροπείται για τον κάτοχο 8 Roland Garrοs (σ.σ με το φετινό), ο οποίος ανέβαζε και άλλο την απόδοση του στη συνέχεια.

Εύκολα προηγήθηκε στο 6ο game (5-1), θέλοντας να τελειώσει με συντριπτικό τρόπο το σετ. Ωστόσο ο Ferrer αντέδρασε κάνοντας το break back στο αμέσως επόμενο game. Κάτι όμως που δεν εκμεταλλεύτηκε, καθώς ο Nadal κατάφερε και πάλι να σπάσει το σέρβις του στο 8ο game, ολοκληρώνοντας μετά από 54 λεπτά το σετ με 6-2.

Στο 3ο και τελευταίο σετ, ο Ισπανός από την Mallorca μπήκε και πάλι πολύ δυνατά. Μπόρεσε και έκανε το break στο 2ο game, αλλά η μαχητικότητα του Ferrer, έφερε στο αμέσως επόμενο game και πάλι την ισορροπία. Στη συνέχεια ο Ισπανός από την Valencia ήταν αυτός που προσπαθούσε να βρει τον δρόμο προς το break ωστόσο και πάλι βρέθηκε σε δυσχερή θέση, καθώς ο Nadal κατάφερε και πήρε το πλεονέκτημα στο σερβίς του στο 8ο game. Έπειτα από τη γραμμή του σερβίς ο αριστερόχειρας Ισπανός, κατάφερε να ολοκλήρωσε το σετ με 6-3, φτάνοντας στην κορυφή του Roland Garros για 8η φορά στην καριέρα του.

O κάτοχος 12 Grand Slam τίτλων, σημείωσε 5 άσσους από τους συνολικά 35 winners, υποπίπτοντας σε 25 αβίαστα λάθη. Από την άλλη πλευρά ο Ferrer έβγαλε μόλις 1 άσσο σε συνολικά 22 winners, κάνοντας 35 αβίαστα λάθη, ένα πρωτοφανές στατιστικό για τον Ισπανό, που φυσικά του στέρησε και την ευκαιρία για τη διεκδίκηση του τίτλου.

Αυτή ήταν η 20η νίκη του Rafa σε βάρος του David Ferrer σε συνολικά 24 μονομαχίες. O Nadal συνεχίζει την παράδοση που τον ήθελε αήττητο σε τελικούς, κόντρα σε συμπατριώτες του. Αυτή ήταν η 9η συνεχόμενη νίκη του και 17η συνολικά σε χωμάτινα court απέναντι στον Ferrer.

Το Νο5 στον κόσμο από αύριο, κατέκτησε το 8ο Roland Garros στην καριέρα του και έγινε ο πρώτος τενίστας που καταφέρνει να σηκώσει 8 φορές τον ίδιο Grand Slam τίτλο, αφήνοντας πίσω του του Roger Federer και Pete Sampras που έχουν από 7 κατακτήσεις στον Wimbledon. Ο Ισπανός από την Mallorca πέτυχε την 59η νίκη του (τρέχοντας ένα σερί 28 νικών) και έγινε ο παίχτης με τις περισσότερες νίκες στο Γαλλικό Όπεν, ξεπερνώντας τους Roger Federer και Guillermo Vilas που είχαν από 58 νίκες ο καθένας.

Ο Rafa κατάφερε να κερδίσει το 12ο Grand Slam και παρέμεινε μόνος τρίτος στην λίστα με τις περισσότερες κατακτήσεις, ξεπερνώντας τον Bjorn Borg που είχε 11 Major. Πλέον απέχει μόλις δυο τίτλους μακριά από τον Pete Sampras ο οποίος έχει 14 κατακτήσεις και έρχεται 2ος στην σχετική λίστα, πίσω φυσικά από τον μεγάλο Roger Federer με 17 τρόπαια.

Η φετινή σεζόν είναι εξαιρετική για τον καλύτερο τενίστα όλων των εποχών στο χώμα, ο οποίος έκανε την 43η νίκη του στο tour, μετρώντας μόλις 2 ήττες. Η 1η ήττα ήταν στον τελικό του VTR Open, από τον Horacio Zeballos, ας σημειωθεί πως ήταν το πρώτο τουρνουά που έλαβε συμμέτοχη μετά από σχεδόν 8 μήνες αποχής λόγω τραυματισμού και η 2η από τον Novak Djokovic στον τελικό και πάλι του Monte-Carlo Rolex, εκεί όπου έχασε τον θρόνο μετά από 8 συναπτά χρόνια βασιλείας.

Στις υπόλοιπες διοργανώσεις που έχει συμμετάσχει έχει σηκώσει όλα τα τρόπαια. Brasil Open, Abierto Mexicano Telcel, BNP Paribas Open, Barcelona Open Banco Sabadell, Mutua Madrid Open και Internazionali BNL d'Italia είναι οι τίτλοι που έχει κατακτήσει δείχνοντας να επιστρέφει εξ' ολοκλήρου στον παλιό καλό του εαυτό.

Από την άλλη πλευρά η o εξαιρετικός στο τουρνουά David Ferrer, ο οποίος μάλιστα έφτασε για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελικό Grand Slam, σημείωσε την 10η ήττα του για φέτος στο tour. Σίγουρα η φετινή χρόνια είναι η καλύτερη που πραγματοποιεί μέχρι στιγμής στην καριέρα του, παίζοντας πολύ ανταγωνιστικό τένις από κάθε άλλη φορά.

Στο 1ο Grand Slam της χρονιάς έφτασε μέχρι τα ημιτελικά εκεί όπου ηττήθηκε από τον μετέπειτα πρωταθλητή Novak Djokovic με 3-0 σετ. Μεγάλη παρουσία έκανε και στο Sony Open Masters του Miami, φτάνοντας μέχρι τον τελικό, χάνοντας από τον Andy Murray πολύ δύσκολα με 2-6, 6-4, 7-6 (1). Φέτος μετράει τους τίτλους στο Heiniken Open στο Auckland και στο Copa Claro του Bueno Aires.

O Rafael Nadal θα εισπράξει το αστρονομικό πόσο του 1 εκατομμύριου 500 χιλιάδων ευρώ, ενώ υπερασπίστηκε επιτυχώς και τους 2000 βαθμούς που κέρδισε πέρσι, παραμένοντας στους 6895. Ο 27χρονος όμως θα πέσει στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης, με τον David Ferrer να παίρνει και πάλι την θέση του στο Νο4. Ο Ferrer ο οποίος θα φύγει από το Παρίσι πλουσιότερος κατά 750 χιλιάδες ευρώ, αλλά και με 480 βαθμούς περισσότερους στην παγκόσμια κατάταξη ανεβαίνοντας στους 7220 συνολικά, που του χαρίζουν και το Νο4 στον κόσμο.

Επόμενος μεγάλος σταθμός για τους δυο αθλητές θα είναι το Wimbledon, μιας και ο Nadal απέσυρε τη συμμετοχή του από το Gerry Weber Open. To Wimbledon ξεκινάει στις 24 Ιουνίου, με υπερασπιστή του τίτλου τον Roger Federer.

Simple Messieurs - Roland Garros 2013

 

Roland Garros 2013

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots