WTA
Iga Swiatek: Η απόλυτη κυριαρχία και τα μοναδικά ρεκόρ

 
Iga Swiatek: Η απόλυτη κυριαρχία και τα μοναδικά ρεκόρ
© Corinne Dubreuil / FFT
tn team Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 21:14

Σε μια περίοδο που η Ashleigh Barty έμοιαζε να μην έχει αντίπαλο, η Αυστραλή αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Δεν άργησε να την αντικαταστήσει επάξια στην κορυφή η Iga Swiatek, η οποία είχε μια επική σεζόν με 2 κερδισμένα Grand Slams, 37 διαδοχικές νίκες και μια χαόδη διαφορά στη βαθμολογία από όλες τις ανταγωνίστριές της.

Το 2022 ήταν μια τρομερή χρονιά για τη Iga Swiatek, που κατάφερε να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες παίκτριες, αναλαμβάνοντας να καλύψει και με το παραπάνω το κενό που άφησε η Ashleigh Barty, αφού η Πολωνή όχι μόνο εδραιώθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης μετά την απόσυρση της Barty, αλλά κατάφερε να πετύχει το πρώτο της Year-end No.1 σε μια απόσταση 6.030 βαθμών από τη 2η! Συγκεκριμένα, η Swiatek έχει στην κατοχή της 11.085 βαθμούς και το Νο.2 του κόσμου, Ons Jabeur, έχει μόλις 5.055!

Για να φτάσει σ' αυτό το εξωπραγματικό νούμερο, η Swiatek χρειάστηκε να κατακτήσει 8 τίτλους αυτή τη χρονιά, ανάμεσα στους οποίους δυο Grand Slams, σε Roland Garros και US Open, τέσσερα 1000άρια, σε Ντόχα, Indian Wells, Μαϊάμι και Ρώμη, καθώς και δυο 500άρια, σε Στουτγκάρδη και Σαν Ντιέγκο. Συνολικά είχε 67 νίκες σε 76 αναμετρήσεις το 2022 (67-9), έχοντας μέσα στη σεζόν και το σερί 37 διαδοχικών νικών, που είναι το καλύτερο που έχει πετύχει ποτέ τενίστρια της WTA στον 21ο αιώνα.

"Μουδιασμένο" ξεκίνημα στην Αυστραλία

Παρότι είχε δείξει και παλιότερα δείγματα του τεράστιου ταλέντου της, κατακτώντας με εντυπωσιακό τρόπο το Roland Garros το 2020, σε ηλικία 19 ετών, η Swiatek είχε κάποια δυσκολία στο να σταθεροποιηθεί στο κορυφαίο της επίπεδο. Έτσι έκλεισε η προηγούμενη σεζόν και έτσι άνοιξε η φετινή, με την Πολωνή να παίζει σε γενικές γραμμές καλό τένις στην Αυστραλία, αλλά όχι το καλύτερό της με συνέπεια. Στην Αδελαΐδα έχασε στα ημιτελικά από την Barty, στον τελευταίο της αγώνα με την Αυστραλή, την οποία θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να κόντραρε και στη συνέχεια της χρονιάς, όταν πήρε τα πάνω της. Στο Australian Open έκανε επίσης μια πολύ καλή πορεία μέχρι τα ημιτελικά και πάλι όμως όταν έπρεπε να κάνει το κάτι παραπάνω, ηττήθηκε από την Danielle Collins με 4-6, 1-6.

Το μυθικό της σερί

Το αυστραλιανό καλοκαίρι άνηκε δικαιωματικά στην Barty, που στα τελευταία τουρνουά της καριέρας της κατέκτησε το 500άρι της Αδελαΐδας και το Australian Open, χτίζοντας μια καλή διαφορά στο Νο.1 του κόσμου. Δεν επέστρεψε μετά απ' αυτά τα τουρνουά η Αυστραλή τενίστρια και τελικά τον Μάρτιο ανακοίνωσε και επίσημα την απόσυρσή της από την ενεργό δράση, αποσύροντας μάλιστα το όνομά της και από την παγκόσμια κατάταξη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις άλλες παίκτριες να το διεκδικήσουν.

Αυτό που δεν μπορούσαν να υπολογίσουν, ήταν πως δεν θα τις άφηνε η Swiatek να το διεκδικήσουν! Η Πολωνή, η οποία μόλις είχε ανεβεί από το Νο.4 στο Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης, έγινε αυτόματα το νέο Νο.1 όταν αποσύρθηκε από το ταμπλό το όνομα της Barty. Έγινε με τον πιο άκοπο τρόπο Νο.1 για 1η φορά στη ζωή της η Swiatek, η οποία ωστόσο με την πάροδο του χρόνου απέδειξε και με το παραπάνω ότι δεν θα μπορούσε να αξίζει τη θέση αυτή άλλη παίκτρια, μετά την εποχή της Barty.

Από τον Φεβρουάριο είχε ξεκινήσει το μυθικό της σερί η Iga, η οποία είχε ανοίξει τη διαφορά της ήδη σε ικανοποιητικό βαθμό όταν έγινε Νο.1, έχοντας κατακτήσει 3 διαδοχικούς τίτλους σε 1000άρια τουρνουά, στην Ντόχα, στο Indian Wells και στο Μαϊάμι.

Το σερί της συνεχίστηκε για 4 ακόμα τουρνουά: Τα προκριματικά του Billie Jean King Cup, το 500άρι της Στουτγκάρδης, το 1000άρι της Ρώμης και το Roland Garros, το οποίο κέρδισε για 2η φορά και έφτασε τα 6 διαδοχικά κερδισμένα τουρνουά στο tour.

Ένα ακόμα πολύ εντυπωσιακό στατιστικό για τη Swiatek, ήταν πως όλους αυτούς τους τελικούς τους κέρδιζε με συντριπτικό τρόπο. Στην Ντόχα συνέτριψε την Anett Kontaveit με 6-2, 6-0, στο Indian Wells νίκησε τη Μαρία Σάκκαρη με 6-4, 6-1, στο Μαϊάμι τη Naomi Osaka με 6-4, 6-2, στη Στουτγκάρδη την Aryna Sabalenka με 6-2, 6-2, με το ίδιο σκορ κέρδισε και την Ons Jabeur στη Ρώμη, ενώ στον τελικό του Roland Garros επικράτησε της Coco Gauff με 6-1, 6-3.

Το σερί των 37 νικών, έγινε το μεγαλύτερο στην ιστορία του 21ου αιώνα στο WTA Tour, δηλαδή το μεγαλύτερο από το 2000 και μετά. To προηγούμενο ρεκόρ ήταν από το 2000, οι 35 σερί νίκες της Venus Williams. Το ρεκόρ "έσπασε" με την 36η συνεχόμενη νίκη της Swiatek, στην πρεμιέρα της στο Wimbledon, όπου πέτυχε 2 νίκες συνολικά. Μετά από το 37-0, στον 3ο γύρο του Wimbledon το σερί ολοκληρώθηκε, καθώς έχασε από την Alize Cornet.

3ος Grand Slam τίτλος

Μετά το τέλος αυτού του σερί, στο οποίο συνετέλεσε και το γεγονός πως έπαιξε στο Wimbledon χωρίς να έχει παίξει σε κανένα άλλο τουρνουά στο γρασίδι και αποδείχτηκε πως δεν είχε προλάβει να προσαρμοστεί καλά στην επιφάνεια, η Swiatek έχασε για λίγο τα πατήματά της και γνώρισε δυο πρόωρους αποκλεισμούς από τον 3ο γύρο, τόσο στο 1000άρι του Τορόντο όσο και στο Σινσινάτι.

Παρόλα αυτά, βρήκε και πάλι το καλύτερό της τένις στο κρισιμότερο τουρνουά της αμερικανικής σεζόν, το US Open, όπου είχε μια ακόμα επιβλητική παρουσία και έφτασε μέχρι τον τίτλο, κερδίζοντας στα προημιτελικά την Jessica Pegula, στα ημιτελικά την Sabalenka και στον τελικό τη Jabeur.

Ήταν ο 3ος τίτλος σε Grand Slam διοργάνωση και έγινε η πρώτη τενίστρια από την Πολωνία που κατέκτησε το US Open στην ιστορία.

Ο επικός τελικός στην Οστράβα και ο 8ος τίτλος

Μετά το US Open, η Swiatek έκανε ένα διάλειμμα και όταν επέστρεψε αγωνίστηκε στο 500άρι της Οστράβας, ένα από τα τουρνουά που κάθε χρόνο βάζει στο καλαντάρι της. Εκει πέτυχε δυο ακόμα Top 10 νίκες, απέναντι στις Αμερικανίδες Gauff και Pegula, όμως στον τελικό είχε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα, γνωρίζοντας την ήττα από την Barbora Krejcikova με 5-7, 7-6 (4), 6-3. Ο τελικός κράτησε 3 ώρες και 16 λεπτά και ήταν η πρώτη φορά μετά τον πρώτο τελικό της καριέρας της, τον Απρίλιο του 2019 στο Λουγκάνο, που η Swiatek έχασε σετ σε έναν τελικό! Μετά από 10 συνεχόμενες νίκες και 20 συνεχόμενα κερδισμένα σετ σε τελικούς, η Swiatek ηττήθηκε από την Krejcikova και αρκέστηκε στη 2η θέση στην Οστράβα.

"Ρέφαρε" όμως η Πολωνή με τον τίτλο στο 500άρι του Σαν Ντιέγκο, όπου κέρδισε την Donna Vekic στον τελικό με 6-3, 3-6, 6-0 και έφτασε τους 8 τίτλους στο 2022.

Η χρονιά της Swiatek ολοκληρώθηκε με το WTA Finals, όπου παρότι ξεκίνησε πολύ δυνατά και νίκησε χωρίς να χάσει σετ τις Kasatkina, Garcia και Gauff, τελικά αποκλείστηκε από την Sabalenka σε έναν ημιτελικό που δεν μπόρεσε να βγάλει τον καλό της εαυτό στην επιφάνεια.

Με τις νίκες της στο Finals, η Swiatek έφτασε τις 15 νίκες απέναντι σε Top 10 παίκτριες στη χρονιά, σε ακόμα έναν στατιστικό που εντυπωσιάζει και δείχνει την τρομερή απόδοση που είχε όλο το χρόνο.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots