ΜΥΘΙΚΟΣ NADAL! ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΠΟΣ ΚΑΙ 21ο ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ! (vids)

 
Rafael Nadal
Rafael Nadal © Peter Staples/ATP Tour
tennisnews team Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022 - 16:11

Ένας μυθικός Rafael Nadal ανέτρεψε το 2-6, 6-7, 2-3, 0-40 και "λύγισε" τον Daniil Medvedev σε έναν τελικό που θα μείνει στην ιστορία, για να φτάσει με μοναδικό τρόπο στο 21ο Grand Slam της καριέρας του!

Απ' όλους τους άθλους του - που δεν ήταν καθόλου λίγοι - o Rafael Nadal πέτυχε τον μεγαλύτερο σήμερα στη Rod Laver Arena!

Μετά από 5,5 ώρες μιας συγκλονιστικής μάχης για τον τελικό του Australian Open, o Rafa "λύγισε" έπειτα από επική ανατροπή τον Medvedev με 2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4, 7-5 και επέστρεψε στον "θρόνο" της Μελβούρνης μετά από 13 χρόνια!

Στα 35 του χρόνια, ο θρυλικός Ισπανός τενίστας έγραψε το μεγαλύτερο έπος του έως τώρα, κατακτώντας ένα major σε ένα τουρνουά που κανείς δεν τον υπολόγιζε, λιγότερο από ένα μήνα μετά από την επιστροφή του στους αγώνες, από την πολύμηνη απουσία του με τον δύσκολο τραυματισμό που είχε στο πόδι του.

Και όλα αυτά μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό, αναμφίβολα από τους καλύτερους στην πρόσφατη ιστορία του αθλήματος και τον πρώτο στην ιστορία του Australian Open που υπήρξε ανατροπή από 0-2 σετ!

Ο Medvedev, ο παίκτης που μπήκε ως το πρώτο φαβορί απ' όταν ξεκινούσε το τουρνουά, έκανε ένα καταπληκτικό ξεκίνημα και κέρδισε το 1ο σετ μέσα σε 42 λεπτά με 6-2. Τίποτα δεν προμήνυε το έπος που θα ακολουθούσε από αυτό το σετ, στο οποίο ο Ρώσος είχε 5 αβίαστα λάθη, δεν αντιμετώπισε break point και "έσπασε" 2 φορές το σερβίς του Nadal, που από την πλευρά του είχε 16 αβίαστα λάθη και μόλις 7 winners!

Στο 2ο σετ ο Nadal ήταν σαφώς καλύτερος και προηγήθηκε με 4-1 και με 5-3, όμως και πάλι δεν κατάφερε να κλείσει το σετ. Δεν τα κατάφερε ούτε όταν σέρβιρε γι' αυτό στο 9ο game, όπου έσβησε 4 break points, είχε ένα set point και τελικά υπέστη το break στην 5η ευκαιρία του Medvedev. Το Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης ισοφάρισε σε 5-5, αργότερα έστειλε το σετ σε tie-break και εκεί το κατέκτησε με 7-5. Ήταν ένα σετ που ξεπέρασε τα 80 λεπτά σε διάρκεια, ωστόσο κατέληξε και αυτό στον Medvedev, που ήταν πάρα πολύ κοντά στο 2ο διαδοχικό του Grand Slam.

Ο απίστευτος Rafa ωστόσο δεν τα παρατάει ποτέ και δεν θα μπορούσε να το αποδείξει αυτό πιο περίτρανα σήμερα. Αφού έσβησε τριπλό break point στο 2-3, 0-40 στο 3ο σετ, ο Ισπανός κατόρθωσε να μείνει "ζωντανός" στο ματς και να κάνει ένα καθοριστικό break για το 5-4. Με love service game έκανε το 6-4 και επέστρεψε στον τελικό.

Στο 4ο σετ και οι δυο παίκτες είχαν πολλές ευκαιρίες για break, με τον Nadal να προηγείται με 4-2 και να σβήνει διπλό break point στο 8ο game, για να παραμείνει μπροστά και να φτάσει στο 5-3. Για ακόμα μια φορά με love service game o Ισπανός "σφράγισε" την κατάκτηση του σετ και ισοφάρισε σε 2-2.

Έχοντας ήδη ξεπεράσει τις 4 ώρες αγώνα, οι δυο παίκτες μπήκαν σε 5ο σετ, όπου τα έδωσαν όλα. Ο Medvedev, που αντιμετώπιζε πρόβλημα με τους προσαγωγούς του και λάμβανε βοήθεια από τον φυσιοθεραπευτή σε κάθε changeover, υπέστη νέο break νωρίς στο αποφασιστικό σετ και έμεινε πίσω με 2-3.

Δεν τα παράτησε ωστόσο ούτε εκείνος στη δύσκολη στιγμή και για τα επόμενα 40 λεπτά περίπου πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και τα κατάφερε αρκετά καλά. Ο Nadal κρατήθηκε μπροστά σβήνοντας 3 break points για το 4-2 και κάνοντας το 5-3 αργότερα, στο 10ο game όμως ο Medvedev γύρισε από το 5-4, 30-0 και έκανε το break, για να παρατείνει την αγωνία.

Στο επόμενο game ωστόσο ο Nadal είχε νέες ευκαιρίες για break, δόθηκε μια νέα μεγάλη μάχη και τελικά στο 3ο break point του "έσπασε" ξανά τον Medvedev, ανακτώντας το πάνω χέρι στο σετ, με 6-5. Για 2η φορά σέρβιρε για τον τίτλο ο "Matador", που αυτή τη φορά το πήρε με love service game και ολοκλήρωσε την τρομερή του ανατροπή έπειτα από 5 ώρες και 24 λεπτά αγώνα στη Rod Laver Arena!

O Nadal είναι για 1η φορά στην καριέρα του πρώτος στην πολύ ιδιαίτερη μάχη που μοιράζεται με τους Roger Federer και Novak Djokovic, έχοντας πλέον τους περισσότερους τίτλους σε Grand Slam διοργανώσεις.

Επίσης έχει πλέον 2 τουλάχιστον τίτλους σε κάθε ένα από τα 4 majors τουρνουά (2 Australian Open, 13 Roland Garros, 2 Wimbledon, 4 US Open), κάτι που μόνο αυτός και ο Djokovic έχουν πετύχει στην ιστορία της open era.

Αυτός ήταν ο 90ός τίτλος καριέρας για τον 35χρονο Ισπανό (90-37 σε τελικούς), που παραμένει αήττητος στη φετινή σεζόν, έχοντας κερδίσει 10 αγώνες σε ισάριθμες αναμετρήσεις.

Διαβάστε ακόμα:

To championship point του 21ου του Rafa (vid) 

Η συγκίνηση και τα δάκρυα του Nadal (vid)

Τα highlights του επικού τελικού (vid)

Nadal: "Πριν 1,5 μήνα δεν ήξερα αν θα επέστρεφα, είστε καταπληκτικοί" (vids)

Medvedev σε Nadal: "Είσαι απίστευτος! Κουράστηκες καθόλου;" (vid)

Ο Federer συνεχάρη τον Nadal: "Ποτέ μην υποτιμάτε έναν σπουδαίο πρωταθλητή"

Συγχαρητήρια και από τον Djokovic για Nadal

Nadal: "Ήταν μεγάλη έκπληξη - Δεν νιώθω GOAT"

Medvedev: "Έχω σταματήσει να κάνω όνειρα - θα παίζω τένις για τον εαυτό μου"

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots