ATP
Novak Djokovic: Το Wimbledon που "έσωσε" τη σεζόν και το κυνήγι του GOAT

 
Novak Djokovic: Το Wimbledon που "έσωσε" τη σεζόν και το κυνήγι του GOAT
© AELTC/Jed Leicester
tn team Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 - 19:48

Σε μια χρονιά που του συνέβησαν τα πιο ασυνήθιστα πράγματα και μπορούσε εύκολα να "εκτροχιαστεί" από το κυνήγι των περισσότερων τίτλων Grand Slam, o Novak Djokovic κατάφερε να "σώσει" τη σεζόν στο Wimbledon και από εκεί και πέρα να αποδεικνύει πως παραμένει ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, στο δεύτερο μισό του 2022.

Το 2022 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για τον Novak Djokovic. Αφενός κατάφερε να φτάσει σε κάποια ιστορικά επιτεύγματα και να βάλει ένα ακόμα "λιθαράκι" για να αναγνωριστεί ως ο κορυφαίος όλων των εποχών, αφετέρου πέρασε αυτή την απίστευτη και αξέχαστη περιπέτεια στην Αυστραλία, ενώ συνολικά η επιλογή του να μην εμβολιαστεί κατά της Covid-19 επισκίασε λίγη από την επιτυχία του, ενώ σίγουρα του στέρησε τη δυνατότητα να φτάσει σε ακόμα περισσότερες.

Στο αγωνιστικό μέρος πάντως αυτής της χρονιάς, ο Djokovic κατάφερε να φτάσει τους 21 Grand Slams τίτλους, μειώνοντας από την κορυφή και τον Rafael Nadal στον έναν τίτλο (ο Ισπανός έχει 22 Slams), ισοφάρισε το ρεκόρ του Federer με 6 τίτλους στο ATP Finals, ενώ ξεπέρασε τα δικά του ρεκόρ των περισσότερων εβδομάδων στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης φτάνοντας τις 373 και των περισσότερων τίτλων σε Masters 1000 διοργανώσεις φτάνοντας τους 38.

Βελτίωσε ένα ακόμα δικό του ρεκόρ, φτάνοντας τις 240 νίκες απέναντι σε Top 10 παίκτες, ενώ έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που έφτασε τις 32 παρουσίες σε τελικούς Grand Slams, που ξεπέρασε τις 80 νίκες σε κάθε ένα από τα 4 Grand Slams και που ξεπέρασε τις 30 νίκες σε κάθε ένα από τα ATP Masters 1000 τουρνουά!

Η περιπέτεια στην Αυστραλία

Στις αρχές του 2022, ένα απίστευτο και πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταξύ του Novak Djokovic και της κυβέρνησης της Αυστραλίας, έλαβε χώρα στη Μελβούρνη. Μια ασυνεννοησία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την τοπική κυβέρνηση της Βικτώριας και της Tennis Australia, σε συνδυασμό με την προσπάθεια του Djokovic να αγωνιστεί στο Australian Open παρότι ανεμβολίαστος, προκάλεσαν ένα "σίριαλ" που τράβηξε αρκετές ημέρες, ταλαιπώρησαν τον Σέρβο και του δημιούργησαν μια τραυματική εμπειρία που μόνο εκείνος θα μπορούσε να διαγράψει τόσο εύκολα και να έχει τελικά μια πετυχημένη σεζόν.

Πιο αναλυτικά, ενώ ήταν γνωστό πως δεν θα επιτρεπόντουσαν ανεμβολίαστοι παίκτες στο Australian Open του 2022, η αίτηση του Djokovic για ιατρική εξαίρεση - λόγω πρόσφατης νόσησης όπως αποκαλύφθηκε αργότερα - θα γινόταν δεκτή από την ομοσπονδία και διοργανώτρια αρχή του τουρνουά, Tennis Australia. Η εξαίρεση αυτή εγκρίθηκε από δυο ανεξάρτητες ιατρικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που διορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας της τοπικής κυβέρνησης της Βικτώριας.

Ο Djokovic ανακοίνωσε μέσα από το Instagram πως εξασφάλισε την άδεια και πως θα ταξίδεψε στην Αυστραλία, όμως την επόμενη μέρα, στις 5 Ιανουαρίου, ξεκίνησε η περιπέτεια, με τους φύλακες της συνοριακής αρχής να μην του επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα, αμφισβητώντας την άδειά του και ακυρώνοντας τη βίζα του. Προηγήθηκε μεγάλη ταλαιπωρία για τον Σέρβο τενίστα, που πέρασε όλη τη νύχτα στο αερόδρομιο, όπου ανακρίθηκε και τις περισσότερες ώρες απλά περίμενε αύπνος να τον ενημερώσουν για το τι θα γινόταν.

Οι δικηγόροι του Novak στην Αυστραλία άσκησαν έφεση κατά της απόφασης ακύρωσης της βίζας του και το Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο αποφάνθηκε τελικά κατά της κυβέρνησης, διατάζοντας την απελευθέρωσή του και την έγκριση της βίζας του. Μέχρι τότε, ο Σέρβος κρατούνταν σε ειδικό ξενοδοχείο προσφύγων, καταγγέλλοντας άσχημες συνθήκες διαβίωσης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας επέμεινε μέσω του Υπουργού Μετανάστευσης, Alex Hawke, που χρησιμοποίησε την υπουργική του εξουσία για να ακυρώσει ξανά τη βίζα του Djokovic, στις 14 Ιανουαρίου, επικαλούμενος "λόγους δημόσιου συμφέροντος", με τη γραμμή να είναι πως αν επέτρεπαν σε κάποιον ανεμβολίαστο παίκτη να αγωνιστεί θα έδιναν το κακό παράδειγμα στους πολίτες, ενώ επιπλέον η ρητορική της κυβέρνησης στηριζόταν όλον αυτόν τον καιρό στο ότι δεν θα είχε ειδική μεταχείριση με κανέναν άλλον πολίτη ο Djokovic επειδή ήταν διάσημος.

Στις 16 Ιανουαρίου ο Djokovic οδηγήθηκε ξανά στο Δικαστήριο που αυτή τη φορά απέρριψε ομόφωνα την έφεσή του, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί οριστικά η βίζα του. Ο Σέρβος αποδέχτηκε την απόφαση απογοητευμένος και αποχώρησε από την Αυστραλία το ίδιο βράδυ.

Η τραυματική του εμπειρία και οι αυστηροί κανόνες για τα εμβόλια που εφαρμόστηκαν σχεδόν σε όλο το δυτικό κόσμο τους πρώτους μήνες του 2022, δεν άλλαξαν κάτι στα πιστεύω του Djokovic. Λίγες εβδομάδες μετά, αφού ηρέμησε και ξεκουράστηκε από όσα πέρασε στην Αυστραλία, θα έλεγε στο BBC πως ήταν έτοιμος να θυσιάσει την παρουσία του και από άλλα Grand Slams, αν του ζητούσαν να εμβολιαστεί. Αυτό κι έκανε, αφού δεν αγωνίστηκε ούτε στο US Open, με τα ευρωπαϊκά κράτη πάντως να αλλάζουν εγκαίρως τη νομοθεσία τους και να καταφέρνει να αγωνιστεί σε Roland Garros και Wimbledon. 

Η γεμάτη χωμάτινη σεζόν και ο τίτλος στη Ρώμη

Η αγωνιστική σεζόν ξεκίνησε για τον Djokovic από το 500άρι του Ντουμπάι, ένα τουρνουά που δεν απαιτούσε από τους συμμετέχοντες παίκτες να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δεν ήταν κακός, αλλά δεν είχε βρει και τα πατήματά του ακόμα ο Σέρβος τενίστας, που είχε ηττηθεί από τον Jiri Vesely στα προημιτελικά.

Η ήττα αυτή τον έριξε και από το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, μετά από 79 συνεχόμενες εβδομάδες. Λίγες μέρες μετά ο Nole θα επέστρεψε στο Νο.1, όπου έμεινε μέχρι τον Ιούνιο, φτάνοντας συνολικά τις 373 εβδομάδες παραμονής στο Νο.1.

Τον Μάρτιο ο Djokovic δεν ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες ξανά για λόγους εμβολιασμού, χάνοντας τα δυο Masters σε Indian Wells και Μαϊάμι, η απαγόρευση εισόδου όμως είχε αρθεί ήδη στις χώρες της Ευρώπης κι έτσι κατάφερε να έχει μια γεμάτη χωμάτινη σεζόν.

Τις πρώτες εβδομάδες αντιμετώπισε δυσκολίες, χάνοντας στην πρεμιέρα του στο Monte-Carlo από τον Davidovich Fokina και στον τελικό του Βελιγραδίου από τον Rublev, όμως από το Masters της Μαδρίτης κι έπειτα, άρχισε να παίζει το καλύτερό του τένις. Στη Μαδρίτη είχε χάσει μετά από μια συγκλονιστική μάχη με τον Alcaraz στα ημιτελικά, ενώ μια εβδομάδα αργότερα κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στη χρονιά, στο Masters της Ρώμης, όπου έπαιξε εκπληκτικό τένις και στον τελικό νίκησε τον Τσιτσιπά με 6-0, 7-6 (5). Αυτός ήταν ο 38ος τίτλος Masters για τον Novak, που έχει περισσότερους από κάθε άλλον στην ιστορία.

Και στο Roland Garros έπαιξε πολύ καλό τένις ο Djokovic, ο οποίος όμως βρήκε στα προημιτελικά τον Rafael Nadal και γνώρισε την ήττα με 3-1 σετ.

Ο θρίαμβος στο Wimbledon

Το γεγονός πως βρήκε το παιχνίδι του πριν το τέλος της χωμάτινης σεζόν, ήταν κομβικό για τον Djokovic, γιατί στη συνέχεια ήρθε το Wimbledon. Ένα τουρνουά στο οποίο τα τελευταία χρόνια είναι ανίκητος και που τον έχει βοηθήσει όσο λίγα στην καριέρα του.

Αυτό έκανε και φέτος, με το Wimbledon να αποτελεί ουσιαστικά το σημείο καμπής στη σεζόν του Nole, που παρέμεινε για τα καλά μέσα στο κυνήγι του ρεκόρ των Grand Slams, αφού με τη νίκη του επί του Νικ Κύργιου με 4-6, 6-3, 6-4, 7-6 (3) έφτασε τα 21 majors και πλησίασε εκ νέου το καλύτερο ρεκόρ, που πλέον ήταν τα 22 του Rafa Nadal, στο ελάχιστο δυνατό.

Ήταν ο 7ος τίτλος για τον Djokovic στο Wimbledon, 4ος συνεχόμενος μετά το 2018, το 2019 και το 2021, ενώ με τη συμμετοχή του στον τελικό του βρετανικού major έγινε και ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που έπαιξε σε 32 τελικούς Grand Slams διοργανώσεων, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 31 τελικών που μοιραζόταν μέχρι τότε με τον Federer.

Το δυναμικό φινάλε και το 6ο ATP Finals

Ο Djokovic έκανε ένα νέο διάλειμμα εξαιτίας του US Open και των υπόλοιπων αμερικάνικων τουρνουά, στα οποία δεν μπορούσε να παίξει λόγω του εμβολίου, αλλά η επιτυχία του Wimbledon τον κράτησε σε καλή ψυχολογική κατάσταση για το τέλος της σεζόν, όπου τα πήγε φανταστικά.

Έχοντας ανέκαθεν εξαιρετική παράδοση στα indoor, o Nole κατάφερε να κερδίσει τα 3 από τα 4 τελευταία τουρνουά της χρονιάς και να είναι φιναλίστ στο 4ο. Συγκεκριμένα αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Τελ Αβίβ και στην Αστάνα, κερδίζοντας back-to-back τίτλους μέσα σε 2 εβδομάδες. Στο 250άρι του Τελ Αβίβ είχε κερδίσει τον Marin Cilic στον τελικό, ενώ στο 500άρι της Αστάνα κέρδισε τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Στο Masters του Bercy στο Παρίσι έφτασε ξανά στον τελικό, κερδίζοντας ξανά τον Τσιτσιπά μετά από έναν συναρπαστικό ημιτελικό, όμως εκεί γνώρισε την πρώτη του ήττα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, από τον εξαιρετικό Holger Rune.

Μικρή σημασία είχε αυτή η ήττα βεβαίως, αφού μια εβδομάδα αργότερα ο Novak επέστρεψε δριμύτερος για το ATP Finals στο Τορίνο, όπου κατέκτησε τον τίτλο παραμένοντας αήττητος όλη την εβδομάδα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του πολυνίκη Federer με 6 τρόπαια στο σπουδαίο θεσμό και εξασφαλίζοντας το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο που έχει δοθεί ποτέ από ένα τουρνουά, αυτό των 4,74 εκατομμυρίων δολαρίων!

Αν και ξεκίνησε τη χρονιά από το Νο.1 του κόσμου, ο Djokovic τερμάτισε στο Νο.5, ήταν όμως λογικό μετά από τον αποκλεισμό του από τα δυo Slams εκτός Ευρώπης, αλλά και το γεγονός πως δεν βαθμολογήθηκε στο Wimbledon, εξαιτίας της απόφασής του να αποκλείσει Ρώσους και Λευκορώσους τενίστες, που ήρθε με κάποιες κυρώσεις από την ΑΤΡ. Στην ουσία κρατάει βαθμούς μόνο από 9 τουρνουά ο Djokovic, ο οποίος κατέκτησε 5 τίτλους το 2022, είχε 42 νίκες και 7 ήττες (συμπεριλαμβανομένου του Laver Cup), ενώ κέρδισε τα 34 από τα 36 παιχνίδια του στη χρονιά (μη συμπεριλαμβανομένου του Laver Cup)!

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots