ATP
Νικ Κύργιος: Το διαφορετικό πρόσωπο και η πρώτη "σοβαρή" χρονιά

 
Νικ Κύργιος: Το διαφορετικό πρόσωπο και η πρώτη "σοβαρή" χρονιά
© AELTC
tn team Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 - 16:20

Πιο ώριμος από ποτέ, ο Νικ Κύργιος πραγματοποίησε το 2022 την πρώτη του "σοβαρή" σεζόν στο tour. Χωρίς να παρατήσει ούτε ένα παιχνίδι ή να "παραδοθεί" στα νεύρα του και να τους επιτρέψει να χαλάσουν τη συγκέντρωσή του, ο Ελληνοαυστραλός τενίστας απέδειξε πως είναι ικανός ακόμα και να κατακτήσει Grand Slams τίτλους, αν συνεχίσει με την ίδια νοοτροπία και τις επόμενες χρονιές.

Δίχως καμιά αμφιβολία, ο Νικ Κύργιος πραγματοποίησε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του το 2022. Η κατάκτηση του Australian Open στα διπλά και η πορεία του μέχρι τον τελικό του Wimbledon, ήταν οι δυο μεγαλύτερες στιγμές του Νικ, που γενικα πραγματοποίησε μια πολύ καλή χρονιά, ήταν σοβαρός σε όλα τα τουρνουά που έλαβε μέρος και έδειξε πως έχει ωριμάσει και πλέον γνωρίζει καλά τι χρειάζεται να κάνει για να διεκδικήσει έναν μεγάλο τίτλο.

Ενώ μέσα στη σεζόν βρέθηκε ακόμα και στο Νο.137 του κόσμου, ο Κύργιος κατάφερε να τερματίσει τη χρονιά στο Νο.22 και μάλιστα με το καλύτερό του τουρνουά να μην του αποφέρει βαθμούς. Αν η ΑΤΡ δεν άλλαζε προσωρινά τον κανονισμό για το Wimbledon, o Κύργιος θα βρισκόταν τώρα στο Νο.11 του κόσμου, ψηλότερα από κάθε άλλη φορά στην καριέρα του.

Από το Νο.114 του κόσμου στην κορυφή του Australian Open

Όλα αυτά, ενώ η χρονιά ξεκίνησε με μια πολύ δύσκολη συνθήκη για τον Ελληνοαυστραλό. Την πρώτη εβδομάδα της σεζόν απέσυρε τη συμμετοχή του από το 250άρι της Μελβούρνης καθώς είχε κάποιες επιπλοκές με το χρόνιο άσθμα του, ενώ στις 10 Ιανουαρίου ανακοίνωσε πως βγήκε θετικός στην Covid-19, χάνοντας κι έτσι και το τουρνουά του Σίδνεϊ. Μετά απ' αυτή την εξέλιξη έμεινε για 1η φορά από το 2014 εκτός Top 100 και συγκεκριμένα έπεσε στο Νο.114 του κόσμου!

Ούτε αυτό, ούτε το γεγονός πως δεν είχε παίξει κανέναν αγώνα για μήνες, εμπόδισε τον Κύργιο να παίξει το καλύτερό του τένις στο Australian Open. Στο μονό έχασε στον 2ο γύρο από το Νο.2 του κόσμου και πρόσφατο πρωταθλητή του US Open, Daniil Medvedev, με 3-1 σετ, ενώ στο διπλό έκανε μια πολύ δυνατή ομάδα μαζί με τον Θανάση Κοκκινάκη και κατάφεραν να κατακτήσουν τον πρώτο τους Grand Slam τίτλο.

Έγιναν οι πρώτοι εκπρόσωποι της Αυστραλίας που κέρδισαν το τουρνουά στο διπλό από το 1997 (και τους αδερφούς Woodbridge), καθώς και οι πρώτοι που κέρδισαν το τρόπαιο έχοντας μπει στο τουρνουά με wild card.

Μέχρι τον τελικό του Wimbledon

Ο Κύργιος αγωνίστηκε ξανά σχεδόν δυο μήνες μετά το Australian Open, στα τουρνουά της Αμερικής τον Μάρτιο. Σ' αυτό το διάστημα βρέθηκε ακόμα και στο Νο.137 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ως γνωστόν, ο Κύργιος είναι πολύ επιλεκτικός στο πρόγραμμά του, αφενός επειδή δεν του αρέσει καθόλου να είναι πολλούς συνεχόμενους μήνες μακριά από τον κύκλο του, κάτι που οι Αυστραλοί παίκτες αναγκάζονται να κάνουν λόγω αποστάσεων, αφετέρου επειδή δεν του αρέσει καθόλου να αγωνίζεται στο χώμα. Αυτό που έκανε φέτος διαφορετικά από τις άλλες χρονιές, ήταν ότι φρόντισε να είναι σοβαρός σε όλα τα τουρνουά που έλαβε μέρος.

Στο Indian Wells έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου ηττήθηκε στα τρια σετ από τον Rafael Nadal, ενώ στο Μαϊάμι έφτασε μέχρι τη φάση των "16", όπου τον σταμάτησε ο Jannik Sinner έπειτα από δυο κλειστά σετ. Συνέχισε την αμερικάνικη περιοδεία του στο 250άρι του Χιούστον, που ήταν το μοναδικό χωμάτινο τουρνουά που έπαιξε για φέτος. Και εκεί πάντως δεν τα πήγε άσχημα, φτάνοντας σε ακόμα έναν ημιτελικό, όπου ηττήθηκε από τον Reilly Opelka.

Μετά από ένα νέο διάλειμμα δυο μηνών, επέστρεψε για τη σεζόν του γρασιδιού. Σε Στουτγκάρδη και Χάλε έφτασε σε δυο συνεχόμενους ημιτελικούς, χάνοντας δυο κλειστά παιχνίδια από τους Andy Murray και Hubert Hurkacz αντίστοιχα. Έπαιξε και στη Μαγιόρκα, αλλά απέσυρε τη συμμετοχή του από τον 2ο γύρο λόγω ενοχλήσεων στη βουβωνική χώρα.

Παρά την αγωνία εν όψει Wimbledon, το αγαπημένο του Grand Slam, ο Κύργιος έκανε το τουρνουά της ζωής του στο Λονδίνο. Από τους αγώνες του ξεχώρισε η νίκη του επί του Στέφανου Τσιτσιπά (τον οποίο είχε νικήσει και στο Χάλε) στον 3ο γύρο με 3-1 σετ, καθώς και η δύσκολη επικράτησή του επί του Brandon Nakashima στα 5 σετ στον 4ο γύρο.

Στη συνέχεια επιβλήθηκε με 3-0 σετ του Cristian Garin για τα προημιτελικά, ενώ στα ημιτελικά ξεπέρασε το εμπόδιο του Rafael Nadal άνευ αγώνα, αφού ο Rafa είχε υποστεί θλάση στους κοιλιακούς της στον προηγούμενο αγώνα του και απέσυρε τη συμμετοχή του.

Στον πρώτο του τελικό σε ένα Grand Slam στα μονά, ο Κύργιος πήρε ένα σετ απέναντι σε έναν τρομερό Novak Djokovic, αλλά δεν απέφυγε την ήττα, με 4-6, 6-3, 6-4, 7-6 (3).

"Το Wimbledon είναι το σημαντικότερο τουρνουά όλων των εποχών. Το συζητούσα και με την ομάδα μου και πίστευα πως αν κέρδιζα το Wimbledon, μετά θα δυσκολευόμουν να βρω κίνητρο για να συνεχίσω. Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να αποδείξω ως τενίστας", είχε πει ο Κύργιος μετά την επιτυχία του στο Wimbledon.

Όσο για την αποκωδικοποίηση που έκανε χωρίς προπονητή, βρίσκοντας την κατάλληλη ρουτίνα που λειτουργεί και μπορεί να τον οδηγήσει σε μεγάλους τελικούς, είπε: "Νιώθω πιο ώριμος από ποτέ. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, αν έφτανα στον 3ο ή στον 4ο γύρο, ήμουν πολλές ώρες στο τηλέφωνό μου, πήγαινα για φαγητό έξω και ανακάλυπτα την πόλη. Τώρα έχουμε τον ίδιο στόχο με όλη την ομάδα μου και γι' αυτό πηγαίνω καλά. Τους είπα από πριν πως ήθελα να πάω μακριά και να κερδίσω αυτό το τρόπαιο. Είναι πολύ απλό όπως το να ξεκουράζεσαι καλά, αλλά δεν ήταν πάντα το ευκολότερο πράγμα αυτό για μένα."

Η επιτυχημένη περιοδεία στην Αμερική και η επιστροφή στο Νο.1 της Αυστραλίας

Η επιστροφή του Κύργιου στην Αμερική συνδυάστηκε με μεγάλη επιτυχία. Στην Ατλάντα δεν ήταν έτοιμος για μονά, όμως έπαιξε στα διπλά μαζί με τον Κοκκινάκη και κέρδισαν κι αυτόν τον τίτλο.

Έπειτα πήγε στην Ουάσινγκτον, όπου κέρδισε 6 αγώνες στη σειρά και κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στα μονά μετά από 3 χρόνια, όταν και πάλι είχε κατακτήσει το εν λόγω τουρνουά. Ακολούθησε μια ακόμα καλή πορεία μέχρι τα προημιτελικά στο Masters του Καναδά, ενώ η αμερικάνικη περιοδεία ολοκληρώθηκε με την πορεία του μέχρι τα προημιτελικά του US Open, όπου μεταξύ άλλων απέκλεισε και τον Medvedev.

Μετά τη νέα επιτυχία στο US Open, όπου ηττήθηκε στα προημιτελικά από τον Karen Khachanov με 3-2 σετ, ο Κύργιος επέστρεψε στο Top 20 της παγκόσμιας κατάταξης, για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια. Την ίδια στιγμή έγινε ξανά Νο.1 παίκτης στην Αυστραλία, αφήνοντας 2 θέσεις πίσω του τον Alex De Minaur.

Ένα μήνα μετά το US Open, o Κύργιος έπαιξε στο Τόκιο. Εκεί πέτυχε δυο νίκες, πριν όμως τον προημιτελικό του με τον Fritz απέσυρε τη συμμετοχή του λόγω μιας ενόχλησης στο γόνατό του. Μετά απ' αυτό, απέσυρε τη συμμετοχή του και από τα δυο τελευταία τουρνουά της σεζόν που είχε στο πρόγραμμά του, σε Βασιλεία και Παρίσι. Παρόλα αυτά έκανε μια ακόμα εμφάνιση στο tour, για το διπλό στο ATP Finals, όπου πήρε την πρόκριση μαζί με τον Κοκκινάκη. Οι δυο τους έκαναν το ντεμπούτο τους, αλλά έμειναν εκτός ημιτελικών, με το ρεκόρ τους στο round robin να είναι 1-2 νίκες.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots